Εννεαήμερο Ιεράς Καρδίας (6η Ημέρα)

 

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ

Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Αμήν.

1.Πράξη συντριβής:

Αμάρτησα, Θεέ μου, ενώπιόν Σου.

Μετανοώ με όλη μου την καρδιά, γιατί δεν τήρησα το νόμο Σου και δεν έκανα το θέλημά Σου.

Δέξου τη μετάνοιά μου

και δώσε μου τη δύναμη να αποφεύγω στο εξής την αμαρτία. Αμήν.

  1. Στη συνέχεια διαβάζεται η μελέτη της ημέρας.
  2. Και τελειώνει με την ακόλουθη προσευχή:

 

Προσευχή για το εννεαήμερο προς την Ιερή Καρδιά του Ιησού

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». Ιδού, εμπιστευόμενος τον θεϊκό σου Λόγο, χτυπώ, αναζητώ και σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, αν ζητήσετε κάτι απ’ τον Πατέρα στο όνομά μου, Αυτός θα σας το δώσει». Ιδού, εμπιστευόμενος τον θεϊκό σου Λόγο, ζητώ απ’ τον Αιώνιο Πατέρα στο όνομά σου την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δε θα περάσουν ποτέ». Ιδού, εμπιστευόμενος τον αλάθητο θεϊκό σου Λόγο, σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

Ω, Ιερά Καρδία του Ιησού, απείρως συμπονετική προς τους ατυχείς, ελέησέ μας, φτωχούς αμαρτωλούς, και δώσε μας τη χάρη που σου ζητούμε μέσω της Αμόλυντης Καρδιάς της Παναγίας, της τρυφερής μας Μητέρας!

Άγιε Ιωσήφ, θετέ πατέρα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, ικέτευε για εμάς.

Χαίρε Δέσποινα

 

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 6η ΗΜΕΡΑ

ΟΙ ΠΙΟ ΣΤΕΝΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

  1. Ο Ιησούς «κάλεσε κοντά του αυτούς που ήθελε κι εκείνοι ήλθαν σ’ Αυτόν. Διάλεξε δώδεκα για να είναι μαζί Του» (Μκ 3,13-14). Ο Ιησούς τους επιλέγει, καλεί, αφιερώνει, στέλνει να καρποφορήσουν, να συνεχίσουν την αποστολή Του. Ωστόσο, το Ευαγγέλιο μας λέει ξεκάθαρα ότι ο Ιησούς τους καλεί, πρώτα απ’ όλα, για να είναι μαζί Του.

Αυτό είναι το πρώτο καθήκον των ιερέων και των μοναχών, να είναι με τον Ιησού, να είναι στενοί φίλοι της Καρδίας του Ιησού. Η Άπειρη Αγάπη, που «ξεχειλίζει» από το Θεό, είχε δημιουργήσει τον άνθρωπο. Αυτή η ίδια Αγάπη, που ξεχειλίζει από την Καρδιά του Ιησού, έχει δημιουργήσει τον ιερέα. Και όπως ο άνθρωπος βρίσκει την αληθινή του ζωή και την τελειότητα της ύπαρξής του μόνο επιστρέφοντας στον Θεό, την αιώνια αρχή του, έτσι και ο ιερέας δεν μπορεί να έχει την πληρότητα της ζωής και την τελειότητα της ιερατικής του ύπαρξης, παρά μόνο μένοντας στην Καρδιά του Ιησού.

Ο ιερέας καλείται να ενωθεί στενά με τον Χριστό, σε σημείο να γίνει «άλλος Χριστός» και με αυτόν τον τρόπο να δώσει τον Χριστό στους ανθρώπους. Πηγή κάθε καλού έργου του ιερέα είναι η σχέση του με τον Χριστό. Από την προσευχή, από την τέλεση της Λειτουργίας, από την Κοινωνία, ο ιερέας αντλεί τη χάρη και τη δύναμη για να εκπληρώσει την αποστολή του. Όσο περισσότερο προσεύχεται ένας ιερέας, όσο περισσότερο χρόνο περνά με τον Ιησού, τόσο περισσότερους καρπούς αποφέρει η διακονία του. «Αυτός που μένει ενωμένος μαζί μου κι εγώ μαζί του, αυτός παράγει πολύ καρπό» (Ιω 15,5).

  1. Ο ιερέας στην αγάπη της Καρδιάς του Ιησού μαθαίνει να αγαπά αυτό που αγαπά ο Ιησούς και έτσι εκπληρώνει την αποστολή τους να συνεχίσει το έργο του Ιησού.

Αγαπώντας τον Ιησού, ντύνεται με τα ίδια συναισθήματα της Καρδίας του Ιησού (Πρβλ. Φιλ 2,5). Μαθαίνει να αγαπά την Εκκλησία, καθώς είναι και η νύμφη του˙ και μαθαίνει να την αγαπά όπως την αγαπά ο Ιησούς, δηλαδή να δίνει τον εαυτό Του γι’ αυτήν ως θύμα, να την καθαγιάζει, να την κάνει ένδοξη, χωρίς κηλίδα ή ρυτίδα ή κάτι παρόμοιο, αλλά αγία και αμόλυντη (πρβλ. Εφ 5,26-27).

Ο ιερέας μαθαίνει να αγαπά τις ψυχές, όλους τους ανθρώπους, και να θυσιάζει τα πάντα, ακόμα και τη ζωή του, για τη σωτηρία του κάθε ανθρώπου. Μια ψυχή αξίζει περισσότερο για τον ιερέα από οτιδήποτε στον κόσμο, αφού κάθε ψυχή αξίζει το αίμα της Καρδιάς του Ιησού που χύθηκε στον Σταυρό μέχρι την τελευταία σταγόνα. Μαθαίνει έτσι να μιμείται την Καρδιά του Ιησού, πράα και ταπεινή με όλους, και παίρνει από αυτήν όλες τις αρετές. Από αυτή την αγάπη αντλεί τη δύναμη για να τα δώσει όλα για τις ψυχές.

  1. Επιπλέον, ο ιερέας πρέπει να βρει στον Ιησού τη μοναδική του παρηγοριά στη θλίψη και σε στιγμές μοναξιάς˙ το καταφύγιό του στους πειρασμούς˙ τη δύναμή του στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην υπηρεσία στον Ιησού.

Ο Ιησούς είναι ο Μεγάλος Φίλος του με τον οποίο μοιράζεται τα πάντα, τις χαρές και τα βάσανα, τις προσπάθειές του, τις αποτυχίες και τις νίκες του, ό,τι ανήκει στον Ιησού ανήκει και στον ιερέα. Τι ανυπολόγιστη παρηγοριά!

Ας προσευχηθούμε για τους ιερείς μας, ώστε να είναι σαν τον Άγιο Κλαύδιο ντε λα Κολομβιέρ, για τον οποίο η Καρδία του Ιησού είπε ότι ήταν «πιστός υπηρέτης και τέλειος φίλος». Είθε οι καρδιές των ιερέων να είναι μια φλογερή φλόγα που ζεσταίνει και εξαγνίζει, είθε να καταλάβουν τους θησαυρούς της αγάπης της Καρδίας του Ιησού γι’ αυτούς, να πάρουν από εκεί την αγάπη του μέχρι να ξεχειλίσει και, τότε, να μπορέσουν να το διαδώσουν σε όλο τον κόσμο.

π. Ιωσήφ Ρόσσι

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου