Εννεαήμερο Ιεράς Καρδίας (8η Ημέρα)

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ

Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Αμήν.

1.Πράξη συντριβής:

Αμάρτησα, Θεέ μου, ενώπιόν Σου.

Μετανοώ με όλη μου την καρδιά, γιατί δεν τήρησα το νόμο Σου και δεν έκανα το θέλημά Σου.

Δέξου τη μετάνοιά μου

και δώσε μου τη δύναμη να αποφεύγω στο εξής την αμαρτία. Αμήν.

  1. Στη συνέχεια διαβάζεται η μελέτη της ημέρας.
  2. Και τελειώνει με την ακόλουθη προσευχή:

 

Προσευχή για το εννεαήμερο προς την Ιερή Καρδιά του Ιησού

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». Ιδού, εμπιστευόμενος τον θεϊκό σου Λόγο, χτυπώ, αναζητώ και σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, αν ζητήσετε κάτι απ’ τον Πατέρα στο όνομά μου, Αυτός θα σας το δώσει». Ιδού, εμπιστευόμενος τον θεϊκό σου Λόγο, ζητώ απ’ τον Αιώνιο Πατέρα στο όνομά σου την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δε θα περάσουν ποτέ». Ιδού, εμπιστευόμενος τον αλάθητο θεϊκό σου Λόγο, σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

Ω, Ιερά Καρδία του Ιησού, απείρως συμπονετική προς τους ατυχείς, ελέησέ μας, φτωχούς αμαρτωλούς, και δώσε μας τη χάρη που σου ζητούμε μέσω της Αμόλυντης Καρδιάς της Παναγίας, της τρυφερής μας Μητέρας!

Άγιε Ιωσήφ, θετέ πατέρα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, ικέτευε για εμάς.

Χαίρε Δέσποινα

 

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΗΜΕΡΑ

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΦΕΡΙΩΜΕΝΩΝ

1.«Θα σας δώσω ποιμένες σύμφωνα με την Καρδιά μου». Οι ιερείς σύμφωνα με την Καρδιά του Ιησού, όπως έχουμε μελετήσει, είναι εκείνοι που ζουν μια σοβαρή πνευματική ζωή, εργάζονται αδιάκοπα για τη Βασιλεία του Θεού και έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή στον εξαγιασμό των ψυχών. Ως παράδειγμα προς μίμηση γι’ αυτούς είναι ο αγαπημένος Απόστολος, ο Άγιος Ιωάννης.

Όταν μελετούμε τις πιο έντονες στιγμές της ζωής του Λυτρωτή, βρίσκουμε πάντα τον Άγιο Ιωάννη. Την νύχτα του Μυστικού Δείπνου, κατά την οποία ο Ιησούς, πριν από τα Πάθη του, σύστησε το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ο Απόστολος της Αγάπης έκλινε το κεφάλι του στο στήθος του Ιησού, λαμβάνοντας τους στοργικούς χτύπους της Καρδιάς του Ιησού και μαθαίνοντας τις διδασκαλίες που θα έγραφε αργότερα στο Ευαγγέλιό του. Στο όρος Γολγοθά, την υπέρτατη ώρα του λυτρωτικού Πάθους, όταν η Καρδιά του Ιησού κληροδοτεί στην ανθρωπότητα τους μεγαλύτερους θησαυρούς της αγάπης της, είναι και πάλι ο Άγιος Ιωάννης που τους λαμβάνει, εκπροσωπώντας όλους μας.

  1. Τρία είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να μάθει κάθε ιερέας από τον αγαπημένο Μαθητή: είναι Ευαγγελιστής, Απόστολος και Μάρτυρας.

Είναι ο Ευαγγελιστής που μαθαίνει την Αλήθεια στην Καρδιά του Ιησού. Ξαπλωμένος στην Ιερά Καρδία, έμαθε τη ζωντανή και πρακτική γνώση της προσωπικής σχέσης με το Θεό και τα αιώνια πράγματα, δηλαδή την αγιότητα. Εκεί έμαθε τη βαθιά θεολογία που εξέφρασε, όπως κανένας άλλος, στο Ευαγγέλιό του: «Στην αρχή ήταν ο Λόγος… κι ο Λόγος έγινε σάρκα». Κατάλαβε και εκεί την ουσία της χριστιανικής ζωής, που είναι η Αγάπη: μας μετέδωσε τη νέα εντολή της αγάπης και μας κληροδότησε αυτόν τον εξαίρετο ορισμό: «Ο Θεός είναι αγάπη».

Είναι ο απόστολος που από τη φλόγα της αγάπης της Καρδιάς του Ιησού, αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην υπηρεσία Του. Η αφοσίωσή του ήταν τέτοια που του άξιζε ο τίτλος του «αγαπημένου μαθητή του Ιησού» και, όπως διδάσκει ο Άγιος Θωμάς, επειδή ακολουθούσε τον Ιησού από τα νιάτα του. Η αποστολή του θεμελιώθηκε στο να κηρύξει τις τρεις μεγάλες αγάπες της Καρδίας του Ιησού που δόθηκαν στις ψυχές, που ο ιερέας πρέπει να κάνει δικές του, και αυτές πρέπει να κηρύττει και να διδάσκει σε όλες τις ψυχές: αγάπη προς την Ευχαριστία, την Παναγία και την Καρδία του Ιησού.

  1. Τέλος, ο Άγιος Ιωάννης ήταν μάρτυρας της Αγάπης. Όντας μαθητής του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, συνάντησε τον Ιησού και ακούγοντας την κλήση του, τα άφησε όλα, τον ακολούθησε και αφιέρωσε ολοκληρωτικά τη ζωή του στην υπηρεσία του Ιησού και της Βασιλείας του. Ο ιερέας είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα μάρτυρας της Αγάπης, γιατί καίγεται καθημερινά στην υπηρεσία των ψυχών για την αγάπη του Θεού, απαρνείται τα πράγματά του, τον χρόνο του, την άνεση του, η αγάπη τον καθαρίζει όπως η φωτιά το χρυσάφι, μέχρι να την κάνει μια ζωντανή εικόνα της Καρδιάς του Ιησού, αγνή αγάπη που θυσιάζεται.

Ας προσευχηθούμε για τους ιερείς μας, ώστε ακολουθώντας τα βήματα του Αγίου Ιωάννη του Αποστόλου, να είναι «ιερείς σύμφωνα με την Καρδιά του Ιησού», να ενωθούν στη θεία πληγή του, για να ζήσουν στο πιο μυστικό της Καρδιάς του, και προσφέροντας στη γη τη θυσία της αληθινής αγάπης, για να Την αγαπούν αργότερα στον Παράδεισο αιώνια.

π. Ιωσήφ Ρόσσι

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου