ΕΝΟΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

ΕΝΟΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

Το Πάσχα του Κυρίου αποτελεί για τους χριστιανούς την Εορτή των Εορτών, την Πανήγυρη των Πανηγύρεων, αφού ολοκληρώνεται η πραγματοποίηση του σχεδίου Σωτήριας του Θεού Πατέρα για το ανθρώπινο γένος, μέσα από το Πάθος, το Θάνατο και την ένδοξη Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Όλες οι ιεροτελεστίες, λοιπόν, της Μεγάλης Εβδομάδας, κυρίως αυτές του Πασχαλινού Τριημέρου, πλούσιες σε “διδακτικούς συμβολισμούς” που απορρέουν από την Παράδοση της Εκκλησίας, δεν μπορούσαν παρά να πραγματοποιηθούν με τη δέουσα επισημότητα όπως τους αρμόζει:

τη Μεγάλη Πέμπτη η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου ολοκληρώθηκε με την Λιτανεία της Θείας Ευχαριστίας στο εσωτερικό του Ναού, μέχρι το ειδικά στολισμένο για την περίσταση Βήμα της Εναποθέσεως, το οποίο θυμίζει στους σημερινούς χριστιανούς ότι ο Χριστός μετά το δείπνο του πήγε στον κήπο των Ελαιών για να προσευχηθεί.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί ψάλλαμε τον Όρθρο της ημέρας και στη συνέχεια οι γυναίκες της ενορίας προετοίμασαν και στόλισαν τον μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, παλαιότατο, ξυλόγλυπτο Επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ναού. Το απόγευμα η ενορία προσευχήθηκε με το Δρόμο του Σταυρού, συνοδεύοντας και ακολουθώντας νοερά τον Ιησού Χριστό στην πορεία του από το δικαστήριο μέχρι την αποκαθήλωση και την ταφή Του. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, με την ακολουθία των Αγίων Παθών, οι χριστιανοί, παρακολουθώντας με ιδιαίτερη προσοχή το τυπικό της Εκκλησίας εισήλθαν πιο έντονα στο πνεύμα της ημέρας, συμμετέχοντας έτσι στον πόνο και την αγωνία του Σωτήρα Χριστού.

Το Μεγάλο Σάββατο καμία τελετή δεν πραγματοποιείται ως ένδειξη πένθους γα τον Θεάνθρωπο. Οι καμπάνες έχουν σωπάσει από τη Μεγάλη Παρασκευή για να σημάνουν και πάλι χαρμόσυνα την ώρα της Αναστάσεως. Η πασχαλινή αγρυπνία ξεκίνησε στις 23.00 του Μεγάλου Σαββάτου με την ευλογία του Φωτός και της πασχαλινής λαμπάδας. Πρόκειται για ένα αρχαιότατο, παλαιοχριστιανικό σύμβολο του Χριστού Αναστημένου, του οποίου το φως διαλύει τα σκότη της κατακερματισμένης από τη φθορά της αμαρτίας και του θανάτου οικουμένης. Σειρά είχε η ανάγνωση των επτά περικοπών από την Παλαιά Διαθήκη, προμήνυμα του Πάσχα του Κυρίου, το Χριστός Ανέστη και η Μεσονύκτια Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως.

Ανήμερα το Πάσχα τελέστηκε η δεύτερη Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως και το απόγευμα ο πανηγυρικός Εσπερινός της Αναστάσεως.

Τη Δευτέρα του Πάσχα η ενορία μας επισκέφθηκε το  Ενοριακό Κοιμητήριο για να αναγγείλει την Ανάσταση του Χριστού και τη νίκη του επί του θανάτου, στους νεκρούς αδελφούς μας, τελώντας την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Παναγίας του Ροδαρίου, του κοιμητηρίου.

Τις μέρες του Πάσχα η καρδιά της ενορίας κτυπάει πολύ έντονα. Οι τελετές πολλές και μεγάλες, οι προετοιμασίες αρκετές και η συνεργασία είναι απαραίτητη για την όποια επιτυχία. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλες και όλους εκείνους που, ο καθένας με το δικό του τρόπο, συνέβαλλαν, βοήθησαν και συμμετείχαν στην προετοιμασία και την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών. Ο Θεός που βλέπει, ανταμείβει με το παραπάνω!

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!

 

π. Γ.

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου