Εννεαήμερο Ιεράς Καρδίας (7η Ημέρα)

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ

 

Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Αμήν.

 

1.Πράξη συντριβής:

Αμάρτησα, Θεέ μου, ενώπιόν Σου.

Μετανοώ με όλη μου την καρδιά, γιατί δεν τήρησα το νόμο Σου και δεν έκανα το θέλημά Σου.

Δέξου τη μετάνοιά μου

και δώσε μου τη δύναμη να αποφεύγω στο εξής την αμαρτία. Αμήν.

  1. Στη συνέχεια διαβάζεται η μελέτη της ημέρας.
  2. Και τελειώνει με την ακόλουθη προσευχή:

 

Προσευχή για το εννεαήμερο προς την Ιερή Καρδιά του Ιησού

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». Ιδού, εμπιστευόμενος τον θεϊκό σου Λόγο, χτυπώ, αναζητώ και σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, αν ζητήσετε κάτι απ’ τον Πατέρα στο όνομά μου, Αυτός θα σας το δώσει». Ιδού, εμπιστευόμενος τον θεϊκό σου Λόγο, ζητώ απ’ τον Αιώνιο Πατέρα στο όνομά σου την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δε θα περάσουν ποτέ». Ιδού, εμπιστευόμενος τον αλάθητο θεϊκό σου Λόγο, σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

Ω, Ιερά Καρδία του Ιησού, απείρως συμπονετική προς τους ατυχείς, ελέησέ μας, φτωχούς αμαρτωλούς, και δώσε μας τη χάρη που σου ζητούμε μέσω της Αμόλυντης Καρδιάς της Παναγίας, της τρυφερής μας Μητέρας!

Άγιε Ιωσήφ, θετέ πατέρα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, ικέτευε για εμάς.

Χαίρε Δέσποινα

 

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 7η ΗΜΕΡΑ

ΟΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

  1. Είπαμε ότι ο ιερέας επιλέγεται, καλείται και αφιερώνεται, για να είναι με τον Ιησού και να αποσταλεί. Αυτό είναι το δεύτερο καθήκον του ιερέα: να είναι υπηρέτης της Καρδίας του Ιησού.

Ο Ιησούς χρειάζεται ιερείς. Γενικά, δεν κάνει αυτό που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει άμεσα στις ψυχές με τη χάρη του, αλλά μέσω της συνεργασίας των ιερέων του. Ο Ιησούς έκανε τον ιερέα συμμέτοχο στη δύναμή του, ένα δημιούργημα της Άπειρης Αγάπης της Καρδιάς του. Εναπόθεσε στην καρδιά του ιερέα την αυτοθυσία, το ζήλο, την καλοσύνη, το έλεος που γέμιζε τη δική του. Χύθηκε μέσα του, ταπείνωση και αγνότητα. Τον γέμισε αγάπη. Τέλος, του εμπιστεύτηκε τέσσερα υψηλά καθήκοντα, που αντιστοιχούν στις τέσσερις μεγάλες ανάγκες του ανθρώπου: να καθοδηγεί, να συγχωρεί, να παρηγορεί, να προσφέρει θυσίες.

  1. Ο ιερέας πρέπει να διδάσκει. Η θεϊκή αλήθεια είναι αμετάβλητη και δεν μπορεί να αλλάξει. Ο ιερέας, όπως και ο Ιησούς, διδάσκει πάνω από όλα με το παράδειγμα του. Πρέπει να είναι ο πιστός εκπρόσωπος του Ιησού και να παρουσιάζει συνεχώς αυτή τη θεία εικόνα στα μάτια του κόσμου. Γι’ αυτό πρέπει να παρουσιάζεται ως τέλειο πρότυπο αρετών. Αδύναμος όπως οι άλλοι άνθρωποι, αλλά ανυψωμένος από τη χάρη πάνω από την γη, πρέπει να βοηθήσει τους άλλους ανθρώπους, τους αδελφούς του, με το παράδειγμά του να ανέβουν στο ύψος του Χριστού.

Ο ιερέας συγχωρεί. Η άφατη αγάπη, ο Ιησούς, ήρθε όχι μόνο για να διδάξει την Αλήθεια, όχι μόνο για να φωτίσει την ανθρώπινη νοημοσύνη με το θείο Φως της, αλλά κυρίως για να φέρει τη συγχώρεση του Θεού στη γη, να πλύνει στο αίμα του τις ανομίες του κόσμου και να σπάστε τους δεσμούς που κρατούσαν την ψυχή του ανθρώπου ως σκλάβα της αμαρτίας. Ήρθε αναζητώντας αμαρτωλούς. Ο ιερέας, που ο Ιησούς διάλεξε για να συνεχίσει τη ζωή του στη γη, αυτός ο προνομιούχος, που η συμμετοχή του στο χρίσμα του Χριστού-Σωτήρος τον καθιστά ταυτόχρονα σωτήρα και ελευθερωτή των ψυχών, πρέπει να έχει στην καρδιά του αυτή τη φλόγα, εκείνο τον σφοδρό πόθο, εκείνο το ιερό πάθος για τη σωτηρία των αδελφών του. Επενδυμένος από τον θείο Δάσκαλο με την υπέρτατη δύναμη να συγχωρεί, δεν πρέπει να επιθυμεί τίποτα άλλο από το να την χρησιμοποιεί.

  1. Ο ιερέας πρέπει να παρηγορεί. Ελάτε σε μένα, θα σας παρηγορήσω, είπε η Καρδία του Ιησού και ο ιερέας πρέπει να το επαναλάβει. Πρέπει να κάνει γνωστό στις ψυχές το τίμημα του πόνου˙ να εμφυσήσει την ελπίδα της αιώνιας ευτυχίας ως αποζημίωση για τον προσωρινό πόνο˙ να ανοίξει τις αβύσσους της Άπειρης Αγάπης σε ταλαιπωρημένες και εγκαταλειμμένες καρδιές˙ να ανυψώσει τις καταβεβλημένες ψυχές αποκαλύπτοντάς τους τα θεϊκά ελέη και, σκορπίζοντας φως και αγάπη στη γη˙ να παρηγορήσει κάθε θλίψη και να διώξει κάθε φόβο. Οι παρηγορίες που εκπέμπει πρέπει να είναι αυτές της Καρδιάς του Ιησού, που είναι απείρως καλή και συμπονετική, αλλά και εξαιρετικά δυνατή και υπερφυσική.

Ο ιερέας, όπως είπαμε, προσφέρει τη Θυσία, και προσφέρεται ως θυσία για τις ψυχές.

Ας προσευχηθούμε για τους ιερείς μας, ώστε η Καρδία του Ιησού, τρυφερή σαν μιας μητέρας, φλογερή σαν παρθένου, αγνή σαν παιδιού, δυνατή, γενναιόδωρη και αφοσιωμένη σαν του πατέρα, να χτυπά στο στήθος τους. Εφόσον συμμετέχουν στη δύναμη του Ιησού, πρέπει να συμμετέχουν και στην αγάπη του. Να είναι πραγματικά ιερείς, δηλαδή να ζουν από τη ζωή του Ιησού, να ενεργούν με την δύναμη του Ιησού και να αγαπούν με την Καρδιά του Ιησού.

π. Ιωσήφ Ρόσσι

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου