Εννεαήμερο στην Ιερά Καρδία του Ιησού (4η Ημέρα)

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ

6η«Οι αμαρτωλοί θα βρουν την πηγή της ευσπλαχνίας»

7η«Οι χλιαρές ψυχές θα γίνουν ευλαβείς»

8η«Οι ευλαβείς ψυχές θα υψωθούν σε μεγάλη τελειότητα»

  1. Αυτές οι τρεις υποσχέσεις είναι μια πρόσκληση από την Καρδία του Ιησού στην αγιότητα, σε μια σοβαρή πνευματική ζωή. Υπάρχουν τρεις τύποι ψυχών: αυτές που ζουν στην αμαρτία, οι χλιαρές ψυχές και αυτές που αναζητούν την τελειότητα.

Οι τρεις υποσχέσεις έχουν τη βάση τους στο Ευαγγέλιο, στο οποίο βλέπουμε τον Ιησού να δείχνει το έλεός Του προς τους αμαρτωλούς, καλώντας τους να τον ακολουθήσουν πιο στενά και οδηγώντας όσους τον ακολούθησαν στην τελειότητα. «Όποιος μένει ενωμένος μαζί μου και εγώ μαζί του, παράγει πολύ καρπό» (Ιω 15,6).

  1. Για τους αμαρτωλούς, η Καρδία του Ιησού υπόσχεται να είναι μια άπειρη πηγή και ωκεανός ευσπλαχνίας. Είναι η πηγή της ευσπλαχνίας επειδή απ’ Αυτόν πηγάζει το έλεος και η συγχώρεση για τους αμαρτωλούς. Αυτός ήταν ο σκοπός της Ενσάρκωσης. Η Καρδία του Ιησού είναι η πηγή και ο θεματοφύλακας της αγάπης και των χαρίτων του Θεού, επομένως, είναι αυτή που καθοδηγεί τον αμαρτωλό στη μεταστροφή και τη συγχώρεση.

Και είναι ένας απέραντος ωκεανός, γιατί η αγάπη του είναι άπειρη. Δεν υπάρχει αμαρτία μεγαλύτερη από την ευσπλαχνία της Καρδιάς του Ιησού. Ο Χριστός ήρθε αναζητώντας αμαρτωλούς, έδωσε τη ζωή Του για αυτούς και συνεχίζει να τους αναζητά σαν τα χαμένα πρόβατα, για να τους φέρει στον ουρανό και να χαίρεται μαζί τους αιώνια.

Η χλιαρότητα της ψυχής είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο κοινά ελαττώματα των χριστιανών. Η χλιαρή ψυχή είναι αυτή που δεν πέφτει σε θανάσιμο αμάρτημα από φόβο μήπως καταδικαστεί, αλλά δεν έχει όμως τη δύναμη και τη γενναιοδωρία να αντιμετωπίσει την τελειότητα της αγιότητας. Φοβάται τη θυσία που θα έπρεπε να κάνει για να ακολουθήσει τον Χριστό, φοβάται δηλαδή τον Σταυρό του Χριστού.

Αυτή η ευλάβεια αλλάζει τη χλιαρή ψυχή. Η Καρδία του Ιησού δίνει τη χάρη του ζήλου. Πλησιάζοντας την Καρδιά του Ιησού πλησιάζουμε «το φλογερό Καμίνι της Αγάπης», που ανάβει την ψυχή, καθώς όταν πλησιάζουμε στη φωτιά ζεσταινόμαστε. Επιπλέον, όταν μελετάμε την Καρδιά του Ιησού, βλέπουμε τη θυσία και την ταπείνωση με την οποία έδωσε την ζωή για την ψυχή, κινώντας την ψυχή να Την μιμηθεί και να θυσιαστεί για Εκείνη.

  1. Τέλος, η Καρδία του Ιησού υπόσχεται να οδηγήσει τους ευλαβείς Της στην κορυφή της τελειότητας. «Να είστε τέλειοι όπως είναι τέλειος ο ουράνιος Πατέρας σας». Η αγιότητα είναι ο σκοπός του ανθρώπου. Και αυτή η τελειότητα συνίσταται στην ένωση με τον Θεό, η οποία επιτυγχάνεται με πνεύμα απονέκρωσης, προσευχής και θυσίας. Αυτές είναι οι εξαιρετικές χάρες που δίνει η Καρδία του Ιησού στους ευλαβείς Της.

Πνεύμα απονέκρωσης. Για την τελειότητα είναι απαραίτητη η εξωτερική απονέκρωσης των αισθήσεων και η εσωτερική της φαντασίας, της μνήμης, της καρδιάς και της θέλησης.

Πνεύμα προσευχής. Με την προσευχή η ψυχή γνωρίζει τον Θεό και γνωρίζει τον εαυτό της. Γι’ αυτό η προσευχή και η μελέτη οδηγούν στην ταπείνωση, και μέσω της ταπείνωσης σε όλες τις αρετές.

Πνεύμα θυσίας. Η θυσία είναι η μεγαλύτερη έκφραση αγάπης. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από αυτήν που δίνει τη ζωή για τους φίλους». Η Καρδία του Ιησού είναι θύμα, και οι ευλαβείς Της την μιμούνται σε αυτό. Αυτός είναι ο δρόμος της τελειότητας.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου