ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ
21η ΛΙΤΑΝΕΙΑ – ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ,
ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ
Διασκευή μελέτης του πατέρα Salvador Curutchet,
του Τάγματος του Ενσαρκωμένου Λόγου, ιεραπόστολου στον Καναδά.
- Η λέξη «πηγή» έχει πολλές έννοιες, όπως: «το άνοιγμα από όπου (μέσα από τη γη) αναβλύζει, βγαίνει φυσικό νερό» ή «αρχή, προέλευση, αφετηρία, αιτία, τόπος όπου παράγεται κάτι ή βρίσκεται σε αφθονία».
Οι πηγές ήταν ένα πολύτιμο και απαραίτητο στοιχείο στο ερημικό τοπίο του Ισραήλ. Πράγματι, οι πόλεις που χτίστηκαν εκείνη την εποχή έπρεπε να χτιστούν σε μέρη όπου η ύδρευση ήταν ευκολότερη, φτιάχνοντας σήραγγες για να φτάσουν σε αυτό και να τις κρύψουν από τους εχθρούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να καταστρέψουν τις πηγές νερού, όταν ήθελαν να τις κατακτήσουν.
Κατανοώντας τη σημασία που είχε η πηγή στο βιβλικό Ισραήλ, μπορούμε να καταλάβουμε τις πολλές φορές που η Αγία Γραφή χρησιμοποιεί αυτή την εικόνα (μεταξύ των οποίων μπορούμε να αναφέρουμε μερικές: Γεν 7,1-12· Εξ 17,5- 6· Εζ 47,1-2· «Θα αντλήσετε νερό με ευφροσύνη από τις πηγές τις σωτηρίας» (Ησ 12,3)· Ψλ 36,9-10· Άσμα ασμάτων 4,12· Παρ 5,15-16· «Όλοι τους ήπιαν το ίδιο θεόσταλτο ποτό, γιατί έπιναν νερό από το θεϊκό βράχο που τους ακολουθούσε, κι αυτός ο βράχος ήταν ο ίδιος ο Χριστός» (Α’ Κορ 10,4)· Ιακ 3,10-11· Αποκ 7,17· «Αν γνώριζες τη δωρεά του Θεού και ποιος είναι αυτός που σου λέει ‘δώσε μου να πιω’, εσύ θα του ζητούσες και θα σου έδινε ζωντανό νερό. […] …το νερό που εγώ θα του δώσω θα γίνει σ’αυτόν πηγή νερού που θα αναβλύζει για αιώνια ζωή» (Ιω 4,5-14). Σε μια άλλη περίπτωση, την τελευταία ημέρα της γιορτής των Σκηνών στην Ιερουσαλήμ, ο Ιησούς φώναξε λέγοντας: «Όποιος διψάει, να ‘ρθεί σ’εμένα και να πιεί. Μέσα από κείνον που πιστεύει σ’εμένα, καθώς λέει η Γραφή, ποτάμια ζωντανό νερό θα τρέξουν» (Ιω 7,37-39).
- Η εικόνα της πηγής από τις Άγιες Γραφές, από την οποία αναβλύζει νερό αιώνιας ζωής, μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς αμφιβολία στην Ιερά Καρδία του Ιησού, την αρχή, το θεμέλιο και την προέλευση της αγιότητας, που είναι το αποκορύφωμα αυτής της ζωής που αναγγέλλει η Αγία Γραφή. Και όπως είπαμε ότι η πηγή ήταν ένα στοιχείο για να βγάζει νερό σε διάφορα μέρη, έτσι μπορούμε επίσης να πούμε ότι η Ιερά Καρδία είναι το στοιχείο που χρησιμοποιεί ο Κύριος για να εκχύσει τη ζωογόνο και αγιαστική επιρροή του στις ψυχές μας.
Ο λαός του Ισραήλ διψά, όχι μόνο για νερό, αλλά και για τον Θεό. Ο λαός του Ισραήλ συνειδητοποιεί ότι η δίψα που τον βασανίζει ξεπερνά τη σωματική, δεν είναι δίψα που το νερό θα μπορούσε να τη σβήσει, και γι’ αυτό αναζητεί συνεχώς, ακόμη και μέσα στις απιστίες του, το Υπέρτατο Καλό που σβήνει αυτή τη δίψα. Δίψα για το άπειρο, για το θείο, για τον Θεό. Η αληθινή πηγή που ξεδιψάει τη δίψα για τον Θεό βρίσκεται στον Παράδεισο, και όλοι μας πρέπει να επιθυμούμε να την φτάσουμε.
Ο Απόστολος Ιάκωβος μας υπενθυμίζει: «Κάθε καλή προσφορά και κάθε τέλειο δώρο έρχεται από ψηλά, από τον Πατέρα των φώτων» (Ιακ 1,17). Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Θεός, που γνωρίζει τη δίψα μας να Τον κατέχουμε, μας δίνει «ένα ανεκτίμητο δώρο» για να μπορέσουμε εμείς, να ικανοποιήσουμε όλες τις επιθυμίες μας: είναι η Καρδία του Ιησού, πηγή κάθε χαράς. Η Καρδία του Ιησού μας καλεί να την αναζητούμε, να την βρούμε και να πιούμε από το ζωντανό νερό. Αυτό γίνεται σταδιακά:
– Το πρώτο βήμα για να φτάσουμε σε αυτήν την πηγή είναι να την γνωρίσουμε, να ξέρουμε πού να τη βρούμε. «Όλοι θέλουμε –ή θα έπρεπε να θέλουμε– να πλησιάσουμε αυτή την πηγή ζωντανού νερού. Όλοι επιθυμούμε να πιούμε από τη Θεία Καρδία, που είναι πηγή ζωής και αγιότητας. Σε Αυτήν μας δόθηκε το Άγιο Πνεύμα, που δίνεται συνεχώς σε όλους εκείνους που με λατρεία και αγάπη πλησιάζουν τον Χριστό, την Καρδία Του. Το να πλησιάσουμε την πηγή σημαίνει να φτάσουμε στην αρχή. Δεν υπάρχει άλλο μέρος στον κτιστό κόσμο από το οποίο να μπορεί να πηγάζει αγιότητα για την ανθρώπινη ζωή εκτός από αυτήν την Καρδία, που αγαπάει τόσο πολύ».
– Το δεύτερο βήμα είναι να επωφεληθούμε από τα ευεργετικά αποτελέσματα που παράγει αυτή η πηγή: «Αμέτρητα, πράγματι, είναι τα ουράνια πλούτη που ενσταλάζει στις ψυχές η λατρεία στην Ιερά Καρδία: τις εξαγνίζει, τις γεμίζει με υπερφυσικές παρηγοριές και τις κινεί να πετύχουν όλες τις αρετές» (Haurietis Aquas). Πρέπει να καταλάβουμε ότι το να πιούμε από αυτή την πηγή δεν περιορίζεται σε κάτι το συμβολικό, αλλά μάλλον πρέπει να είναι μια ενέργεια που μας ωφελεί, που μας δίνει αιώνια ζωή και αγιότητα.
Επομένως, ο πιο σημαντικός καρπός που πετυχαίνουμε αφού πιούμε από αυτή τη πηγή είναι να ζούμε την εξαίσια αγάπη, όπως μας συνιστά ο Απόστολος Άγιος Παύλος στην πρώτη προς Κορινθίους Επιστολή, κεφάλαιο 13. «Πράγματι, λέει η Haurietis Aquas αρ.2, είναι σαφές ότι αυτή η λατρεία, αν λάβουμε υπόψη την ιδιόμορφη φύση της, είναι η κατεξοχήν πράξη θρησκείας, δηλαδή μια πλήρης και απόλυτη βούληση να παραδοθούμε και να αφοσιωθούμε στην αγάπη του Θεϊκού Λυτρωτή, της οποίας το πιο ζωντανό σημάδι και σύμβολο είναι η λογχισμένη Καρδία Του. Και είναι εξίσου σαφές, και με μια ακόμη βαθύτερη έννοια, ότι αυτή η λατρεία απαιτεί πάνω από όλα η αγάπη μας να ανταποκριθεί στη θεϊκή Αγάπη. Διότι μόνο μέσω της αγάπης είναι δυνατόν οι καρδιές των ανθρώπων να υποταχθούν πλήρως και τέλεια στην κυριαρχία του Θεού, όταν τα συναισθήματα της καρδιάς μας προσαρμόζονται στο θείο θέλημα με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται σχεδόν ένα πράγμα με αυτό, καθώς αυτό είναι γραμμένο: ‘Όποιος συνδέεται με τον Κύριο, γίνεται ένα πνεύμα μαζί Του’ (Α’ Κορ 6,17)».
– Το τρίτο και τελευταίο βήμα είναι η δια βίου κατοχή αυτού του θησαυρού αιώνιας ζωής. Πρέπει να ζητήσουμε από τον Θεό να μας δώσει τη χάρη να μην τη χάσουμε ποτέ, να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εξαπατηθεί από τους πειρασμούς του εχθρού της ανθρώπινης φύσης· και τη χάρη να μπορέσουμε να επιμείνουμε μέχρι τέλος στην ζωή που πηγάζει από Αυτόν: μια ζωή απλή, φτωχή, υπάκουη, αγνή, σταυρωμένη, που πάντα επιδιώκει να εκπληρώνει το Θέλημα του Θεού και να Τον δοξάζει με έργα.
Σε Αυτόν όλοι θέλουμε να σβήσουμε τη δίψα μας για τον Θεό, και έτσι γίνεται η απόλαυσή μας, η μόνη χαρά που πρέπει όλοι να επιθυμούμε. Γι’ αυτό, ας επικαλεστούμε όλοι μαζί τη Θεία προστασία του Ιησού και ας προσευχόμαστε σε Αυτόν: Ιερά Καρδία του Ιησού, πηγή ζωής και αγιότητας, ελέησέ μας! Αμήν.