Εορτή Αγίου Ιγνατίου Λογιόλα, Λουτρά, 31/7/2021

Φέτος γιορτάζουμε 500 χρόνια από την μεταστροφή του Αγίου Ιγνατίου, όταν στις 20 Μαΐου 1521, πολεμώντας ηρωικά για την υπεράσπιση της Παμπλόνα κατά των Γάλλων, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στο πόδι από βλήμα κανονιού. Στο σπίτι του στην Λογιόλα αναρρώνει μέσα σε πολλούς πόνους και βρίσκει παρηγοριά και κουράγιο στην ανάγνωση των βίων των Αγίων και της Μίμησης του Χριστού. Αυτή θεωρείται η περίοδος της μεταστροφής του από το να γίνει σπουδαίος και διάσημος στρατιωτικός που ονειρευόταν, στο να μιμηθεί τους Αγίους και να επισκεφτεί τους Αγίους Τόπους όπου έζησε ο Χριστός.

Ο Άγιος Ιγνάτιος είχε την εμπειρία στην οποία καλεί ο Απόστολος Παύλος τους Εφεσίους, όπως ακούσαμε στο 2ο ανάγνωσμα: «πετάξτε από πάνω σας τον παλαιό άνθρωπο της προηγούμενης διαγωγής σας, αυτόν που φθείρεται ακολουθώντας τις απατηλές επιθυμίες, ανανεωθείτε στο πνεύμα του νου σας και ντυθείτε το νέο άνθρωπο». Ο Άγιος Ιγνάτιος νόμιζε ότι οι μάχες και οι πόλεμοι φέρνουν μόνο δόξα και μεγαλεία, όμως γνώρισε την πραγματικότητα του πολέμου, την απάτη που προσφέρει η βία, το κακό και τον πόνο που προκαλεί.

Σίγουρα γκρίνιαξε στο Θεό και παραπονέθηκε, όπως παραπονιόνταν και οι Εβραίοι στην έρημο. Πολλές φορές ξεχνάμε τι έχουμε ζητήσει στην προσευχή μας ή τι πραγματικά επιθυμεί η καρδιά μας. Οι Εβραίοι όταν ήταν δούλοι στην Αίγυπτο είχαν ζητήσει στο Θεό να τους ελευθερώσει, να τους ξαναδώσει αξιοπρέπεια και πατρίδα. Ο Θεός τους ελευθέρωσε, αλλά ήθελε να τους δοκιμάσει αν πράγματι θέλουν αυτό που του ζήτησαν. Η ζωή στην έρημο δεν ήταν εύκολη. Όπως και για τον Ιγνάτιο. Η ζωή στο πεδίο της μάχης δεν ήταν εύκολη. Ήθελε πράγματι αυτή τη δόξα; Όμως μέσα από αυτή την δυσκολία, την αναποδιά, τη δοκιμασία στη ζωή του Ιγνατίου και στη ζωή των Εβραίων, ακόμη και στην δική μας ζωή, ο Θεός μας δείχνει ότι έχει καλύτερα σχέδια για μας. Όταν ο Θεός βλέπει ότι έχουμε πάρει έναν άλλο δρόμο από αυτόν που θα μας οδηγήσει στην ευτυχία, βάζει εμπόδια για να επανεξετάσουμε την πορεία μας, να μεταστραφούμε.

Ακόμη και όταν ακολουθούμε τον Χριστό και είμαστε πιστοί Χριστιανοί, χρειάζεται να επανεξετάζουμε τη ζωή μας και να μεταστρεφόμαστε. Ο Θεός μας βάζει εμπόδια για να επανεξετάσουμε την χριστιανική μας πορεία.

Γιατί ακολουθούμε τον Χριστό; Μήπως τον ακολουθούμε όπως οι Εβραίοι που έφαγαν δωρεάν και χόρτασαν; Μήπως κι εμείς έχουμε προνόμια με το να είμαστε Χριστιανοί; Μήπως έχουμε κοινωνικά ή οικονομικά οφέλη από το να είμαστε κοντά στην Εκκλησία; Ο Χριστός όμως δεν θέλει να τον ακολουθούμε γιατί έχουμε υλικό κέρδος. Ο Χριστός θέλει να τον ακολουθούμε από πεποίθηση, επειδή πιστεύουμε σε αυτόν, επειδή η ζωή μας πηγάζει σ’ αυτόν.

Ο Χριστός ήθελε όσοι τον άκουγαν να γνωρίσουν τον Πατέρα του και την αγάπη που έχει ο Πατέρας του για τον καθένα από εμάς. Ήθελε όσοι τον άκουγαν να αγαπήσουν και να συμπονήσουν τον πλησίον τους. Ήθελε οι άνθρωποι να έχουν εμπιστοσύνη στο Θεό για την ζωή τους. Να συνειδητοποιούμε με ευγνωμοσύνη ότι ο Θεός είναι η πηγή της ζωής μας, και της υγείας μας, και της ευτυχίας μας, και της επιτυχίας μας. Όλων είναι η πηγή ο Θεός. Όλα τα άλλα, και η τροφή και οι απολαύσεις και η επιτυχίες μάς αφήνουν ανικανοποίητους αν δεν έχουμε πίστη στο Θεό. Αν δεν έχουμε πνευματικές ρίζες στην πηγή της ζωής που είναι ο Θεός του Ιησού Χριστού τότε συνεχίζουμε να πεινάμε και να μην είμαστε ικανοποιημένοι με όσα γεμίζουμε τη ζωή μας.

Όταν λοιπόν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και αναποδιές, ο Θεός θέλει να μας στείλει ένα μήνυμα ότι χρειαζόμαστε να επανεξετάσουμε τη ζωή μας και να αλλάξουμε πορεία. Έχουμε γεμίσει τη ζωή μας με πάρα πολλά ίσως και με ακατάλληλα πράγματα και ασχολίες και χάνουμε την ουσία. Η ουσία είναι η πίστη μας στον Ιησού Χριστό και στο Θεό. Η ουσία είναι η σχέση μας με το Θεό. Σε εκείνον μόνο θα βρούμε αυτό που πραγματικά χορταίνει και ικανοποιεί την ψυχή μας. Ας γκρινιάξουμε λίγο στην αρχή, αλλά ας συνειδητοποιήσουμε ότι ο Θεός μας καλεί σε κάτι καλύτερο και ας του δείξουμε εμπιστοσύνη.

Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου