Εννεαήμερο στην Ιερά Καρδία του Ιησού (6)

Καθημερινή ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού που θα αποκορυφωθεί την ημέρα της Πανήγυρης.
Επιμέλεια κειμένων π. Ιωσήφ
Rossi.

Η ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ

«Η Kαρδιά μου θα είναι για πάντα σε αυτό τον τόπο» (Γ’ Βασ 9, 3)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Άγιος Βικέντιος Φερρέρ είπε ότι «o άρτος της Θείας Ευχαριστίας ψήθηκε από τη θέρμη της Καρδίας του Ιησού». Το θαύμα της Ευχαριστίας μπορεί και προέρχεται μόνο από την άπειρη αγάπη της Καρδιάς του Ιησού, που μας αγάπησε μέχρι τέλους.
Υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στην Καρδιά του Ιησού και της Θείας Ευχαριστίας. Η Καρδιά του Ιησού εμφανίστηκε στην Αγία Μαργαρίτα μέσα στην Ευχαριστία. Ζήτησε εξιλέωση για την προσβεβλημένη αγάπη Του. Ζήτησε να καθιερωθεί μια γιορτή της Καρδίας του κατά την Ογδοάδα της Αγίας Δωρεάς.
Στην Καρδία του Ιησού συγκεντρώνεται όλη η Θεανθρώπινη αγάπη του Θεϊκού Προσώπου του Ενσαρκωμένου Λόγου. Και η Ευχαριστία είναι η υψηλότερη έκφραση αυτής της αγάπης.
Η Καρδία του Ιησού Τον ωθεί να εκτελεί όλα τα έργα αγάπης προς ε​μάς, ακόμα και μέχρι το πάθος και το θάνατο. Η Ευχαριστία είναι το Ιερό Θύμα που διαρκώς θυσιάζεται στους βωμούς μας, ωθούμενο από την άπειρη αγάπη του.
Η Καρδία του Ιησού είναι η πηγή όλων των δωρεών που δίνει ο Θεός στους ανθρώπους. Η Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο από αυτά τα δώρα, επειδή είναι ο ίδιος ο Θεός Ενσαρκωμένος.
Η Καρδία του Ιησού θέλει να παραμένει πάντα με τους φίλους. Η Ευχαριστία είναι αυτή η πραγματική παρουσία Του μαζί μας.
Το αντικείμενο της λατρείας προς την Ευχαριστία είναι το Άγιο Σώμα του Κυρίου μας, αναστημένο σε ένδοξη ζωή, που βρίσκεται κάτω από τα μυστηριακά είδη, που κατοικεί στο Αρτοφόριο μας, που προσφέρεται καθημερινά στη Θεία Λειτουργία, που μοιράζεται ως τροφή στους πιστούς στην Θεία Κοινωνία, και όλα αυτά, ως ένα υπέροχο δώρο της αγάπης Του.
Το αντικείμενο της λατρείας προς την Ιερά Καρδία του Ιησού είναι η αιώνια, θεανθρώπινη αγάπη του Χριστού προς τον άνθρωπο. Και η Καρδιά, το κύριο μέλος του Σώματος, είναι το τέλειο σύμβολο αυτής της Αγάπης.
Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια στενή ένωση μεταξύ της Ιεράς Καρδίας και της Ευχαριστίας, κυρίως επειδή η Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο έργο αγάπης της Καρδίας του Ιησού. Σε αυτό το Εννεαήμερο θα μελετήσουμε αυτήν τη σχέση, θα ανακαλύψουμε τα ανεκτίμητα δώρα της Καρδιάς του Ιησού και ποια πρέπει να είναι η ανταπόκρισή μας.

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ

 • Ω Θεέ μου, έλα να με σώσεις.
 • Κύριε, σπεύσε να με βοηθήσεις.
 1. Πράξη Μετάνοια: Αμάρτησα, Θεέ μου, ενώπιόν Σου. Μετανοώ με όλη μου την καρδιά, γιατί δεν τήρησα το νόμο Σου και δεν έκανα το θέλημά Σου. Δέξου τη μετάνοιά μου και δώσε μου τη δύναμη να αποφεύγω στο εξής την αμαρτία. Αμήν.
 2. Στη συνέχεια διαβάζεται η μελέτη της ημέρας.
 3. Και τελειώνει με την ακόλουθη προσευχή:

Προσευχή για το εννηαήμερο προς την Ιερή Καρδιά του Ιησού

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». Ιδού, εμπιστευόμενος τον Θείο σου Λόγο, χτυπώ, αναζητώ και σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, αν ζητήσετε κάτι απ’τον Πατέρα στο όνομά μου, Αυτός θα σας το δώσει». Ιδού, εμπιστευόμενος τον Θείο σου Λόγο, ζητώ απ’τον Αιώνιο Πατέρα στο όνομά σου την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

 1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δε θα περάσουν ποτέ». Ιδού, εμπιστευόμενος τον αληθινό Θείο σου Λόγο, σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

Ω, Ιερά Καρδία του Ιησού, απείρως συμπονετική προς τους ατυχείς, ελέησε εμάς, τους φτωχούς και αμαρτωλούς, και δώσε μας τη χάρη που σου ζητούμε μέσω της Αμόλυντης Καρδιάς της Παναγίας, της τρυφερής μας Μητέρας!

Άγιε Ιωσήφ, θέτε πατέρα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, ικέτευε για εμάς.

Χαίρε Δέσποινα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΜΕΡΑ (4 Ιουλίου 2021)

Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 1. Την Κυριακή 16 Ιουνίου του 1675 ο Ιησούς εμφανίστηκε στην Αγία Μαργαρίτα Αλακόκ, και δείχνοντάς της την Ιερή Του Καρδία, της είπε: «Αυτή είναι η Καρδιά που τόσο αγάπησε τους ανθρώπους, και που έκανε τα πάντα για να τους αποδείξει την αγάπη της…, και όμως, σ’ αυτή την αγάπη, οι πιο πολλοί ανταποκρίνονται με ύβρεις και με αχαριστία, με την έλλειψη σεβασμού, με ιεροσυλίες, με την ασέβεια και με μίσος για Μένα. […] Γι’ αυτό σου ζητώ να καθιερωθεί σαν ημέρα της Εορτής της Καρδίας μου η Παρασκευή μετά την ογδοάδα της Αγίας Δωρεάς».

Και για να μας διδάξει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τι πρέπει να κάνουμε για να εκπληρώσουμε ένα τόσο δίκαιο καθήκον, να επανορθώσουμε τα αδικήματα, ο Χριστός μας λέει τις επιθυμίες της Καρδίας του: «…επιθυμώ να κοινωνούν όλοι για ν’ αποδώσουν φόρο τιμής στην Ιερά μου Καρδία και με έντιμες πράξεις εξιλέωσης να επανορθώσουν τις αναξιοπρέπειες που λαμβάνω όταν είμαι εκτεθειμένος επάνω στα Ιερά Βήματα [στην Ευχαριστία]».

Η Καρδία του Ιησού μας ζητά Κοινωνία και εξιλέωση. Έχοντας μελετήσει τα απέραντα σημάδια της αγάπης του Χριστού, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι η Θεία Ευχαριστία, έχοντας καταλάβει την αγνωμοσύνη των ανθρώπων, και το δίκαιο παράπονο της Ιεράς Καρδίας που μας ζητά παρηγοριά και εξιλέωση, είναι φυσικό να επιδιώκουμε να ανταποκριθούμε στο αίτημά Της.

 1. Η Καρδία του Ιησού μας ζητά μια ικανοποιητική Κοινωνία, γιατί μας αγαπά και θέλει να ενωθεί μαζί μας. Η αγάπη τείνει προς την ένωση. Και η ένωση στην Κοινωνία είναι τόσο στενή, που δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στη γη. Πότε δεν είναι τόσο κοντά ο Θεός και η ψυχή, όπως τη στιγμή της κοινωνίας.

Η Κοινωνία είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά της Ιεράς Καρδίας. Επειδή ενώνεται με τους φίλους Της, με αυτούς που αγαπά. Επειδή η ψυχή εκμεταλλεύεται τη Θυσία του Σταυρού και επιτυγχάνει τη σωτηρία που Της κόστισε τόσο πολύ.

Γι’ αυτό η δίψα για την Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο σημείο της ευλάβειας προς την Ιερά Καρδία. Ο Χριστός ζητάει την συχνή και ένθερμη Κοινωνία. Ζητά από τους πιστούς να μεταλάβουν στη Εορτή της Ιεράς Καρδίας για να εξιλεώσουν τα αδικήματα.

Ζητάει επίσης την Κοινωνία κατά τις Πρώτες Παρασκευές, για να παρηγορήσει την Καρδιά Του. «Στο περίσσιο έλεος της Καρδίας Μου, είπε στην Αγία Μαργαρίτα, σας υπόσχομαι ότι η παντοδύναμη αγάπη μου θα δώσει σε όλους εκείνους που θα λάβουν την Θεία Κοινωνία στις Πρώτες Παρασκευές για εννέα συνεχείς μήνες τη χάρη της τελικής μετάνοιας: δεν θα πεθάνουν στη δυσαρέσκειά μου, ούτε χωρίς να δέχονται τα Μυστήρια, και η Καρδία Μου θα είναι το ασφαλές τους καταφύγιο κατά την εσχάτη ώρα».

 1. Ποια θα είναι η ανταπόκρισή μας σε αυτό το αίτημα της αγάπης της Καρδίας του Ιησού; «Η αγάπη με αγάπη ξεπληρώνεται». Η Κοινωνία είναι η τροφή της ψυχής, και καθώς το σώμα χρειάζεται να τρέφεται συνεχώς, το ίδιο και η ψυχή.

Αν αγαπάμε πραγματικά την Καρδία του Ιησού, θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε πιστά στα προσφιλή Της αιτήματα, κοινωνώντας συχνά και ειδικά κατά τις εννέα πρώτες Παρασκευές, όπως επιθυμεί η αξιολάτρευτη Καρδία του Ιησού.

Ω! Ιερά Καρδία του Ιησού, βοήθησέ μας να κατανοήσουμε το μεγαλείο και τη σημασία της Θείας Κοινωνίας, να την προσεγγίζουμε συχνά για να ενωθούμε μαζί Σου και να παρηγορήσουμε την Ιερά Καρδιά Σου.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 1 Απριλίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου