Εξελίξεις στην “Ορθόδοξη” Αφρική και άλλες ειδήσεις

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ «ΟΡΘΟΔΟΞΗ» ΑΦΡΙΚΗ (2) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

 

Αναφερθήκαμε πρόσφατα στη απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας να εντάξει στους κόλπος της «102 αφρικανούς ιερείς που διαφωνούν με απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία», ιδρύοντας δύο Επισκοπές στην Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική και μια Εξαρχία Αφρικής με έδρα … τη Μόσχα και υπεύθυνο τον Μητροπολίτη Λεωνίδα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, με σπουδές στο Κίεβο και γνώστης της εκεί εκκλησιαστικής πραγματικότητας, χαρακτήρισε ως «επίθεση λύκων» την επέμβαση της Μόσχας στη περιφέρεια δικαιοδοσίας του, ζήτησε τη στήριξη των ιερέων του και προσπαθεί με την προώθηση γηγενών ιεραρχών, όπως του νέου Μητροπολίτη Κινσάσας (Λ.Δ. Κονγκό ) Χαρίτων Μουσουνγκάι και του μετατεθέντα, από την Τανζανία στην Ουγκάντα, Μητροπολίτη Ιερωνύμου, να ελέγξει την κατάσταση.

Η Ρωσική Εκκλησία φαίνεται να προσεταιρίζεται ιερείς στην Τανζανία, όπου πλέον δεν υπάρχει γηγενής Επίσκοπος και να παίρνει μαζί της την πλειοψηφία των ιερέων στη Επισκοπή Kisunu Κένυας, όπου ήδη τους έχουν δοθεί βεβαιώσεις αποδοχής τους στην Εξαρχία Αφρικής και τελούνται Λειτουργίες στα ρωσικά. Στην Επισκοπή αυτή ήταν Ιεράρχης, ως τον Ιανουάριο 2019 που πέθανε από σπάνια αρρώστια στο αίμα, σε ηλικία 48 ετών, ο δημοφιλής γηγενής Επίσκοπος Αθανάσιος. Η αργοπορημένη και από έλληνα Ιεράρχη αντικατάστασή του φαίνεται ότι απομάκρυνε τους ντόπιους ιερείς… Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι πλέον έχουν μαζί τους 150 ιερείς στην Αφρική.

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη ρωσική IZVESTIA έδωσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ που μη έχοντας αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας παραμένει «συνομιλητής» της Μόσχας. Δεν τοποθετήθηκε για το Ουκρανικό και τις ενέργειες του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική. Προτίμησε να αναφερθεί στο σημαντικό ρόλο της Μόσχας για την παγκόσμια Ορθοδοξία και πόσο σημαντική είναι η αναμενόμενη συνάντηση του Ρώσου Πατριάρχη με τον Πάπα Φραγκίσκο εγκωμιάζοντας τον Ποντίφικα: «εμπνευσμένος ηγέτης και πιστός φίλος για πολλούς από εμάς. Φωτεινό παράδειγμα αυθεντικής χριστιανικής ηγεσίας σε ένα διχασμένο κόσμο! Προσεύχομαι ώστε να είναι ευλογημένη συνάντηση και να καρποφορήσουν οι συζητήσεις». 

Πάντα στα πλαίσια του Ουκρανικού ζητήματος που πυροδότησε την κρίση, έκθεση του Κέντρου Ruzunkov του Κιέβου, που χρηματοδοτείται από το γερμανικό Ίδρυμα Konrad Adenauer με τίτλο «Θρησκεία κι Εκκλησία στην ουκρανική κοινωνία 2022-22» καταλήγει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις αλλαγές στις απόψεις των Ουκρανών Ορθοδόξων, μεταξύ 2020 και 2021: η Αυτοκέφαλη Εκκλησία έχει μεγαλύτερη πλέον απήχηση από τη φιλορωσική, παρόλο που η τελευταία έχει κρατήσει διπλάσιες ενορίες και ιερείς – αυτό συμβαίνει γιατί ένα 10% από όσους δήλωναν απλώς Ορθόδοξοι, χωρίς να τοποθετούνται υπέρ κάποιας πλευράς δηλώνουν πλέον προτίμηση στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία – ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι αγαπητός και μεταξύ των πιστών της φιλορωσικής Εκκλησίας ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους πιστούς της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Η έκθεση αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστη από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Σε αυτή την ιστορική περίοδο η ανακοίνωση ότι τον Ιούλιο,στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, θα πραγματοποιηθεί «Συνάντηση Ορθόδοξης νεολαίας από όλο τον κόσμο» ακούγεται μάλλον ουτοπική. Μακάρι η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία κι η Αδελφότητα Ορθοδόξων Νέων, υπό την ευθύνη του αρχιδιακόνου Ιωσήφ Matusiuk να τα καταφέρουν! Η  συνάντηση έχει ως μότο την ευαγγελική προτροπή «Πήγαινε και καρποφόρησε» 

( Ιω. 15, 16)

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από Izvestia, Orthdox Times και Paul Anderson 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου