ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Πρωτ. Αρ. 4656/14

Άνω Σύρος, 11 Δεκεμβρίου 2014

 

Προς

Τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
κ.κ. Ιερώνυμο,
Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
και προς
τους Σεβασμιοτάτους Μητροπολίτες, Μέλη της Ιεράς Συνόδου

Μακαριότατε,
Σεβασμιότατοι Αδελφοί εν Κυρίω,

Με λύπη πληροφορηθήκαμε τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στην Τήνο, τα οποία προκάλεσαν μεγάλη βλάβη στο νησί της Παναγίας. Μερικά γεγονότα, ήταν πράγματι ακραία και απερίφραστα και δημοσίως τα καταδικάζουμε. Καταδικάζουμε ιδιαίτερα την απρεπή συμπεριφορά, μερικών διαδηλωτών, προς το πρόσωπο του Αγαπητού μας Αδελφού Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ.κ Δωροθέου Β’.

Η στάση της Καθολικής Εκκλησίας της Τήνου ήταν η ενδεικνυόμενη και απείχε από κάθε συμμετοχή στην διαμαρτυρία των κατοίκων της Τήνου. Ο επιχώριος Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, π. Νικόλαος, δεν αναμείχθηκε δημόσια στην όλη υπόθεση αλλά με τον λόγο του αποθάρρυνε τους δημιουργούς διαδηλώσεων ενάντια στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δωρόθεο Β’. Εμείς επαινούμε τη στάση του.

Παρ’ όλα αυτά, το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αδικεί τους Καθολικούς της Τήνου (Δημοτικούς Σύμβουλους και δημότες) διότι τους παρουσιάζει ως υποκινητές των διαδηλώσεων υπό την Ηγεσία του Δημάρχου σχετικά με θέματα του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου.

Μακαριότατε, Σεβασμιότατοι,

Οι όποιες αντιδράσεις στα σχετικά άρθρα του Νόμου 4301/2014 που αναφέρονται στο Π.Ι.Ι.Ε.Τ. δεν οργανώθηκαν από θρησκευτικές μη-ορθόδοξες ομάδες (πόσον μάλλον δεν οργανώθηκαν από ομάδες Καθολικών) αλλά από τον Δήμο Τήνου που εκπροσωπεί τους Δημότες της Νήσου Τήνου.

Όσοι συμμετείχαν δεν εκπροσωπούσαν κανένα δόγμα ή θρησκεία, αλλά μόνο το Δήμο Τήνου. Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν κλήθηκαν να συμπράξουν οι Καθολικοί Χριστιανοί της Τήνου, αλλά οι Δημότες Τήνου.

Είναι γνωστό ποιοί οργάνωσαν τα θλιβερά πράγματι γεγονότα εναντίον Θεσμών και Προσώπων του Ορθοδόξου Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου, δεν τις οργάνωσαν οι Καθολικοί Χριστιανοί της Τήνου. Απεναντίας, με πρώτον και κύριον τον επί τόπου Καθολικό Ιεράρχη, οι Καθολικοί της Τήνου σέβονται το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώσουν την τιμή και την αγάπη τους προς το Ιερό αυτό Ίδρυμα και να συμμετέχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του. Εμείς δεν ξεχνούμε ότι ο αείμνηστος Πάπας Ιωάννης – Παύλος ο Β΄, ενημερωθείς για την παγκόσμια εμβέλεια του Προσκυνήματος το απεκάλεσε «Η Λούρδη της Ανατολής».

Σας ζητούμε λοιπόν, να αφαιρεθεί η παράγραφος του Ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου, που αναφέρεται στους Καθολικούς Χριστιανούς της Τήνου, διότι τους αδικεί και δημιουργεί εντυπώσεις εις βάρος της Καθολικής Εκκλησίας και της τοπικής Εκκλησιαστικής Αρχής η οποία τήρησε την πρέπουσα και υποδειγματική στάση.
Ευχή μας είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο νησί της Τήνου να λυθεί με νηφαλιότητα και με διάλογο, ώστε ταυτόχρονα να αυξήσει το σεβασμό, την αγάπη και την ευλάβεια όλων προς την Μεγαλόχαρη Παναγία, προς όφελος της Εκκλησίας και των Τηνίων.
Με την ευκαιρία αυτή, Μακαριότατε και Σεβασμιότατοι, δεχθείτε τις αδελφικές ευχές μας για ευλογημένα Χριστούγεννα και αίσιον το νέο έτος 2015.

Με αδελφικό ασπασμό εν Κυρίω
Για την Ιερά Σύνοδο Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

+ Φραγκίσκος Παπαμανώλης
Επίσκοπος, τέως Σύρου, Θήρας και Κρήτης

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου