ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
«…μας δώρισε τις πιο πολύτιμες και τις πιο μεγάλες υποσχέσεις…»
(Β’ Πετ 1,4)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο Χριστός ξέρει πώς είναι η αγάπη μας, ξέρει ότι αγαπάμε γιατί θέλουμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη της αγάπης. Προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της ανθρώπινης καρδιάς, επιδιώκοντας να αγαπηθεί από τις ψυχές που λύτρωσε και να προσελκύσει τις καρδιές μας προς τον εαυτό Του.
Για το λόγο αυτό, προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη μας με τη δύναμη των αγαθών, και δίνει μας κάνει υποσχέσεις. Όπως έγραψε ο Άγιος Πέτρος στη δεύτερη επιστολή του: «Η θεία δύναμή του μας δώρισε όλα όσα χρειάζονται για τη ζωή μας και για την λατρεία του Θεού […] Έτσι μας δώρισε τις πιο πολύτιμες και τις πιο μεγάλες υποσχέσεις, με τις οποίες θα γίνετε μέτοχοι της θείας φύσεως, και θα αποφύγετε τη φθορά που προκαλούν οι κοσμικές επιθυμίες» (2Πέτ. 1,3-4).
Αυτό το ίδιο μέσο χρησιμοποίησε ο Λυτρωτής μας όταν φανέρωσε την Καρδιά του στη Αγία Μαργαρίτα ντε Αλακόκ. Θέλοντας να προσελκύσει όλους τους ανθρώπους στην αγάπη της Ιεράς Καρδιάς Του, έκανε μερικές υποσχέσεις, τις μεγαλύτερες, για χάρες που ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε.
Αυτές οι υποσχέσεις βρίσκονται στα γραπτά της Αγίας Μαργαρίτας (όχι πάντα κατά λέξη), αλλά διασκορπισμένες σε διάφορα μέρη. Αν και είναι πολλά, η παράδοση τα έχει συγκεντρώσει σε 12 που, λόγω της σημασίας και του περιεχομένου τους, περιλαμβάνουν όλα τα άλλα. Αν και ο συγγραφέας, ο τόπος και η ευκαιρία της δόμησης των 12 υποσχέσεων όπως τις γνωρίζουμε σήμερα είναι άγνωστα, ξέρουμε όμως ότι η πρώτη μεγάλη εξάπλωση οφείλεται στον M. Kemper, έναν έμπορο από το Dayton (Η.Π.Α.), ο οποίος το 1882 αποφάσισε να τις μεταδίδει παντού δωρεάν. Σύμφωνα με τον πατέρα de Urrutia, ο Kemper τα μετέφρασε σε περισσότερες από 200 γλώσσες, μοιράζοντας χιλιάδες αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, τυπωμένα με την εικόνα της Ιεράς Καρδιάς.
Οι 12 υποσχέσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Ευλάβειας στην Καρδία του Ιησού και έχουν την έγκριση της Εκκλησίας. Βοηθούν την ευλάβεια να είναι πιο δραστήρια, επειδή προϋποθέτουν τις υποχρεώσεις της χριστιανικής ζωής. Πράγματι, είναι υποσχέσεις που δίνονται στους αληθινούς ευλαβείς της Ιεράς Καρδίας.
Η ίδια η Αγία Μαργαρίτα επέμενε ότι η ευλάβεια στην Ιερά Καρδία δεν συνίσταται κυρίως σε εξωτερικές πράξεις και προσευχές, αλλά σε συμμόρφωση με τις αρετές της Καρδιάς του Ιησού. Δεν πρέπει να μένουμε σε εξωτερικές πράξεις, αφού ο Ιησούς θέλει κυρίως να ανταποκρινόμαστε με αγάπη στην Αγάπη Του. Οι υποσχέσεις έχουν σκοπό να μας οδηγήσουν σε αυτή την αγάπη.
Στις πέντε πρώτες, η Καρδία του Ιησού προσφέρει πιο πρόσκαιρες χάρες για αυτή τη ζωή. Οι επόμενες τρεις αποτελούν ένα κάλεσμα στην αγιότητα. Η 9η, η 10η και η 11η μας προσφέρουν πολύ αποτελεσματικά μέσα για να διαδώσουμε αυτήν την ευλάβεια, ως απόστολοι της Ιεράς Καρδίας. Και τέλος, ως έκφραση της μεγάλης επιθυμίας Της για τη σωτηρία μας, η Καρδία του Ιησού μας κάνει τη «Μεγάλη Υπόσχεση» των πρώτων εννέα Παρασκευών, με την οποία διασφαλίζει ηθικά τη σωτηρία μας.
Ο σκοπός αυτού του εννιάμερου είναι να τις γνωρίσουμε, να τις μελετήσουμε, να τις ζήσουμε και να απολαύσουμε τα οφέλη που υποσχέθηκε η Καρδία του Ιησού.
ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ
–Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
–Αμήν.
- Πράξη συντριβής: Αμάρτησα, Θεέ μου, ενώπιόν Σου. Μετανοώ με όλη μου την καρδιά, γιατί δεν τήρησα το νόμο Σου και δεν έκανα το θέλημά Σου. Δέξου τη μετάνοιά μου και δώσε μου τη δύναμη να αποφεύγω στο εξής την αμαρτία. Αμήν.
- Στη συνέχεια διαβάζεται η μελέτη της ημέρας.
- Και τελειώνει με την ακόλουθη προσευχή:
Προσευχή για το εννιαήμερο προς την Ιερή Καρδιά του Ιησού
- Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». Ιδού, εμπιστευόμενος τον θεϊκό σου Λόγο, χτυπώ, αναζητώ και σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).
Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα
Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι
- Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, αν ζητήσετε κάτι απ’τον Πατέρα στο όνομά μου, Αυτός θα σας το δώσει». Ιδού, εμπιστευόμενος τον θεϊκό σου Λόγο, ζητώ απ’τον Αιώνιο Πατέρα στο όνομά σου την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).
Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα
Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι
- Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δε θα περάσουν ποτέ». Ιδού, εμπιστευόμενος τον αλάθητο θεϊκό σου Λόγο, σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).
Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα
Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι
Ω, Ιερά Καρδία του Ιησού, απείρως συμπονετική προς τους ατυχείς, ελέησέ μας, φτωχούς αμαρτωλούς, και δώσε μας τη χάρη που σου ζητούμε μέσω της Αμόλυντης Καρδιάς της Παναγίας, της τρυφερής μας Μητέρας!
Άγιε Ιωσήφ, θετός πατέρας της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, ικέτευε για εμάς.
Χαίρε Δέσποινα
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ
2η – « Θα χορηγήσω με αφθονία την ειρήνη στις οικογένειές τους»
3η – «Θα τους παρηγορήσω σε όλες τις θλίψεις του»
- Σε όλο το Ευαγγέλιο βλέπουμε τον Χριστό να προσφέρει ειρήνη στον άνθρωπο. Είχε προφητευτεί ως «Πρίγκιπας της ειρήνης». Από τη στιγμή της γέννησής Του οι άγγελοι έψελναν «ειρήνη στους ανθρώπους». Με τα λόγια Του ονόμασε ευλογημένους αυτούς που αναζητούν την ειρήνη. Και μετά την ανάστασή Του, σε κάθε συνάντηση με τους αποστόλους Του, επαναλάμβανε «ειρήνη μαζί σας». Με τον ίδιο τρόπο, δείχνοντας την Καρδιά Του στον άνθρωπο, του υπόσχεται το ίδιο δώρο: την ειρήνη.
Η ειρήνη, όπως διδάσκει ο Άγιος Θωμάς, βρίσκεται στην τάξη. Επομένως, αφού ο Χριστός αποκαθιστά την τάξη της δημιουργίας με τον Θεό, και μέσα στην ίδια τη δημιουργία, μέσω της νέας Εντολής της αγάπης προς τον Θεό και τον πλησίον, είναι τότε ο αυτουργός της ειρήνης.
- Εδώ, η Καρδία του Ιησού υπόσχεται ειρήνη στην οικογένεια, αφού μέσω της οικογένειας θα έρθει η ειρήνη σε όλη την ανθρώπινη κοινωνία. Αυτή η ειρήνη είναι χάρη του Ιησού, αλλά είναι επίσης συνέπεια της αληθινής ευλάβειας στην Καρδιά Του. Αυτό συμβαίνει, επειδή η Καρδία του Ιησού είναι παράδειγμα για κάθε μέλος της οικογένειας.
Είναι πρότυπο για τους συζύγους. Ο γάμος είναι σημάδι της αγάπης του Χριστού για την Εκκλησία Του. Όπως ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία, οι σύζυγοι πρέπει να αγαπούν ο ένας τον άλλον. Αυτή η αγάπη του Χριστού είναι αγνή, ανιδιοτελής και σταθερή. Έτσι πρέπει να είναι η αγάπη των συζύγων: αγνή, δηλαδή που αναζητάει την σωτηρία, την αγιότητα πάνω απ’ όλα‧ ανιδιοτελής, δηλαδή, που θυσιάζεται, σταυρώνεται‧ και σταθερή, δηλαδή πιστή.
Είναι πρότυπο για τους γονείς. Η Καρδία του Ιησού, μέσω του Σταυρού και των Μυστηρίων, δίνει την υπερφυσική ζωή στην ψυχή, και θυσιάζεται για να τη διαφυλάξει. Με τον ίδιο τρόπο, οι γονείς, δίνουν ζωή στα παιδιά τους, και πρέπει να θυσιάζονται καθημερινά για να τα φροντίζουν και να τα εκπαιδεύουν. Αλλά δεν μιλάμε μόνο για τη ζωή του σώματος, αλλά, κυρίως, για τη ζωή της ψυχής, για την οποία πέθανε ο Ιησούς. Οι γονείς πρέπει να θυσιάζονται κάθε μέρα για να είναι πιο αγία τα παιδιά τους.
Και, τέλος, είναι πρότυπο για τα παιδιά. Η Καρδία του Ιησού είναι το υπέρτατο παράδειγμα υπακοής και ταπεινοφροσύνης, ιδιαίτερες αρετές των παιδιών. Θα υπάρχει πάντα ειρήνη στην οικογένεια που ζει στην Καρδία του Ιησού και τον μιμείται.
- Μαζί με αυτή την υπόσχεση βάζουμε και την 3η, στην οποία η Καρδία του Ιησού υπόσχεται παρηγοριά, αφού οι λύπες μπορούν εύκολα να αφαιρέσουν την ειρήνη από την ψυχή και την οικογένεια. Ο Ιησούς είναι ο μεγάλος παρηγορητής.
Είναι αναπόφευκτο να υποφέρουμε στη ζωή, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή. Αλλά η Καρδία του Ιησού μας διδάσκει να υποφέρεις καλά, εκμεταλλευόμενοι τους πόνους. Με τον Σταυρό του Χριστού ευλογήθηκε ο πόνος και έγινε πηγή σωτηρίας.
Το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού να κάνει το καλό και να παρηγορεί αυτούς που υποφέρουν. Θεραπεύει τους αρρώστους στο σώμα, ανασταίνει τους νεκρούς, διδάσκει, δίνει δύναμη στους αδύναμους. Η Καρδία του Ιησού συνεχίζει αυτό το έργο. Βοηθάει στους πόνους του σώματος και της καρδιάς, πάνω απ’ όλα, δίνοντας τη δύναμη να τους αντέχει η ψυχή με αγιότητα. Ο Χριστός δεν κατέβηκε από τον Σταυρό, αλλά μέσω του Σταυρού κέρδισε για όλους μας την παρηγοριά της σωτηρίας. Έτσι η οικογένεια σε στιγμές πόνου βρίσκει παρηγοριά και ειρήνη στην Καρδιά του Ιησού, υποφέροντας μαζί Του για να επιτύχει τη σωτηρία.