ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΡΟΥ

ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΡΟΥ

 

Προς: Αρχιεπίσκοπο Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου
Σεβασμιότατο Νικόλαο Πρίντεζη

Πάρος: 21 Ιουλίου 2015

Σεβασμιότατε,

Με αυτήν τη επιστολή, το σύνολο των πιστών της Καθολικής Κοινότητας Πάρου, θα ήθελε να εκφράσει την επιθυμία του για την μόνιμη εγκατάσταση ιερέα στο νησί μας. Όπως, ήδη γνωρίζεται ο ιερέας έρχεται μόλις μια φορά την εβδομάδα για να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στις δύο ενορίες και αποχωρεί αμέσως για να επιστρέψει στη Νάξο. Οι πιστοί απογοητεύονται καθώς ο εκάστοτε εφημέριος δεν τους συναναστρέφεται καθόλου, λόγω αυτής της πίεσης χρόνου. Η απογοήτευση των πιστών διογκώνεται καθώς οι υπηρεσίες της Καθολικής Εκκλησίας και οι λοιπές δραστηριότητες όπως Κατηχητικό, Κάριτας κλπ. δεν μπορούν να υποστηριχθούν.

Να Σας υπενθυμίσουμε ότι η Πάρος ως τουριστικός προορισμός εκτός από τους καθολικούς παραθεριστές που θέλουν να εκκλησιαστούν υπάρχουν και πολλοί που τελούν διάφορα μυστήρια (γάμοι, βαπτίσεις κλπ.). Τα μυστήρια αυτά απαιτούν πολύ οργάνωση ειδικά όταν πρόκειται για αλλοδαπούς οι οποίοι πολλές φορές θέλουν μερικές μέρες πριν και μετά, το μυστήριο να συνεννοηθούν με τον εφημέριο ή να διεκπεραιώσουν διαδικαστικά θέματα πράγμα το οποίο καθίσταται δύσκολο.

Σας τονίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί ντόπιοι Καθολικοί στην Πάρο, που είτε δεν γνωρίζουν καν τις ώρες της Θείας Λειτουργίας, λόγω των συνεχών αλλαγών, είτε δεν τους εξυπηρετούν οι ώρες. Πιστεύουμε ότι εάν οι πιστοί γνωρίζουν ότι υπάρχουν σταθερές ώρες και μέρες στις οποίες μπορούν να βρουν τον εφημέριο για το οποιοδήποτε θέμα ή αίτημα μπορεί να έχουν, θα αναζωπυρωθεί το θρησκευτικό τους αίσθημα.

Το άλλο μεγάλο παράπονο των πιστών είναι ότι η Καθολική Κοινότητα, απουσία εφημέριου, δεν εμφανίζεται και δεν εκπροσωπείται πουθενά όπως κοινωνικές εκδηλώσεις, εορτές, δημόσιους διαλόγους και γενικότερα θέματα στα οποία όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά σύνολα έχουν εκπροσώπους και κατά συνέπεια φωνή. Σημαντικά ζητήματα επίσης, είναι η διεκδίκηση και αναστήλωση κατεστραμμένων, ερειπωμένων και ίσως καταπατημένων ναών, η διεκδίκηση της όποιας περιουσίας της Καθολικής Εκκλησίας και η επαναφορά διαφόρων εξαρτημάτων και κειμηλίων, θέματα τα οποία χωρίς μόνιμο εφημέριο είναι αδύνατον να επιλυθούν.

Όπως είναι ήδη γνωστό στο πέρασμα των αιώνων, λόγω  της απουσίας της Καθολικής Εκκλησίας από την Πάρο, οι πιστοί μεταστράφηκαν στην Ορθόδοξη. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό ακόμα και σήμερα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους Σας παρακαλούμε να διορίσετε μόνιμο ή τουλάχιστον να διαμένει κάποιες μέρες στην Πάρο, ο υπάρχων εφημέριος.

 

Καθολική Κοινότητα Πάρου

Σας ευχαριστούμε

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητοί μου,

μελετώ προσεκτικά το αίτημα σας. Όμως λυπούμαι που προς το παρόν δεν μπορώ να το ικανοποιήσω για δύο δύο σοβαρούς λόγους. Ο πρώτος είναι η έλλειψη ιερέων και ο δεύτερος είναι οικονομικός. Θα μπορούσε η Πάρος να εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή ανθρώπινη ζωή σε ένα μόνιμο ιερέα; Με ποιο τρόπο;

Σας σκέπτομαι πολύ, όπως σκέπτομαι και τα άλλα επτά νησιά.

Με πολλή πατρική αγάπη από τη Σάμο

+Νικόλαος

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου