Εννεαήμερο Ιεράς Καρδίας (4η ημέρα)

 

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ

Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Αμήν.

1.Πράξη συντριβής:

Αμάρτησα, Θεέ μου, ενώπιόν Σου.

Μετανοώ με όλη μου την καρδιά, γιατί δεν τήρησα το νόμο Σου και δεν έκανα το θέλημά Σου.

Δέξου τη μετάνοιά μου

και δώσε μου τη δύναμη να αποφεύγω στο εξής την αμαρτία. Αμήν.

  1. Στη συνέχεια διαβάζεται η μελέτη της ημέρας.
  2. Και τελειώνει με την ακόλουθη προσευχή:

 

Προσευχή για το εννεαήμερο προς την Ιερή Καρδιά του Ιησού

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί». Ιδού, εμπιστευόμενος τον θεϊκό σου Λόγο, χτυπώ, αναζητώ και σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, αν ζητήσετε κάτι απ’ τον Πατέρα στο όνομά μου, Αυτός θα σας το δώσει». Ιδού, εμπιστευόμενος τον θεϊκό σου Λόγο, ζητώ απ’ τον Αιώνιο Πατέρα στο όνομά σου την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

  1. Ω Ιησού μου!, Εσύ είπες: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δε θα περάσουν ποτέ». Ιδού, εμπιστευόμενος τον αλάθητο θεϊκό σου Λόγο, σου ζητώ την χάρη… (αναφέρουμε την χάρη που θέλουμε να ζητήσουμε).

Πάτερ ημών, Χαίρε Μαρία, Δόξα

Ιερά Καρδία του Ιησού, Εσένα εμπιστεύομαι

 

Ω, Ιερά Καρδία του Ιησού, απείρως συμπονετική προς τους ατυχείς, ελέησέ μας, φτωχούς αμαρτωλούς, και δώσε μας τη χάρη που σου ζητούμε μέσω της Αμόλυντης Καρδιάς της Παναγίας, της τρυφερής μας Μητέρας!

Άγιε Ιωσήφ, θετέ πατέρα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, ικέτευε για εμάς.

Χαίρε Δέσποινα

 

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 4η ΗΜΕΡΑ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

  1. Από την αρχή της Εκκλησίας, οι Πατέρες, οι θεολόγοι και το Διδακτικό σώμα αναγνώρισαν ότι η Εκκλησία γεννήθηκε από την πλευρά του Χριστού, δηλαδή από την Καρδία του, όταν ήδη νεκρός στο Σταυρό την τρύπησε η λόγχη του στρατιώτη.

Όπως ακριβώς από την πλευρά του κοιμισμένου Αδάμ ο Θεός έπλασε την Εύα, τη μητέρα όλων των ανθρώπων, με τον ίδιο τρόπο, από την πλευρά του Ιησού που «κοιμάται» στο Σταυρό, δημιουργήθηκε η Εκκλησία, Μητέρα όλων των λυτρωμένων. Όταν η Καρδία του Ιησού τρυπήθηκε στο Σταυρό, έτρεξε αίμα και νερό, από τα όποια απορρέουν, όπως λέει η Λειτουργία της εορτής της Ιεράς Καρδίας, τα Μυστήρια της Εκκλησίας, το Βάπτισμα και την Ευχαριστία, από τα οποία ζει η Εκκλησία.

Η Β’ Σύνοδος του Βατικανού, στη διάταξη ‘Η Αγία και Ιερή Σύνοδος’ (Ν.5), εκφράζει ξεκάθαρα πώς γεννιέται η Εκκλησία από το ιερατικό και λυτρωτικό έργο του Χριστού: “…όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, έστειλε τον Υιό του, τον ενσαρκωμένο Λόγο, χρισμένο από το Άγιο Πνεύμα… η ανθρώπινη φύση του, στην ενότητα του προσώπου του Λόγου, έγινε όργανο της σωτηρίας μας. Γι’ αυτό το λόγο εν Χριστώ ‘πραγματοποιήθηκε η τέλεια συμφιλίωση μας με τον κατευνασμένο πλέον Θεό και μας δόθηκε η πληρότητα της θείας Λατρείας’. Αυτό το έργο της ανθρώπινης απολύτρωσης και της τέλειας δοξολογίας του Θεού […] εκπληρώθηκε από τον Κύριο Χριστό κυρίως διαμέσου του πασχαλινού μυστηρίου…, μυστήριο με το οποίο ‘πεθαίνοντας κατάργησε τον δικό μας θάνατο και αναστημένος ανακαίνισε τη ζωή’. Πράγματι, από την πλευρά του Χριστού που κοιμήθηκε πάνω στο σταυρό, ανάβλυσε το θαυμαστό μυστήριο όλης της Εκκλησίας».

  1. Η Εκκλησία γεννήθηκε για να διαχειρίζεται τη χάρη της Λύτρωσης, μέσω των Μυστηρίων. Η Εκκλησία είναι συνέχιση του ίδιου του Χριστού, είναι το Μυστικό του Σώμα. Η Εκκλησία συνεχίζει το έργο του Χριστού, γι’ αυτό είναι μια ζωή Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης, που γεννήθηκε από την Καρδία του Ιησού, που ενσαρκώθηκε για να διδάξει στον άνθρωπο την πίστη, να τον λυτρώσει από την αμαρτία δίνοντάς του μια σταθερή ελπίδα, και να φέρει στον κόσμο τη φωτιά της Αγάπης. Γεννιέται από το νερό και το αίμα που τρέχουν από την ανοιχτή Καρδία, που συμβολίζουν το Βάπτισμα και την Ευχαριστία που δίνουν ζωή στην Εκκλησία και μέσω αυτών η Εκκλησία δίνει ζωή στα τέκνα της.

Από αυτή την αλήθεια γίνεται κατανοητή η μεγάλη σημασία της ιεροσύνης μέσα στην Εκκλησία. Διότι οι ιερείς είναι αυτοί που τελούν τα Μυστήρια μέσω των οποίων η Εκκλησία συνεχίζει τη Λύτρωση του Χριστού. Επιπλέον, είναι αυτοί που έχουν με ιδιαίτερο τρόπο την αποστολή να διδάξουν την πίστη, να εμφυσήσουν την ελπίδα και να ανάψουν τη Αγάπη σε όλες τις ψυχές.

  1. Ο Χριστός υποσχέθηκε να βοηθάει πάντα την Εκκλησία στην αποστολή της και να μην την αφήνει να ηττηθεί. Από αυτό προκύπτει η πεποίθηση ότι ο Χριστός δεν θα αφήσει ποτέ την Εκκλησία Του χωρίς ιερείς. Πάντα και παντού καλεί γενναιόδωρες ψυχές να τον ακολουθήσουν σε αυτή την άριστη αποστολή, τη μεγαλύτερη όλων. Η Καρδία του Ιησού εργάζεται συνεχώς για τις κλήσεις, αναζητά, καλεί, επιμένει, δίνει την χάρη. Αλλά θέλει να τον βοηθήσουμε εμείς. Πρέπει να βοηθήσουμε τον Χριστό και την Εκκλησία του με τις προσευχές και τις θυσίες μας για τις κλήσεις.

Ας προσευχηθούμε για τους ιερείς ώστε να εργάζονται για να αυξάνουν τη ζωή της Εκκλησίας˙ για τους νέους μας, αυτούς που καλούνται από τον Χριστό να υπηρετούν την Εκκλησία, ώστε να είναι γενναιόδωροι με τον Χριστό και την Εκκλησία.

π. Ιωσήφ Ρόσσι

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου