Εορτή της Παναγίας της Λούρδης στην Ενορία Μητροπόλεως
Όπως συμβαίνει σε όλη την ανά τον κόσμο Καθολική Εκκλησία, έτσι και στην ενορία της Νάξου τιμήθηκε η εορτή της “Παναγίας της Λούρδης”.
Ο διήμερος εορτασμός, παρά τις πρωτοφανείς αντίξοες καιρικές συνθήκες, είχε σαν επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε παράκληση προς τιμήν της Παναγίας, ενώ την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου η Θεία Λειτουργία από τον Εφημέριο.
Στο κήρυγμά του ο Εφημέριος αναφέρθηκε στα γεγονότα γύρω από τις εμφανίσεις εκείνης της όμορφης και γλυκιάς Γυναίκας με το κατάλευκο φόρεμα και τη γαλάζια ζώνη, στο σπήλαιο, στη μικρή Βερναδέττη, και η οποία της συστήθηκε ως “Αμίαντος Σύλληψις”.
Επίσης παρέπεμψε τους πιστούς να έχουν πάντα ως παρηγοριά, στήριγμα και καταφυγή την Ουράνια Μητέρα μας, η οποία, όπως ακριβώς στο γάμο της Κανά, μεσιτεύει διαρκώς στον Υιό της για εμάς τα τέκνα της στη γη, και δεν παύει να του μεταβιβάζει τις προσευχές, τις ικεσίες, τις αγωνίες αλλά και τις ευχαριστίες μας.
Για το λόγο αυτό πρέπει να την επικαλούμαστε καθημερινά στην προσευχή μας και ολοψύχως να την παρακαλούμε: “Δέου, δέου υπέρ ημών”.
Φανή Δάσκου
Η Παναγία της Λούρδης
Παναγία της Λούρδης είναι η ονομασία με την οποία η Καθολική Εκκλησία και οι πιστοί τιμούν τη Μητέρα του Ιησού σε σχέση με μια από τις περισσότερο τιμώμενες εμφανίσεις της Παναγίας.
Λούρδη είναι το όνομα μιας πόλης της νοτιοδυτικής Γαλλίας (στα σύνορα με την Ισπανία) όπου, από τις 11 Φεβρουαρίου ως τις 16 Ιουλίου 1858, η νεαρή Βερναδέτη Σουμπιρού, δεκατετράχρονη αγρότισσα, αναφέρει ότι παρακολούθησε 18 εμφανίσεις μιας «ωραίας Κυρίας» σε μια σπηλιά, λίγο πιο έξω από το μικρό προάστιο της Μασαμπιέλ.
Σχετικά με την πρώτη εμφάνιση, η Βερναδέτη είπε: «Διέκρινα μια κυρία ντυμένη στα λευκά, ένα λευκό βέλο, μια ζώνη γαλάζια, και ένα κίτρινο τριαντάφυλλο σε κάθε πόδι». Αυτή η εικόνα της Παναγίας, ντυμένης στα λευκά με μια ζώνη γαλάζια στη μέση, καθιερώθηκε στην εικονογραφία. Στο μέρος που υπέδειξε η Βερναδέτη, ως χώρο των εμφανίσεων, τοποθετήθηκε στα 1864 ένα άγαλμα της Παναγίας. Γύρω από τη σπηλιά των εμφανίσεων αναπτύχθηκε με τον καιρό ένα επιβλητικό προσκύνημα, όπου καταφθάνουν, κάθε χρόνο, πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες (πιστεύοντες και μη πιστεύοντες) προερχόμενοι από κάθε μέρος του κόσμου.
Λεπτομέρειες των εμφανίσεων, σύμφωνα με τις αφηγήσεις της Βερναδέτης:
– 11 Φεβρουαρίου: Πρώτη εμφάνιση. Η Κυρία απαγγέλλει το Ροδάριο, η Βερναδέτη συμμετέχει. Στο τέλος της προσευχής η Κυρία χάνεται.
– 18 Φεβρουαρίου: Τρίτη εμφάνιση. Για πρώτη φορά η Κυρία μιλάει στη Βερναδέτη: «Έχετε την ευγενή καλοσύνη να έρχεστε εδώ επί δεκαπέντε μέρες;».
– 21 Φεβρουαρίου: έκτη εμφάνιση. Η φήμη διαδόθηκε και ακολουθούν τη Βερναδέτη στη σπηλιά περίπου εκατό άτομα.
Κατά τις επόμενες εμφανίσεις το πλήθος
αυξάνει· κατά τη 15η θα είναι περίπου οκτώ χιλιάδες. Στο τέλος η αστυνομία αρχίζει να ανακρίνει τη Βερναδέτη.
– 25 Φεβρουαρίου: ένατη εμφάνιση. Με υπόδειξη της κυρίας η Βερναδέτη σκάβει με τα χέρια το έδαφος και βρίσκει μια πηγή νερού.
– 1 Μαρτίου: δωδέκατη εμφάνιση. Πραγματοποιείται το πρώτο θαύμα: μια γυναίκα, η Κατερίνα Λαταπί βυθίζει στο νερό της πηγής το χέρι της που είχε εξαρθρωθεί, και αυτό αποκτά την κινητικότητά του.
25 Μαρτίου: δέκατη έκτη εμφάνιση. Επιτέλους η Κυρία, που μέχρι τότε δεν είχε θελήσει να πει το όνομά της, απαντάει στο ερώτημα με αυτά τα λόγια, που τα είπε στην τοπική γασκωνική διάλεκτο, τη μόνη γλώσσα που καταλάβαινε η Βερναδέτη: “Que soy era Immaculada Councepcio ”(Εγώ είμαι η αμιάντως συλληφθείσα. Στα ελληνικά έχει επικρατήσει η έκφραση «Αμίαντη Σύλληψη»).
Τέσσερα χρόνια πριν, στις 8 Δεκεμβρίου 1854, ο Μακάριος Πάπας Πίος 9ος, με τη Βούλα «Ο Απερίγραπτος Θεός», είχε δηλώσει ως δόγμα πίστεως την Αμίαντη Σύλληψη της Παναγίας, από τη μητέρα της Άννα, μια αλήθεια της Καθολικής πίστεως, αλλά αυτό η Βερναδέτη δεν μπορούσε να το γνωρίζει. Έτσι, επειδή φοβόταν μήπως ξεχάσει αυτή την ακατανόητη γι’ αυτήν έκφραση, η κοπέλα έτρεξε γρήγορα στο σπίτι του εφημερίου Αββά Πεϊραμάλ επαναλαμβάνοντας συνέχεια τη φράση που μόλις είχε ακούσει.
Ο αββάς, ανάστατος, δεν έχει πλέον αμφιβολίες. Από τη στιγμή αυτή, η πορεία προς την επίσημη αναγνώριση των εμφανίσεων μπορεί να προχωρήσει γρήγορα. Πράγματι, μπαίνοντας στην επάνω εκκλησία, στον δεξί τοίχο χαμηλά, μπορούμε να διαβάσομε χαραγμένη σε μάρμαρο την επίσημη δήλωση του Επισκόπου, Σεβασμ. Λοράνς για τις Εμφανίσεις: «Θεωρούμε ότι η Αμίαντη Σύλληψη, η Θεοτόκος (Μητέρα του Θεού), εμφανίστηκε πραγματικά στη Βερναδέτη Σουμπιρού, στις 11 Φεβρουαρίου 1858 και κατά τις επόμενες ημέρες, συνολικά 18 φορές, στη σπηλιά της Μασαμπιέλ, κοντά στην πόλη Λούρδη· ότι αυτή η εμφάνιση έχει όλα τα χαρακτηριστικά της αλήθειας και ότι οι πιστοί έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι είναι αυθεντική. Υποβάλλομε ταπεινά την κρίση μας στην κρίση του Άκρου Αρχιερέα (του Πάπα) που είναι επιφορτισμένος να ποιμαίνει την παγκόσμια Εκκλησία».
Αυτή η δήλωση του Επισκόπου της Τάρμπ είναι πολύ βασική: μετά από 4 χρόνια, στις 18 Ιανουαρίου 1862, ο Πάπας αναγνωρίζει τις εμφανίσεις ως αυθεντικές στο όνομα της Εκκλησίας.