ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

+ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΧΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΤΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αρ.Πρωτ. 331/2001
Φακ. 001/00100

ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Ο Ιερός Ναός, ο αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο Μαρία, με τον τίτλο «ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» που βρίσκεται στην περιοχή Βρυσί της Τήνου, έχει από χρόνους πολλούς καταστεί τόπος αθρόας προσέλευσης των πιστών από όλες τις ενοριακές κοινότητες της Τήνου και οι οποίοι στον χώρο αυτό εκδηλώνουν ποικιλοτρόπως την ευλάβειά τους προς την Παναγία, ως Μητέρα του Θεού και της Εκκλησίας.

Η ιδιαίτερη αυτή ευλάβεια των πιστών όλων των χωριών της Τήνου προς την Παναγία τη Βρυσιώτισσα μαρτυρείται από τα έγγραφα που σώζονται στο Αρχείο της Αρχιεπισκοπής μας, από παλαιότατους χρόνους. Εκεί, ήδη από τον 17ο αιώνα, σε ένα απλό εξωκλήσι της ενορίας Αγ. Νικολάου του οικισμού Ποταμός και αργότερα του Αγ. Μιχαήλ Ταραμπάδου, συνέρεαν οι πιστοί για να τιμήσουν την Παναγία με την επωνυμία «Κυρία των κεριών», προφανώς από τα πολυάριθμα κεριά που είχαν συνήθεια οι προσκυνητές να ανάβουν και να προσφέρουν προς τιμή της.

Η ευσεβής παράδοση του τόπου μας κάνει λόγο για θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας υπέρ της σωτηρίας των τέκνων της σ’ αυτόν τον συγκεκριμένο τόπο, γύρω από τη σεπτή Εικόνα της, την οποία μέχρι σήμερα ευλαβούμαστε.

Στις μέρες μας, ο ευλογημένος αυτός τόπος όλο και περισσότερο αναδεικνύεται χώρος προσφιλής στους πιστούς, οι οποίοι με την προσευχή, την ακρόαση του Λόγου του Θεού και την προσέλευση στα Ιερά Μυστήρια, ιδιαίτερα της Μετάνοιας και της Ευχαριστίας, με τη μεσιτεία της Αειπαρθένου Μαρίας, συμφιλιώνονται με το Θεό και δεσμεύονται να ζουν τις ευαγγελικές αρχές της χριστιανικής ζωής, που απορρέουν από το Βάπτισμα τους.

Έχοντας, λοιπόν υπόψη μας όλα τα παραπάνω, αλλά και
-επιθυμώντας να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ευλάβεια προς την Μητέρα του Θεού, η οποία θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη βιωματική ανανέωση της χριστιανικής ζωής των μελών της τοπικής μας Εκκλησίας,
-εκφράζοντας και την επιθυμία του Τιμίου Πρεσβυτερίου, αλλά και όλης της τοπικής μας Εκκλησίας που εκδηλώθηκε κατά πανηγυρικό τρόπο κατά την τέλεση της 8ης Συνόδου της, με την εξουσία που μου παρέχει ο Κανόνας 1230 του Κ. Κ. Δικαίου και χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα της Ενορίας του Αγ. Μιχαήλ Ταραμπάδου,

ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΩ
τον Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας, με τον τίτλο «ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ», που βρίσκεται στην περιοχή Βρυσί της Τήνου, ως

ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ
της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου το οποίο θα εορτάζει επισήμως δυο φορές το έτος, δηλαδή κατά την Εορτή της Κοίμησης και Μετάστασης της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) και την Πρώτη Κυριακή του μηνός Μαΐου, εκτός και αν η Εκκλησιαστική Αρχή ορίσει άλλη Κυριακή του ίδιου μήνα για ποιμαντικούς και άλλους ουσιαστικούς λόγους.

Για να καλλιεργείται η γνήσια ευλάβεια προς την Υπεραγία Θεοτόκο, σύμφωνη με την πίστη και την παράδοση της Εκκλησίας μας, προτρέπω τους σεβαστούς πρεσβυτέρους της τοπικής μας Εκκλησίας, να παρέχουν στους χώρους του Προσκυνήματος άφθονα τα μέσα της σωτηρίας στους προσερχόμενους πιστούς.

Ιδιαίτερα:

1. Να κηρύττεται συχνά και με επιμέλεια ο Λόγος του Θεού.
2. Να τονώνεται η Λειτουργική ζωή.
3. Να εξασφαλίζεται η παρουσία εξομολογητή, ώστε οι προσκυνητές με ευκολία να μπορούν να πλησιάζουν στο Μυστήριο της Μετάνοιας και έτσι να συμφιλιώνονται με τον Θεό και την Εκκλησία.
4. Να καλλιεργείται η ευλάβεια προς την Παναγία με κάθε πρόσφορο τρόπο, έτσι ώστε να αυξηθεί η μίμηση των αρετών Της.
5. Ειδική επιτροπή να προβεί στη σύνταξη Καταστατικού που θα ρυθμίζει τις αρμοδιότητες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Ιερατικού Υπευθύνου του Προσκυνήματος.

Είθε η υλοποίηση του παρόντος Διατάγματος, με τη μεσιτεία της Αειπαρθένου Θεοτόκου Μαρίας της Βρυσιώτισσας, να αποβεί προς μεγαλύτερη δόξα του Θεού και τη σωτηρία των ψυχών.

Δόθηκε στην Τήνο 14 Αυγούστου 2001, παραμονή της Εορτής της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Θεοτόκου.

+ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
Αποστολικός Τοποτηρητής Επισκοπής Χίου
Μητροπολίτης παντός Αιγαίου 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου