Επαναλειτουργία του Καθεδρικού Καθολικού Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο

Επαναλειτουργία του Καθεδρικού Καθολικού
Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο

21 Μαρτίου 2011 – Δευτέρα

Στον Καθεδρικό Καθολικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, γίνεται η παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης  του εκκλησιαστικού συγκροτήματος που περιβάλλει τον Ναό αυτόν, η οποία συντάχτηκε από τον Απανωσυριανό αρχιτέκτονα κ. Ιωσήφ Στεφάνου-Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη μελετητική ομάδα, την οποία αποτελούσαν αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι, μηχανικοί και συντηρητές έργων τέχνης. Το εκκλησιαστικό συγκρότημα που επρόκειτο να αποκατασταθεί, περιελάμβανε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, το καμπαναριό, το βαπτιστήριο, το σκευοφυλάκιο, την αίθουσα φιλοξενίας, το κτίριο  του ιστορικού αρχείου, το επισκοπικό οίκημα, την ερειπωμένη οικία και τον περιβάλλοντα χώρο.

Το έργο είχε πάρει, πλέον, το δρόμο της υλοποίησής του, αφού ήδη ήταν έτοιμη η μελέτη εκτέλεσής του και είχε ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με προϋπολογισμό δαπάνης 2,5 εκατομμυρίων  ευρώ και με Φορέα εκτέλεσής του το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ήταν το πρώτο «λαμπρό» φως πραγμάτωσης των πολυετών προσπαθειών του Καθολικού Επισκόπου  Σύρου  Σεβασμιότατου  πατέρα  Φραγκίσκου Παπαμανώλη. Είχε αρχίσει να δρομολογείται η εκτέλεση ενός μεγάλου και σημαντικού έργου για την Εκκλησία, για τη Σύρο και για  τον  ιστορικό  μεσαιωνικό  Οικισμό της  Άνω Σύρου. Μεγάλη  η ικανοποίηση και η συγκίνηση του Επισκόπου. Για εκείνον και για τους Συριανούς Καθολικούς ήταν η εκπλήρωση μεγάλων προσδοκιών τους και οι ελπίδες πολλών χρόνων, οι οποίες θα γινόταν πια πραγματικότητα.

8 Μαρτίου 2012 – Πέμπτη

Ένα χρόνο μετά. Πολυμελές κλιμάκιο από: Τη Β΄ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και τις τρείς εργολήπτριες Εταιρίες, φθάνει στη Σύρο και επισκέπτεται τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με  σκοπό  την  εγκατάσταση  των εργολάβων.

Τις ίδιες εκείνες ημέρες ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης ορίζει ότι, για όλο το χρονικό διάστημα που θα εκτελούνται οι εργασίες στον Ενοριακό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στον περιβάλλοντα χώρο, ως Ενοριακός Ναός θα χρησιμοποιείται ο Ναός της Παναγίας του Καρμήλου (της πρώην Μονής των πατέρων Ιησουϊτών και μετά της πρώην Μονής των Αδελφών Κλαρισσών), ο οποίος βρίσκεται κάτω ακριβώς από τη Μητρόπολη.

8 Ιουλίου 2015 – Τετάρτη

Το Γραφείο της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου ενημερώνει τους πιστούς και τους επισκέπτες, ότι ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο θα ανοίξει και πάλι από την Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015.

Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ο Ναός θα είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τις 9.30 το βράδυ.

Από την Κυριακή 12 Ιουλίου και κάθε Κυριακή, θα τελείται η Ενοριακή Θεία Λειτουργία στις 11 το πρωΐ.

10 Ιουλίου 2015 – Παρασκευή

Ευχαριστίες απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος π. Πέτρος Στεφάνου, το βράδυ της Παρασκευής, σε μια ομάδα ατόμων που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στον Ναό, συμπεριλαμβάνοντας φυσικά στην αναφορά του και όσους άλλους εργάστηκαν και εκείνη την χρονική στιγμή απουσίαζαν.

12 Ιουλίου 2015 – Κυριακή

Χαρμόσυνα ηχούν οι καμπάνες του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, το πρωΐ της Κυριακής, 12 Ιουλίου. Επιβεβαιώνεται πλέον ότι ο Ναός είχε ανοίξει και ότι όλα είναι έτοιμα για να τελεστεί η ενοριακή Θεία Λειτουργία. Σε λίγη ώρα ο«Άγιος Γεώργιος» ή «Αϊ Γιώρης» γεμίζει από πιστούς, κυρίως Ενορίτες, που τον *περιεργάζονται* για αρκετά λεπτά, ρίχνοντας πολλές έκθαμβες ματιές περιφερόμενοι από τη μια πλευρά του στην άλλη, περνώντας κατόπιν στις θέσεις τους. Στις 11 π.μ. αρχίζει η Θεία Λειτουργία, την οποία τελεί ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος, πρώην Σύρου, πατέρας Φραγκίσκος Παπαμανώλης, με συλλειτουργό τον Εφημέριο του Καθεδρικού Ναού Πανοσιολογιότατο πατέρα Νικόλαο Ρούσσο.

Στην αρχή της Θείας Ευχαριστίας ο Σεβασμιότατος πατέρας Φραγκίσκος, ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν για όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν στην εκτέλεση του έργου (Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Β΄Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μελετητές, Εργολήπτριες Εταιρίες, Επιστημονικό και Εργατοτεχνικό Προσωπικό).

Κατά την Ευχαριστιακή αυτή Σύναξη, αντήχησαν τα άσματα της Θείας Λειτουργίας, και οι δοξαστικοί και ευχαριστιακοί ύμνοι  προς τον Μεγαλοδύναμο Θεό Πατέρα για το Δώρο του ανακαινισμένου Μητροπολιτικού της Ναού που έκανε στην Εκκλησία του, στη Σύρο.

Στο τέλος της Θείας  Λειτουργίας ο Εφημέριος πατέρας Νικόλαος Ρούσσος ευχαρίστησε τις ενορίτισσες και του ενορίτες του Αγίου Γεωργίου, που μέσα στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα των 15 ημερών, εργάστηκαν εθελοντικά και ακατάπαυστα για την απομάκρυνση των αχρήστων ειδών από το Ναό, για την καθαριότητα και το στολισμό του, για τη μεταφορά και την επανατοποθέτησή τους στο Ναό, στο Σκευοφυλάκιο και στους άλλους χώρους : των καθισμάτων και σκευών, των δεκάδων λειτουργικών ειδών και αντικειμένων λατρείας, και όλων των άλλων ειδών και αντικειμένων, που όλα αυτά φυλασσόταν σε άλλους χώρους κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών.

Πέρασαν τρία χρόνια και τρεις μήνες από την ημέρα της έναρξης των εργασιών. Σήμερα, επί Αρχιερατείας του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβασμιότατου πατέρα Πέτρου Στεφάνου και μετά από πολυετείς κοπιαστικές προσπάθειές του προκατόχου του Σεβασμιότατου Καθολικού Επισκόπου, πρώην Σύρου, πατέρα Φραγκίσκου Παπαμανώλη, το ιστορικό μνημείο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο αποκαταστάθηκε. Ένα έργο μείζονος σημασίας για την Εκκλησία και ολόκληρο το Νησί μας και το οποίο  ιδιαίτερα  αναδεικνύει  των, 800 Χρόνων,  παραδοσιακό οικισμό  της  Άνω Σύρου, στην κορυφή του οποίου είχε χτιστεί πολύ πιο πριν (Μετρώνται κάποιες εκατονταετίες), ο πρώτος, έστω και πολύ μικρός, Ναός αφιερωμένος στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο, προστάτη της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας. Σήμερα ζούμε ιστορικές στιγμές. Μύριες ευχές και ελπίδες μας πραγματοποιήθηκαν.

Ολόθερμα σας ευχαριστούμε Σεβασμιότατε Επίσκοπε Φραγκίσκο γι” αυτήν τη μεγάλη και πολύτιμη προσφορά ενός τόσον σπουδαίου και ιστορικού έργου, του οποίου είσαστε ο εμπνευστής και ο πρωτεργάτης. Η Καθολική Εκκλησία, στη Σύρο, την οποία επί 40 έτη, με αγάπη, υπέρμετρο ζήλο, αυταπάρνηση και διαρκή αφοσίωση Διακονήσατε:  Πατέρας, Ποιμένας και Επίσκοπός της, από βάθους καρδιάς Σας ευγνωμονεί.

Ο Μητροπολιτικός μας Ναός του Αγίου Γεωργίου,
που ως μνημείο αποτελεί το στολίδι του Λόφου της Άνω Σύρου 
και ένα σύμβολο της ιστορίας των Καθολικών της Σύρου
αποτελεί το ορατό σημείο ενότητας του νησιού και
που ως Καθεδρικός Ναός Κλήρου και Πιστών της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας, 
φόρεσε τα Γιορτινά του.

Ταπεινά ας ικετεύσουμε τον Μεγαλοδύναμο Θεό Πατέρα μας, ίνα με τη μεσιτεία του Προστάτη μας Τροπαιοφόρου και Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, μας βοηθήσει σε αυτές τις τόσο δύσκολες και ζοφερές στιγμές που περνάμε εξαιτίας της φοβερής οικονομικής κρίσης στη Χώρα μας. Να  απλώσει  Θεϊκό  Πατρικό Χέρι προστασίας πάνω στη φίλτατη Πατρίδα μας, τη μητέρα μας Ελλάδα και το Λαό  της, και να τη βοηθήσει να βγει από τα μύρια αδιέξοδα και τις πολλαπλές δυσκολίες της και να τη σώσει από τους πολλαπλούς κινδύνους και όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες που επιφέρει η συνεχιζόμενη μεγάλη οικονομική ύφεση.

Όπως πληροφορούμαστε, η Καθολική Επισκοπή Σύρου προγραμματίζει, τα επίσημα εγκαίνια του αποκατασταθέντος Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και του εκκλησιαστικού συγκροτήματος που τον περιβάλλει, να γίνουν μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο.
 

Σύρος 13 Ιουλίου 2015
Ισίδωρος Γ. Σαλάχας

Πηγή: episkopisyrou.gr »

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου