Εννεαήμερο στην Ιερά Καρδία του Ιησού (1)

Καθημερινή ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού που θα αποκορυφωθεί την ημέρα της Πανήγυρης.
Επιμέλεια κειμένων π. Ιωσήφ
Rossi.

Η ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ 

«Η Kαρδιά μου θα είναι για πάντα σε αυτό τον τόπο» (Γ’ Βασ 9, 3)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Άγιος Βικέντιος Φερρέρ είπε ότι «o άρτος της Θείας Ευχαριστίας ψήθηκε από τη θέρμη της Καρδίας του Ιησού». Το θαύμα της Ευχαριστίας μπορεί και προέρχεται μόνο από την άπειρη αγάπη της Καρδιάς του Ιησού, που μας αγάπησε μέχρι τέλους.

Υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στην Καρδιά του Ιησού και της Θείας Ευχαριστίας. Η Καρδιά του Ιησού εμφανίστηκε στην Αγία Μαργαρίτα μέσα στην Ευχαριστία. Ζήτησε εξιλέωση για την προσβεβλημένη αγάπη Του. Ζήτησε να καθιερωθεί μια γιορτή της Καρδίας του κατά την Ογδοάδα της Αγίας Δωρεάς.

Στην Καρδία του Ιησού συγκεντρώνεται όλη η Θεανθρώπινη αγάπη του Θεϊκού Προσώπου του Ενσαρκωμένου Λόγου. Και η Ευχαριστία είναι η υψηλότερη έκφραση αυτής της αγάπης.

Η Καρδία του Ιησού Τον ωθεί να εκτελεί όλα τα έργα αγάπης προς ε​μάς, ακόμα και μέχρι το πάθος και το θάνατο. Η Ευχαριστία είναι το Ιερό Θύμα που διαρκώς θυσιάζεται στους βωμούς μας, ωθούμενο από την άπειρη αγάπη του.

Η Καρδία του Ιησού είναι η πηγή όλων των δωρεών που δίνει ο Θεός στους ανθρώπους. Η Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο από αυτά τα δώρα, επειδή είναι ο ίδιος ο Θεός Ενσαρκωμένος.

Η Καρδία του Ιησού θέλει να παραμένει πάντα με τους φίλους. Η Ευχαριστία είναι αυτή η πραγματική παρουσία Του μαζί μας.

Το αντικείμενο της λατρείας προς την Ευχαριστία είναι το Άγιο Σώμα του Κυρίου μας, αναστημένο σε ένδοξη ζωή, που βρίσκεται κάτω από τα μυστηριακά είδη, που κατοικεί στο Αρτοφόριο μας, που προσφέρεται καθημερινά στη Θεία Λειτουργία, που μοιράζεται ως τροφή στους πιστούς στην Θεία Κοινωνία, και όλα αυτά, ως ένα υπέροχο δώρο της αγάπης Του.

Το αντικείμενο της λατρείας προς την Ιερά Καρδία του Ιησού είναι η αιώνια, θεανθρώπινη αγάπη του Χριστού προς τον άνθρωπο. Και η Καρδιά, το κύριο μέλος του Σώματος, είναι το τέλειο σύμβολο αυτής της Αγάπης.

Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια στενή ένωση μεταξύ της Ιεράς Καρδίας και της Ευχαριστίας, κυρίως επειδή η Ευχαριστία είναι το μεγαλύτερο έργο αγάπης της Καρδίας του Ιησού.
Σε αυτό το Εννεαήμερο θα μελετήσουμε αυτήν τη σχέση, θα ανακαλύψουμε τα ανεκτίμητα δώρα της Καρδιάς του Ιησού και ποια πρέπει να είναι η ανταπόκρισή μας.

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ 

Ω Θεέ μου, έλα να με σώσεις.
Κύριε, σπεύσε να με βοηθήσεις.

  1. Πράξη Μετάνοια: Αμάρτησα, Θεέ μου, ενώπιόν Σου. Μετανοώ με όλη μου την καρδιά, γιατί δεν τήρησα το νόμο Σου και δεν έκανα το θέλημά Σου. Δέξου τη μετάνοιά μου και δώσε μου τη δύναμη να αποφεύγω στο εξής την αμαρτία. Αμήν.
  2. Στη συνέχεια διαβάζεται η μελέτη της ημέρας.
  3. Και τελειώνει με την ακόλουθη προσευχή:

Προσευχή για το εννεαήμερο προς την Ιερή Καρδιά του Ιησού

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». Ιδού, εμπιστευόμενος τον Θείο σου Λόγο, χτυπώ, αναζητώ και σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, αν ζητήσετε κάτι απ’ τον Πατέρα στο όνομά μου, Αυτός θα σας το δώσει». Ιδού, εμπιστευόμενος τον Θείο σου Λόγο, ζητώ απ’ τον Αιώνιο Πατέρα στο όνομά σου την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δε θα περάσουν ποτέ». Ιδού, εμπιστευόμενος τον αληθινό Θείο σου Λόγο, σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα Πατρί

Ιερά Καρδία του Ιησού, εμπιστεύομαι σ’ Εσένα

Ω, Ιερά Καρδία του Ιησού, απείρως συμπονετική προς τους ατυχείς, ελέησε εμάς, τους φτωχούς και αμαρτωλούς, και δώσε μας τη χάρη που σου ζητούμε μέσω της Αμόλυντης Καρδιάς της Παναγίας, της τρυφερής μας Μητέρας!

Άγιε Ιωσήφ, θέτε πατέρα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, ικέτευε για εμάς.

Χαίρε Δέσποινα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ (29 Ιουνίου 2021)

Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

  1. Η Καρδία του Ιησού είναι το σύμβολο της αιώνιας αγάπης του. Η αγάπη ώθησε τον Θεό να δημιουργήσει το σύμπαν. Από μια ιδιαίτερη αγάπη δημιούργησε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του, δίνοντάς του την ικανότητα να Τον γνωρίζει, να Τον αγαπά και να Τον λατρεύει. Και, όταν ο άνθρωπος απομακρύνθηκε από Αυτόν εξαιτίας της αμαρτίας, ήταν και πάλι αυτή η άπειρη αγάπη Του που Τον έκανε να ενσαρκωθεί, να υποφέρει, να πεθάνει και να αναστηθεί για να σώσει τον αμαρτωλό και να τον επαναφέρει κοντά Του. Αλλά η τεράστια αγάπη της Καρδίας Του δεν περιορίστηκε σε αυτό το έργο, αλλά ως αποκορύφωση, σύστησε την Θεία Ευχαριστία..

Γι’ αυτό, επιβεβαιώνουμε ότι «η Θεία Ευχαριστία είναι το αγαπημένο έργο της Καρδίας του Ιησού».

Η Ευχαριστία πηγάζει από την Καρδία του Ιησού, όπως είπε ο Πάπας Πίος 12ος: «Δικαία, λοιπόν, πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι η θεία Ευχαριστία, ως Μυστήριο με το οποίο δίνει τον εαυτό Του στους ανθρώπους και ως θυσία στην οποία συνεχώς θυσιάζεται απ’ την ανατολή του ήλιου μέχρι τη δύση, καθώς και η ιεροσύνη, είναι σαφώς δώρα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού»(Haurietis Aquas, 36).

  1. Ο Χριστός μας άφησε την Ευχαριστία τη νύχτα κατά την οποία μας αγάπησε μέχρι τέλους, σύμφωνα με τα λόγια του Αγίου Ιωάννη. Ήταν η ώρα για να φύγει από αυτό τον κόσμο και εκείνη τη στιγμή η φλόγα της αγάπης της Καρδιάς Του φλόγιζε περισσότερο από ποτέ.

Πραγματοποίησε το θαύμα της «Μετουσίωσης», για να μας δώσει ζωή, ακριβώς τη νύχτα που παραδόθηκε σε θάνατο. Όταν κάποιος πρόκειται να πεθάνει, δεν ανησυχεί για ασήμαντα πράγματα, αλλά προσπαθεί να αφήσει τα καλύτερα δώρα στα αγαπημένα του πρόσωπα. Έτσι, η Καρδία του Ιησού, γνωρίζοντας ότι έφτασε η ώρα για να φύγει από αυτόν τον κόσμο, μας άφησε την Καρδιά του στην Ευχαριστία.

Σύστησε το Μυστήριο παρά την αγνωμοσύνη των ανθρώπων, του Πέτρου που θα τον αρνιόταν, του Ιούδα που θα τον πρόδιδε, των αποστόλων που θα τον εγκατέλειπαν κ.λπ. Δεν υπάρχει εμπόδιο στην αγάπη της Καρδιάς Του. Ξέρει ότι με την Ευχαριστιακή Του παρουσία θα θεραπεύσει όλες τις αδυναμίες των μαθητών που θα την πλησιάζουν.

Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης, γιατί, μαζί με τα Άγια Πάθη, είναι η μεγαλύτερη προσφορά. Επίσης, επειδή η Ευχαριστία είναι μια προσπάθεια του Χριστού για να συνεχίσει να μοιράζει την ύπαρξή Του με τον άνθρωπο. Μας άφησε την Καρδιά του για να είναι μαζί μας κάθε στιγμή της ζωής μας.

  1. Είναι το Μυστήριο της Ιεράς Καρδίας του Ιησού. Σε αυτό συγκέντρωσε όλους τους θησαυρούς της αγάπης Του, όλη την τρυφερότητα της Καρδίας Του και όλες τις παρηγοριές.

Ποια θα είναι η ανταπόκρισή μας σε αυτήν την άπειρη εκδήλωση της αγάπης της Καρδίας του Ιησού προς εμάς; «Η αγάπη με αγάπη ανταποδίδεται». Ο μόνος τρόπος για να απαντήσουμε στον Χριστό είναι να τον αγαπάμε ολοκληρωτικά, δηλαδή με όλη μας τη ζωή. Και, να Τον ευχαριστήσουμε για τα αναρίθμητα δώρα Του, αναγνωρίζοντας την Παρουσία Του στην Ευχαριστία.

Ω! Ιερή Καρδία του Ιησού, βοήθησέ μας να κατανοήσουμε την τεράστια αγάπη Σου για εμάς, και το μεγαλείο των δώρων Σου, έτσι ώστε χρησιμοποιώντας τα να Σε αγαπάμε περισσότερο κάθε στιγμή.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου