Εννεαήμερο των Χριστουγέννων (6)

ΗΜΈΡΑ 6 – Η Δούλη του Κυρίου

Με τον ευαγγελισμό της Μαρίας, ο Θεός αρχίζει να εκπληρώνει τις αρχαίες υποσχέσεις σχετικά με τον ερχομό του Μεσσία και την απολύτρωση του ανθρώπινου γένους. Ωστόσο, όπως και σε όλες τις άλλες παρεμβάσεις Του στην ιστορία του Ισραήλ, έτσι και σε αυτή τη σημαντική παρέμβαση της σωτηρίας, ο Θεός ζητά την ελεύθερη συνεργασία των ανθρώπων. Είναι δική του πρωτοβουλία, αλλά δεν θέλει να την ολοκληρώσει χωρίς τη συμμετοχή των πλασμάτων του. Η Μαρία, η οποία αυτοαποκαλείται “η δούλη του Κυρίου”, γίνεται η αληθινή κατοικία του Θεού και η Μητέρα του Κυρίου. Με αυτόν τον τρόπο εκείνη, κόρη και άνθος όλης της ανθρωπότητας, είναι κατά τη θέληση του Θεού το απαραίτητο όργανο της σωτηρίας μας.

 

Πώς είναι αυτό δυνατόν;

Η προαγγελία της γεννήσεως του Ιησού

«Τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της Ελισάβετ, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ στην πόλη της Γαλιλαίας Ναζαρέτ σε μια παρθένο, που ήταν αρραβωνιασμένη με κάποιον που λεγόταν Ιωσήφ και προερχόταν από τη γενιά του Δαβίδ. Η παρθένος λεγόταν Μαριάμ. Παρουσιάστηκε, λοιπόν, σ’ αυτήν ο άγγελος και της είπε: «Χαίρε εσύ, η προικισμένη με τη χάρη του Θεού! Ο Κύριος είναι μαζί σου. Ευλογημένη απ’ το Θεό είσαι εσύ, περισσότερο απ’ όλες τις γυναίκες». Εκείνη μόλις τον είδε ταράχτηκε με τα λόγια του και προσπαθούσε να εξηγήσει τι σήμαινε ο χαιρετισμός αυτός. Ο άγγελος της είπε: «Μη φοβάσαι, Μαριάμ, ο Θεός σού έδωσε τη χάρη του· θα μείνεις έγκυος, θα γεννήσεις γιο και θα τον ονομάσεις Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομαστεί Υιός του Υψίστου. Σ’ αυτόν θα δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ, του προπάτορά του. Θα βασιλέψει για πάντα στους απογόνους του Ιακώβ και η βασιλεία του δε θα έχει τέλος». Η Μαριάμ τότε ρώτησε τον άγγελο: «Πώς θα μου συμβεί αυτό, αφού εγώ δεν έχω συζυγικές σχέσεις με κανέναν άντρα;» Ο άγγελος της απάντησε: «Το Άγιο Πνεύμα θα έρθει επάνω σου και θα σε καλύψει η δύναμη του Θεού· γι’ αυτό και το άγιο παιδί που θα γεννήσεις θα ονομαστεί Υιός Θεού. Μάθε ακόμη ότι η συγγενής σου Ελισάβετ συνέλαβε γιο στα γηρατειά της· έτσι, αυτή που την αποκαλούσαν στείρα, τώρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης. Για το Θεό τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο». Η Μαριάμ τότε είπε: «Είμαι μια δούλη του Κυρίου· ας γίνει το θέλημά του σ’ εμένα όπως μου το είπες». Κι έφυγε από αυτήν ο άγγελος». (Λκ 1, 26-38).

 

Η “Απόφαση” της Μαρίας

Στην ανθρώπινη σφαίρα η Μαρία είναι μόνη της. Κανείς δεν ξέρει αυτό που της συμβαίνει. Τι θα πει; Η Μαρία έχει πλήρη επίγνωση της εξαιρετικής σημασίας αυτών που πρόκειται να πει. Ως νύφη, γνωρίζει ότι αυτή η απεραντοσύνη έχει δύο όψεις: μία της χαράς, της τρυφερότητας, της δόξας- αλλά και μία άλλη όψη: μία αόρατη απεραντοσύνη της θλίψης, της λύτρωσης, της επανόρθωσης. Αν έλεγε “ναι” θα ήταν σαν να μην είχε λεπτότητα, σαν να ήταν ίση με τον Θεό.

Το μόνο που θα πει είναι: ας συμβεί αυτό, ας μου γίνει αυτό! Σαν να ήθελε να καταστήσει σαφές ότι αφήνει την ελευθερία της στο θεϊκό σχέδιο, σήμερα της χαράς και αύριο της δυστυχίας.

 

Απόφαση!

Η λέξη της αποδοχής. Και την ίδια στιγμή γίνεται πραγματικότητα. Το ήξερε. Έμεινε σιωπηλή. Ο Άγγελος προσκύνησε το θείο μυστήριο και έφυγε σιωπηλός. (J. Guitton)

 

 

Σε ευχαριστούμε, Ιησού

Για το ελεύθερο και γενναιόδωρο “ναι” που είπε η Μαρία τη στιγμή του Ευαγγελισμού.

– Σε ευχαριστούμε, Ιησού.

Διότι, μέσω της Μαρίας, έγινες άνθρωπος και αδελφός μας.

– Σε ευχαριστούμε, Ιησού.

Επειδή συνέδεσες τη Μητέρα σου με ολόκληρο το μυστήριο της λύτρωσης και της σωτηρίας της ανθρωπότητας.

– Σε ευχαριστούμε, Ιησού

Επειδή μας έδωσες τη Μητέρα σου ως την αγαπημένη μας Μητέρα.

– Σε ευχαριστούμε, Ιησού

 

 

 

Πάτερ ημών – Χαίρε Μαρία – Δόξα Πατρί.

Φώτισέ μας με το φως της δόξας σου, Κύριε Ιησού Χριστέ, και άφησε τον ερχομό σου να νικήσει το σκοτάδι του κακού και να φέρει σε όλους τους ανθρώπους την απελευθέρωση από τη σκλαβιά της αμαρτίας. Εσύ ο οποίος ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

 

 

δΦΜ

(https://www.novena.it)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου