Εννεαήμερο στην Ιερά Καρδία του Ιησού (5η Ημέρα)

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ

 

9η«Θα ευλογήσω ιδιαιτέρως τα σπίτια, στα οποία

η εικόνα της Ιεράς Μου Καρδίας θα εκτίθεται και θα τιμάται»

 

  1. Κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής Του, ο Ιησούς ευλόγησε με την επίσκεψή του διάφορα σπίτια, από τα οποία ξεχωρίζει το σπίτι των φίλων Του Λαζάρου, Μάρθας και Μαρίας. Κατά τις επισκέψεις του μοιραζόταν την οικογενειακή ζωή, έτρωγε μαζί τους και ταυτόχρονα δίδασκε και άγιαζε.

Με τον ίδιο τρόπο, με την ευλάβεια στην Ιερά Του Καρδιά, θέλει να μπει σε όλα τα χριστιανικά σπίτια, ως Βασιλιάς της οικογένειας, για να την ευλογήσει, να την καθοδηγήσει και να την προστατεύσει.

Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιούμε την ενθρόνιση της εικόνας της Καρδίας του Ιησού στα σπίτια. Μέσω μιας τελετής, η εικόνα τοποθετείται σε κεντρικό σημείο του σπιτιού, σαν σε θρόνο, και η οικογένεια αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία.

  1. Ακριβώς όπως οι φωτογραφίες των γονιών και των προγόνων μας, η εικόνα του Χριστού, που δείχνει την Ιερά Του Καρδιά, μας υποκινεί να τον θυμόμαστε και να τον αγαπάμε. Είναι για μνήμη, μια υπενθύμιση των οφελών Του‧ για την νοημοσύνη, την αιώνια σύνοψη των διδασκαλιών Του‧ και για τη θέληση, ισχυρό ώθηση ευγνωμοσύνης.

Ο ίδιος ο Χριστός μας έδωσε αυτή την εικόνα της Καρδιάς Του για να θυμηθούμε την αγάπη Του και να ανταποδώσουμε τη δική μας. Μας δείχνει την Καρδιά Του, σημάδι της Θεϊκής και Ανθρώπινης Αγάπης Του, μέσα σε φλόγες σαν αναμμένο καμίνι αγάπης, και στολισμένη με τα σημάδια του πάθους Του, την υπέρτατη έκφραση της αγάπης Του για εμάς: τον Σταυρό, σύμβολο της λυτρωτικής Του θυσίας, το ακάνθινο στεφάνι, ανάμνηση όλων των πόνων που υπέστη, και την πλευρά του ανοιγμένη από την λόγχη, στην οποία μας προσκαλεί συνεχώς να μπαίνουμε για να ζήσουμε μέσα. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, ο Χριστός μας ενθαρρύνει με υποσχέσεις να προσκυνήσουμε την εικόνα της Καρδιάς Του. «Ποιος θα είναι τόσο άκαρδος για να ξεχάσει τόσα εκπληκτικά οφέλη και θυσίες, από τις οποίες μόνο μία αρκεί για να απαιτήσει από εμάς πίστη σε σημείο ηρωισμού;»

Γι’ αυτό, αφιερώνοντας την οικογένεια στην Καρδία του Ιησού, τοποθετούμε την εικόνα Του στο σπίτι, σε έναν τιμητικό χώρο, όπου μπορούμε να τη βλέπουμε συνεχώς. Ώστε κάθε φορά που την κοιτάμε να ανανεώνεται μέσα μας η ανάμνηση των ωφελημάτων Του και η επιθυμία να ανταποκριθούμε στην αγάπη Του, αφήνοντάς το να βασιλεύει στη ζωή μας.

  1. Η Ενθρόνιση της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στα σπίτια στοχεύει, λοιπόν, στην αναγέννηση, διατήρηση και τελειοποίηση του βασικού κυττάρου της κοινωνίας, της χριστιανικής οικογένειας και μέσω αυτής όλης της κοινωνίας. Αν ο Χριστός βασιλεύει στις οικογένειες, θα βασιλεύει στην κοινωνία.

Ο Χριστός είναι Βασιλιάς γιατί είναι Θεός, δημιούργησε τα πάντα, και όλα Του ανήκουν και τα κυβερνά με την Πρόνοιά Του. Επιπλέον, είναι Βασιλιάς με δικαίωμα κατάκτησης, επειδή κέρδισε όλες τις ψυχές για τον εαυτό Του στον Σταυρό.

Ο Χριστός πρέπει να βασιλεύει μέσα μας: στη νοημοσύνη μέσω της πίστης‧ στη θέλησή, μέσω της επιλογής μας του Θείου Καλού‧ στις καρδιές μας λόγω της απόλυτης αγάπης μας για Αυτόν. Ο Χριστός είναι Βασιλιάς της αγάπης, γιατί βασιλεύει μέσω της Αγάπης Του. Βασιλεύοντας σε κάθε άτομο, βασιλεύει στην οικογένεια, και βασιλεύοντας στις οικογένειες, βασιλεύει σε όλη την κοινωνία. Ο ίδιος υποσχέθηκε: «Θα βασιλεύω παρά τους εχθρούς μου και όλους εκείνους που προσπαθούν να με εναντιωθούν».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου