Εννεαήμερο των Χριστουγέννων (7)

ΗΜΕΡΑ 7 – Ο ΛΟΓΟΣ ΕΓΙΝΕ ΣΑΡΚΑ

 

Με μια μυστηριώδης προφητεία, ο προφήτης Ησαΐας υπόσχεται ένα “σημάδι” σωτηρίας: τη θαυματουργική γέννηση του “Εμμανουήλ”, γιου μιας παρθένου. Ο Ευαγγελιστής με τη σειρά του αποδίδει ρητά την προφητεία στη γέννηση του Ιησού: είναι πραγματικά ο Εμμανουήλ, δηλαδή ο Θεός μαζί μας. Με το να γίνει άνθρωπος, ήρθε να κατοικήσει ανάμεσά μας και παραμένει μαζί μας ακόμη και σήμερα, στην Εκκλησία και στη Θεία Ευχαριστία.

 

Ο Θεός μαζί μας

«Τις ημέρες εκείνες, ο Κύριος μίλησε ακόμα στον Άχαζ, λέγοντας: «Ζήτησε ένα σημάδι από τον Κύριο, το Θεό σου, είτε στο βάθος του Άδη είτε στο ύψος άνω».

Και είπε ο Άχαζ: «Δε θα ζητήσω ούτε θα πειράξω τον Κύριο».

Και ο Ησαΐας είπε: «Ακούστε, λοιπόν, οίκε του Ισραήλ. Μικρό πράγμα είναι για σας να βαρύνετε ανθρώπους, και θα βαρύνετε ακόμα και το Θεό μου; Γι’αυτό, ο ίδιος ο Κύριος θα σας δώσει σημείο. Ιδού, η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και το όνομά του θα αποκληθεί Εμμανουήλ».  (Ησ. 7, 10-14).

 

Ο Θεός κατοίκησε ανάμεσά μας

Μπορεί να αναρωτιέστε πώς η θεότητα ενσαρκώθηκε: όπως η φωτιά στο σίδερο, όχι μεταφέροντας τον εαυτό της, αλλά επικοινωνώντας τον εαυτό της. Διότι η φωτιά δεν σπεύδει προς το σίδερο με το οποίο επικοινωνεί. Δεν μειώνεται, αλλά γεμίζει πλήρως το σίδερο στο οποίο επικοινωνεί. Με τον ίδιο τρόπο, ο Θεός, ο Λόγος “που κατοίκησε ανάμεσά μας” δεν βγήκε από τον εαυτό του- ο Λόγος που έγινε σάρκα δεν υπόκειται σε αλλαγές- ο ουρανός δεν στερήθηκε Εκείνον που κρατούσε, και η γη δέχτηκε στην αγκαλιά της Εκείνον που ήταν στον ουρανό.

Αφήστε τον εαυτό σας να διεισδύσει σε αυτό το μυστήριο: ο Θεός ήρθε με τη σάρκα για να σκοτώσει τον θάνατο που κρύβεται εκεί. Όπως οι θεραπείες και τα φάρμακα ξεπερνούν τα βλαβερά στοιχεία που αφομοιώνει το σώμα, και όπως το σκοτάδι στο σπίτι διαλύεται από το φως που εισέρχεται, έτσι και ο θάνατος που κρατούσε την ανθρώπινη φύση στην εξουσία του καταστράφηκε με την έλευση της Θεότητας. Όπως ο πάγος επικρατεί πάνω στο νερό όσο είναι νύχτα και το σκοτάδι επιμένει, αλλά μόλις ανατέλλει ο ήλιος λιώνει στη ζεστασιά των ακτίνων του, έτσι και ο θάνατος βασίλευε μέχρι τον ερχομό του Χριστού- όταν εμφανίστηκε η σωτήρια χάρη του Θεού και ανέτειλε ο Ήλιος της δικαιοσύνης, ο θάνατος απορροφήθηκε στη νίκη, αφού δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην παρουσία της αληθινής ζωής. Εκδηλώνουμε επίσης τη χαρά μας, γιορτάζουμε τη σωτηρία του κόσμου, την ημέρα της αναγέννησης της ανθρωπότητας. Σήμερα αίρεται η καταδίκη του Αδάμ. Δεν θα λέγεται πλέον: “Σκόνη είσαι και στο χώμα θα επιστρέψεις”, αλλά: “Σ’ αυτόν που είναι στον ουρανό, θα υψωθείς στον ουρανό”. (Άγιος Βασίλειος ο Μέγας)

 

Τιμή και δόξα σε Σένα, Κύριε Ιησού.

Για την απέραντη αγάπη που σε ώθησε να γίνεις αδελφός μας.

– Σε δοξάζουμε, τιμή και δόξα σε σένα, Κύριε Ιησού!

Επειδή μας συγκέντρωσες στην Εκκλησία σου, την κιβωτό της σωτηρίας.

– Σε δοξάζουμε, τιμή και δόξα σε σένα, Κύριε Ιησού!

Γιατί μας έδωσες την ελπίδα για χαρούμενη και ατελείωτη ζωή στη βασιλεία σου.

– Σε δοξάζουμε, τιμή και δόξα σε Σένα, Κύριε Ιησού!

Για να επανορθώσεις για την αμαρτία των ανθρώπων που δεν σε έχουν καλωσορίσει και δεν σε αγαπούν.

– Σε δοξάζουμε, τιμή και δόξα σε Σένα, Κύριε Ιησού!

 

 

Πάτερ ημών – Χαίρε Μαρία – Δόξα Πατρί.

Φώτισέ μας με το φως της δόξας σου, Κύριε Ιησού Χριστέ, και άφησε τον ερχομό σου να νικήσει το σκοτάδι του κακού και να φέρει σε όλους τους ανθρώπους την απελευθέρωση από τη σκλαβιά της αμαρτίας. Εσύ ο οποίος ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

 

δΦΜ

(https://www.novena.it)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου