Εννεαήμερο των Χριστουγέννων (5)

 ΗΜΈΡΑ 5 – Μια πολύ υψηλή αποστολή

Το σχέδιο σωτηρίας του Θεού συναντά την ανθρώπινη θέληση και συνεργασία δύο πλασμάτων: της Μαρίας και του Ιωσήφ. Δύο θαυμάσια πλάσματα, πλήρως διαθέσιμα στο θέλημα του Κυρίου.

Η ευαγγελική περικοπή μας παρουσιάζει έναν δίκαιο και θεοσεβούμενο άνθρωπο, που επιλέχθηκε για μια πολύ υψηλή αποστολή: να κάνει το έργο του Ουράνιου Πατέρα στη γη. Σε αυτή την περικοπή, η μορφή του Ιωσήφ μας εμφανίζεται υψηλή και δραματική, σμιλεμένη με πίστη και ταπεινότητα. Δεν μπορεί ακόμη να κατανοήσει το μυστήριο του Θεού, αλλά όταν είναι βέβαιος για το θείο θέλημα, πιστεύει και υπακούει.

 

Εμμανουήλ: Ο Θεός μαζί μας

«Η γέννηση του Ιησού Χριστού έγινε ως εξής: Η μητέρα του, η Μαρία, αρραβωνιάστηκε με τον Ιωσήφ. Προτού όμως συνευρεθούν, έμεινε έγκυος με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Ο μνηστήρας της ο Ιωσήφ, επειδή ήταν ευσεβής και δεν ήθελε να τη διαπομπεύσει, αποφάσισε να διαλύσει τον αρραβώνα, χωρίς επίσημη διαδικασία. Όταν όμως κατέληξε σ’ αυτή τη σκέψη, του εμφανίστηκε στον ύπνο του ένας άγγελος σταλμένος από το Θεό και του είπε: «Ιωσήφ, απόγονε του Δαβίδ, μη διστάσεις να πάρεις στο σπίτι σου τη Μαριάμ, τη γυναίκα σου, γιατί το παιδί που περιμένει προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα. Θα γεννήσει γιο, και θα του δώσουν το όνομα Ιησούς, γιατί αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους». Με όλα αυτά που έγιναν, εκπληρώθηκε ο λόγος του Κυρίου, που είχε πει ο προφήτης : «Η παρθένος θα μείνει έγκυος και θα γεννήσει γιο, και θα του δώσουν το όνομα Εμμανουήλ, που σημαίνει, ο Θεός είναι μαζί μας». Όταν ξύπνησε ο Ιωσήφ, έκανε όπως τον πρόσταξε ο άγγελος του Κυρίου και πήρε στο σπίτι του τη Μαρία τη γυναίκα του. Και δεν είχε συζυγικές σχέσεις μαζί της· ωσότου γέννησε το γιο της τον πρωτότοκο και του έδωσε το όνομα Ιησούς. (Μθ. 1, 18-24).

 

Η υπακοή του Ιωσήφ

Αντιμέτωπος με το θείο μυστήριο, ο Ιωσήφ ήξερε πώς να διατηρήσει τη σωστή στάση. Δεν άφησε τον εαυτό του να παρασυρθεί από τα ανθρώπινα συναισθήματα. Δεν είναι σε θέση να κατανοήσει αυτό που βλέπει στη Μαρία και δεν θέλει να διεισδύσει στο μυστήριο με τη βία- μάλλον αποσύρεται στο παρασκήνιο, με δειλή και γεμάτη σεβασμό ευλάβεια, αφήνοντας τον εαυτό του στο θέλημα του Θεού και αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα σε Εκείνον. Ο Ιωσήφ, λοιπόν, υπακούει στο Λόγο, τον εφαρμόζει στην πράξη, δηλώνοντας με τις πράξεις του ότι είναι ένα όργανο στα χέρια του Υψίστου.

Δεν ήθελε τίποτα για τον εαυτό του, γιατί σκόπευε να είναι απλώς στη διάθεση του Θεού. Παίρνει λοιπόν μαζί του τη Μαρία, τη γυναίκα του, για να εκπληρώσει το θέλημα του Θεού, ώστε να γεννήσει τον Υιό του. Αλλά αυτός, ο Ιωσήφ, με κάθε υπακοή, θα είναι εκείνος που θα του δώσει το όνομά του. Αυτό το όνομα γύρω από το οποίο περιστρέφεται το σύμπαν και με τη θέληση του οποίου δημιουργήθηκαν τα πάντα: ο Ιησούς, ο Μεσσίας, ο Σωτήρας. (R. Gutzwilier)

 

Άκουσέ μας, Κύριε

Ώστε να είμαστε πιστοί στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο βάπτισμά μας και να εκπληρώνουμε την κλήση μας.

– Σε ικετεύουμε, Κύριε, άκουσε μας.

Ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι να υπακούσουμε στο θείο θέλημα, μιμούμενοι τον Άγιο Ιωσήφ, ακόμη και όταν όλα μας φαίνονται σκοτεινά.

– Σε ικετεύουμε, Κύριε, άκουσε μας.

Για να μπορούμε να ακούμε, μέσα στην εσωτερική σιωπή, τη φωνή των θείων εμπνεύσεων.

– Σε ικετεύουμε, Κύριε, άκουσε μας.

Ώστε το όνομα του Ιησού, στον οποίο μόνο υπάρχει ελπίδα σωτηρίας, να είναι γνωστό και να το επικαλούνται όλοι οι άνθρωποι.

– Σε ικετεύουμε, Κύριε, άκουσε μας.

 

Πάτερ ημών – Χαίρε Μαρία – Δόξα Πατρί.

Προδιάθεσε, Θεέ Πατέρα, τις καρδιές μας ώστε να δεχθούν το έλεός σου στον ζωντανό ναό της Εκκλησίας, ώστε η νέα γέννηση του Υιού σου να μας ελευθερώσει από τη δουλεία της αμαρτίας και να μας καταστήσει άξιους να μοιραστούμε τον πλούτο της χάρης σου. Μέσω του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας. Αμήν.

δΦΜ

(https://www.novena.it)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου