Εννεαήμερο των Χριστουγέννων (4)

ΗΜΈΡΑ 4 – Μαρτυρία

Η αποστολή του Ιωάννη του Βαπτιστή είναι να “μαρτυρήσει” για τον Χριστό. Εκπληρώνει την αποστολή του αυτή με αλήθεια και ταπεινότητα (“Δεν είμαι ο Χριστός… δεν είμαι άξιος…”), προτρέποντας τους πάντες σε μεταστροφή και δείχνοντας τον Ιησού ως τον Σωτήρα και τον “Αμνό του Θεού”.

 

Ο Υιός του Θεού

«Ο Θεός έστειλε έναν άνθρωπο που τον έλεγαν Ιωάννη· αυτός ήρθε ως μάρτυρας για να κηρύξει ποιος είναι το φως, ώστε με τα λόγια του να πιστέψουν όλοι. Δεν ήταν ο ίδιος το φως, ήρθε όμως για να πει ποιος είναι το φως». (Ιω. 1, 6-8).

«Την άλλη μέρα, ο Ιωάννης βλέπει τον Ιησού να έρχεται προς το μέρος του και λέει: «Αυτός είναι ο αμνός του Θεού, που παίρνει πάνω του την αμαρτία των ανθρώπων. Γι’ αυτόν σας μίλησα όταν είπα, “ύστερα από μένα έρχεται ένας που είναι ανώτερός μου, γιατί υπήρχε πριν εγώ να γεννηθώ”.

Εγώ κάποτε δεν τον ήξερα ποιος είναι. Για να τον γνωρίσει όμως ο Ισραήλ, γι’ αυτό ήρθα εγώ και βαφτίζω με νερό». Κι ο Ιωάννης διακήρυξε δημόσια και είπε: «Είδα το Πνεύμα να κατεβαίνει σαν περιστέρι από τον ουρανό και να μένει πάνω του. Εγώ δεν τον ήξερα ποιος ήταν, αυτός όμως που με έστειλε να βαφτίζω με νερό, αυτός μου είπε: “εκείνος που πάνω του θα δεις να κατεβαίνει και να μένει το Πνεύμα, αυτός είναι που βαφτίζει με Άγιο Πνεύμα”. Κι αυτό εγώ το είδα· και διακήρυξα δημόσια πως αυτός είναι ο Υιός του Θεού». (Ιω. 1, 29-34).

 

Μια ειδική αποστολή

Κάθε πλάσμα είναι πλασμένο ώστε να μαρτυρεί για τον Θεό, επειδή κάθε πλάσμα είναι σημάδι της καλοσύνης του. Το μεγαλείο της δημιουργίας μαρτυρεί με τον τρόπο του τη θεία δύναμη και παντοδυναμία, και η ομορφιά της μαρτυρεί τη θεία σοφία. Ορισμένοι άνθρωποι, ωστόσο, λαμβάνουν μια ειδική αποστολή από τον Θεό: μαρτυρούν τον Θεό όχι μόνο με φυσικό τρόπο, με το γεγονός ότι υπάρχουν, αλλά ακόμη περισσότερο με πνευματικό τρόπο, με τα καλά τους έργα.

Ο Ιωάννης είναι ένας από αυτούς τους μάρτυρες- ήρθε για να διαδώσει τα δώρα του Θεού και να διακηρύξει τους επαίνους του. Η αποστολή του Ιωάννη και ο ρόλος του ως μάρτυρας είναι ασύγκριτης σπουδαιότητας, διότι κανείς δεν μπορεί να μαρτυρήσει μια πραγματικότητα παρά μόνο στο βαθμό που συμμετέχει σε αυτήν. Ο Ιησούς είπε: ” Σε βεβαιώνω πως εμείς λέμε αυτό που ξέρουμε από πείρα, και μεταδίδουμε στους άλλους αυτό που έχουμε δει με τα μάτια μας τη μαρτυρία μας όμως εσείς δεν τη δέχεστε. ” (Ιω. 3, 11). Η μαρτυρία της θείας αλήθειας προϋποθέτει τη γνώση αυτής της αλήθειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Χριστός έπαιξε επίσης αυτόν τον ρόλο του μάρτυρα. “Εγώ ήρθα στον κόσμο για να μαρτυρήσω την αλήθεια” (Α’ Ιω. 8,37). (Άγιος Θωμάς Ακινάτης).

Άκουσέ μας, Κύριε

Για να καταλάβουμε με πόση αγάπη μας αγάπησε ο Θεός και μας έκανε παιδιά του

– Σε ικετεύουμε, Κύριε, άκουσε μας.

Ώστε η οκνηρία και η δειλία να μη μπορούν να μας εμποδίσουν να ομολογήσουμε ανοιχτά την πίστη μας στον Χριστό και το Ευαγγέλιο.

– Σε ικετεύουμε, Κύριε, άκουσε μας.

Οι ιεροκήρυκες και οι κατηχητές, όπως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, να μπορούν να δείχνουν αποτελεσματικά στους ανθρώπους τον Σωτήρα Χριστό.

– Σε ικετεύουμε, Κύριε, άκουσε μας.

Να αναγνωρίσουν όλοι οι άνθρωποι της εποχής μας ότι δεν είναι δυνατόν να οικοδομήσουμε έναν καλό και δίκαιο κόσμο χωρίς να τον βασίσουμε στον Χριστό, τον τέλειο άνθρωπο και Υιό του Θεού.

– Σε ικετεύουμε, Κύριε, άκουσε μας.

Πάτερ ημών – Χαίρε Μαρία – Δόξα Πατρί.

Κύριε, Ιησού Χριστέ, είσαι ο Αμνός του Θεού που αφαιρεί την αμαρτία του κόσμου: βοήθησέ μας να αναγνωρίσουμε τα όριά μας και τη δυστυχία μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να επιτύχουμε τη σωτηρία. Εσύ ο οποίος ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

δΦΜ

(https://www.novena.it)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου