Εννεαήμερο στην Ιερά Καρδία του Ιησού (7)

Καθημερινή ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού που θα αποκορυφωθεί την ημέρα της Πανήγυρης.
Επιμέλεια κειμένων π. Ιωσήφ
Rossi.

Η ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ

«Η Kαρδιά μου θα είναι για πάντα σε αυτό τον τόπο» (Γ’ Βασ 9, 3)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Άγιος Βικέντιος Φερρέρ είπε ότι «o άρτος της Θείας Ευχαριστίας ψήθηκε από τη θέρμη της Καρδίας του Ιησού». Το θαύμα της Ευχαριστίας μπορεί και προέρχεται μόνο από την άπειρη αγάπη της Καρδιάς του Ιησού, που μας αγάπησε μέχρι τέλους.
Υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στην Καρδιά του Ιησού και της Θείας Ευχαριστίας. Η Καρδιά του Ιησού εμφανίστηκε στην Αγία Μαργαρίτα μέσα στην Ευχαριστία. Ζήτησε εξιλέωση για την προσβεβλημένη αγάπη Του. Ζήτησε να καθιερωθεί μια γιορτή της Καρδίας του κατά την Ογδοάδα της Αγίας Δωρεάς.
Στην Καρδία του Ιησού συγκεντρώνεται όλη η Θεανθρώπινη αγάπη του Θεϊκού Προσώπου του Ενσαρκωμένου Λόγου. Και η Ευχαριστία είναι η υψηλότερη έκφραση αυτής της αγάπης.
Η Καρδία του Ιησού Τον ωθεί να εκτελεί όλα τα έργα αγάπης προς ε​μάς, ακόμα και μέχρι το πάθος και το θάνατο. Η Ευχαριστία είναι το Ιερό Θύμα που διαρκώς θυσιάζεται στους βωμούς μας, ωθούμενο από την άπειρη αγάπη του.
Η Καρδία του Ιησού είναι η πηγή όλων των δωρεών που δίνει ο Θεός στους ανθρώπους. Η Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο από αυτά τα δώρα, επειδή είναι ο ίδιος ο Θεός Ενσαρκωμένος.
Η Καρδία του Ιησού θέλει να παραμένει πάντα με τους φίλους. Η Ευχαριστία είναι αυτή η πραγματική παρουσία Του μαζί μας.
Το αντικείμενο της λατρείας προς την Ευχαριστία είναι το Άγιο Σώμα του Κυρίου μας, αναστημένο σε ένδοξη ζωή, που βρίσκεται κάτω από τα μυστηριακά είδη, που κατοικεί στο Αρτοφόριο μας, που προσφέρεται καθημερινά στη Θεία Λειτουργία, που μοιράζεται ως τροφή στους πιστούς στην Θεία Κοινωνία, και όλα αυτά, ως ένα υπέροχο δώρο της αγάπης Του.
Το αντικείμενο της λατρείας προς την Ιερά Καρδία του Ιησού είναι η αιώνια, θεανθρώπινη αγάπη του Χριστού προς τον άνθρωπο. Και η Καρδιά, το κύριο μέλος του Σώματος, είναι το τέλειο σύμβολο αυτής της Αγάπης.
Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια στενή ένωση μεταξύ της Ιεράς Καρδίας και της Ευχαριστίας, κυρίως επειδή η Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο έργο αγάπης της Καρδίας του Ιησού. Σε αυτό το Εννεαήμερο θα μελετήσουμε αυτήν τη σχέση, θα ανακαλύψουμε τα ανεκτίμητα δώρα της Καρδιάς του Ιησού και ποια πρέπει να είναι η ανταπόκρισή μας.

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ

 • Ω Θεέ μου, έλα να με σώσεις.
 • Κύριε, σπεύσε να με βοηθήσεις.
 1. Πράξη Μετάνοια: Αμάρτησα, Θεέ μου, ενώπιόν Σου. Μετανοώ με όλη μου την καρδιά, γιατί δεν τήρησα το νόμο Σου και δεν έκανα το θέλημά Σου. Δέξου τη μετάνοιά μου και δώσε μου τη δύναμη να αποφεύγω στο εξής την αμαρτία. Αμήν.
 2. Στη συνέχεια διαβάζεται η μελέτη της ημέρας.
 3. Και τελειώνει με την ακόλουθη προσευχή:

Προσευχή για το εννηαήμερο προς την Ιερή Καρδιά του Ιησού

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». Ιδού, εμπιστευόμενος τον Θείο σου Λόγο, χτυπώ, αναζητώ και σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, αν ζητήσετε κάτι απ’ τον Πατέρα στο όνομά μου, Αυτός θα σας το δώσει». Ιδού, εμπιστευόμενος τον Θείο σου Λόγο, ζητώ απ’ τον Αιώνιο Πατέρα στο όνομά σου την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δε θα περάσουν ποτέ». Ιδού, εμπιστευόμενος τον αληθινό Θείο σου Λόγο, σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

Ω, Ιερά Καρδία του Ιησού, απείρως συμπονετική προς τους ατυχείς, ελέησε εμάς, τους φτωχούς και αμαρτωλούς, και δώσε μας τη χάρη που σου ζητούμε μέσω της Αμόλυντης Καρδιάς της Παναγίας, της τρυφερής μας Μητέρας!

Άγιε Ιωσήφ, θέτε πατέρα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, ικέτευε για εμάς.

Χαίρε Δέσποινα

 

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ (5 Ιουλίου 2021)

Η ΑΓΙΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΞΙΛΕΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 1. Η Καρδία του Ιησού ζήτησε επίσης την Αγία Ώρα για την εξιλέωση των αμαρτιών όλου του κόσμου. Στην Αγία Ώρα επιδιώκουμε να εξιλεώσουμε την αγνωμοσύνη των ανθρώπων απέναντι στον Ιησού, να συμμετάσχουμε στις θλίψεις της Καρδίας του, να ζητήσουμε χάρη για τους αμαρτωλούς και να καταπραΰνουμε το Θείο θυμό.

Η Αγία Ώρα, όπως υποδηλώνει το ίδιο το όνομά της, είναι μια ώρα μελέτης ή προφορικής προσευχής, η οποία πραγματοποιείται, κατά προτίμηση, μπροστά από το Αγιότατο Μυστήριο, γύρω από την αγωνία του Χριστού στον Κήπο των Ελαιών, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

Η Καρδία του Ιησού είπε στην αγία Μαργαρίτα: «Καθ’ όλες τις νύκτες της Πέμπτης προς την Παρασκευή, θα συμμετάσχεις στην θανατηφόρα εκείνη θλίψη, την οποία αισθάνθηκα στην Γεσθημανή. Για να ενωθείς μαζί μου, σε εκείνη την ταπεινή προσευχή, που τότε προσέφερα στον Αιώνιο Πατέρα. Θα σηκωθείς κατά τις έντεκα μέχρι τις δώδεκα της νύκτας, θα προσπέσεις μπροστά μου, με το πρόσωπό σου κατά γης, για μία ολόκληρη ώρα, για να καταπραϋνθεί η Θεία οργή, ζητώντας ευσπλαχνία για τους αμαρτωλούς, και για να ανακουφιστεί με κάποιο τρόπο η πικρία που ένιωθα διά την εγκατάλειψη των Αποστόλων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αγρυπνήσουν μια ώρα μαζί μου».

Έτσι ξεκίνησε η Αγία Ώρα. Γινόταν τη νύκτα της Πέμπτης έως την Παρασκευή, αλλά στη συνέχεια επιτράπηκε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Είναι μια ώρα προσευχής που συνοδεύει τον Χριστό στην Γεσθημανή, ως εξιλέωση για την εγκατάλειψη που υποφέρει μέχρι σήμερα.

 1. Για να εκμεταλλευτούμε την ανεκτίμητη πράξη της Αγίας Ώρας, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι σκοποί της. Η Καρδία του Ιησού είπε στην Αγία Μαργαρίτα: να περάσουμε μια ώρα στην προσευχή, καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να ενώσουμε τη θυσία σε αυτήν, προκειμένου να συμμετάσχουμε στους πόνους της αγωνίας της Καρδίας Του, και να καταπραΰνομε το Θείο θυμό προς τους αμαρτωλούς (εξιλέωση).

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε: να προσευχόμαστε με την Καρδία του Χριστού, να συμμετέχουμε στην θλίψη του και να προσευχόμαστε για τους αμαρτωλούς. Μήπως μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο έργο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την Καρδία του Ιησού;

Αυτή η ώρα προσευχής είναι ευλογημένη από τον Θεό. Τον ευχαριστεί ακόμη περισσότερο εάν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή ενώνεται και η δική μας θυσία, η οποία είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με αυτό που ο Σωτήρας υπέφερε από αγάπη για εμάς. Και σε αυτήν την Αγία Ώρα παρηγορούμε την Καρδία του Χριστού και πετυχαίνουμε αμέτρητες χάρες.

 1. Ποια θα είναι η ανταπόκρισή μας σε αυτή την αίτηση της αγάπης της Καρδίας του Ιησού; «Η αγάπη με αγάπη ξεπληρώνεται». Η Καρδία του Ιησού ζει στην Ευχαριστία. Επομένως, θέλοντας να παρηγορήσουμε και να ικανοποιήσουμε την Ιερά Καρδία, πρέπει πρώτα να το κάνουμε μέσω της Ευχαριστιακής ευλάβειας.

Ω! Ιερά Καρδία του Ιησού, βοήθησέ μας να κατανοήσουμε την απεραντοσύνη της αγάπης Σου και να Σε παρηγορούμε με την προσευχή μας, αγρυπνώντας στην Αγία Ώρα μαζί Σου, για να Σε συνοδεύσουμε και να εξιλεώσουμε την Καρδιά Σου για την τόση αγνωμοσύνη των ανθρώπων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου