Επιστολή της Ιεράς Συνόδου για συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Αριθ. Πρωτ.  5477/22

                                                                             Σύρος, 8 Μαρτίου 2022

 

Προς το πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα

Αγαπητοί και αγαπητές μας,

Ο πόλεμος που πριν λίγες μέρες ξέσπασε στην Ουκρανία, και που καθημερινά προβάλλεται στα μάτια μας μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης και του υπολογιστή, είναι μια ζοφερή πραγματικότητα για την οποία όλοι μας πρέπει να ανησυχούμε και να ευχόμαστε σύντομα να τελειώσει.

Αν και αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε την πραγματικότητα και να προτείνουμε λύσεις στο περίπλοκο αυτό ζήτημα του πολέμου, διαθέτουμε δυο μοναδικά όπλα, που είναι η προσευχή και η αλληλεγγύη. Με θέρμη ας προσευχηθούμε όλοι, ώστε να επικρατήσει η σύνεση και να γίνει κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να δοθεί χώρος στο διάλογο για την επίτευξη της ειρήνης. Ας δείξουμε, στη συνέχεια, για μια ακόμη φορά έμπρακτα και γενναιόδωρα την αλληλεγγύη μας στο λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται.

Η Τετάρτη των Τεφρών είναι η πρώτη ημέρα της Τεσσαρακοστής, το ξεκίνημα της πορείας για τη συνάντησή μας, μέσω του Πάθους, με τον Αναστημένο Κύριό μας, του οποίου οι πρώτες λέξεις προς τους μαθητές του ήταν «Ειρήνη μαζί σας». Αυτή η ημέρα, ας είναι  ημέρα προσευχής και συμμετοχής με την νηστεία και την εγκράτεια στη επικράτηση της ειρήνης στην Ουκρανία.

       Στις 20 Μαρτίου, τη δεύτερη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, ημέρα αφιερωμένη στην ΚΑΡΙΤΑΣ, η προσφορά του καρπού της νηστείας και της εγκράτειάς μας, στο δίσκο των ενοριών μας, ας γίνει πολύτιμη συνεισφορά στις ανάγκες εκείνων που πλήττονται από τον πόλεμο.

Κάθε χριστιανός και κάθε ενοριακή Καθολική κοινότητα καλούμαστε να γίνουμε όργανα της ειρήνης, με την προσευχή και τη φιλευσπλαχνία, αναγγέλλοντας τον Ιησού Χριστό που είναι η προσωποποίηση της ειρήνης (Εφ 2,14).

Αγαπητοί μας,

Σας καλούμε σ΄ αυτές τις αδελφικές πράξεις αγάπης, την προσευχή, τη νηστεία, την εγκράτεια και την προσφορά, επειδή έχουμε «τη βεβαιότητα πως δε θα χαθεί κανένα έργο που έγινε με αγάπη, δεν θα χαθεί καμιά από τις ειλικρινείς ανησυχίες μας για τους άλλους, δεν θα χαθεί καμιά πράξη αγάπης για το Θεό, δεν θα χαθεί κανένας γενναιόδωρος κόπος, δεν θα χαθεί καμιά επώδυνη υπομονή» (Η χαρά του Ευαγγελίου 279).

Καλή και αγία Τεσσαρακοστή.

 

Οι επίσκοποί σας

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου