ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΕΚΡΥΨΑΝ ΤΑ ΜΜΕ

ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΕΚΡΥΨΑΝ ΤΑ ΜΜΕ

Επί τη θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης (Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου), το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέστειλε, όπως κάθε χρόνο, Αντιπροσωπεία στην Ρώμη, την οποία φέτος αποτελούν, ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ και ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Νήφων. 

Η Πατριαρχική Αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Πάπα Φραγκίσκο. 

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο οποίος ηγείται της Αντιπροσωπείας, εκόμισε στον Πάπα, Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 

Ο Πάπας κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στην ιστορική συνάντηση στη Λέσβο, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. 

Ο Πάπας έλαβε από τον Μητροπολίτη Μεθόδιο δώρο μία εικόνα, με τον εναγκαλισμό μεταξύ του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Πέτρου, ως σύμβολο της ενότητας μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

(μεταφέρουμε εδώ, σε δική μας μετάφραση, ένα μικρό απόσπασμα  από την εβδομαδιαία έκδοση της εφημερίδας του L' OSSERVATORE ROMANO,  του Μηνύματος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου προς τον Πάπα Φραγκίσκο)

 

Αγιότατε και αγαπητέ Αδελφέ,

ευλογηθήκαμε  ως φύλακες  των πολυτίμων παραδόσεων  της θεϊκής αγάπης  και της ανθρώπινης φιλανθρωπίας και ως κληρονόμοι  επίσης βασικών αληθειών που ανήκουν στους ανθρώπους, ως πολίτες  του κόσμου και πολίτες του ουρανού, τις οποίες οφείλουμε να προστατεύσουμε  στην ακεραιότητά τους , μένοντες πιστοί  στον Κύριο,  ο οποίος «δεν ήλθε για να υπηρετηθεί αλλά για να υπηρετήσει» (Ματθ. 20,28), όπως επίσης και στους σεβάσμιους ιδρυτές  των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινουπόλεως, τους αδελφούς Πέτρο και Παύλο, οι οποίοι επισφράγισαν  την μαρτυρία τους για τον σταυρικό του θάνατο Του με τρόπο αντάξιο του Χριστού.

Οι προσπάθειές μας  τροφοδοτούνται  από αυτή την αστείρευτη πηγή για την πρόοδο της πορείας  προς την ποθητή ενότητα  των Εκκλησιών μας.

Ο διάλογος που συνεχίζεται μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρώμης είναι ένα πλαίσιο που παράγει θεολογική γνώση, οικουμενική εμπειρία  και αμοιβαίο εμπλουτισμό. Τα κείμενα αυτού του διαλόγου  της αληθείας επιβεβαιώνουν τα κοινά μας χριστιανικά υποδείγματα  και εκφράζουν την πίστη  μας, σύμφωνα μτ ην οποία η Αλήθεια  της Εκκλησίας  είναι ένα πρόσωπο, είναι ο ίδιος Λόγος του Θεού  που έγινε  σάρκα , υπέφερε, πέθανε   και αναστήθηκε.

Ο διάλογος  «εν Αληθεία» δεσμεύει «να πούμε την αλήθεια  εν αγάπη» (Εφεσ. 4,15)  ως δεσμό τελειότητας (Κολ. 3,14).

Αυτά τα αισθήματα  και τις αδελφικές ευχές μας, με την ευκαιρία  της ένδοξης  εορτής  της Εκκλησίας της Ρώμης,  θα μεταφερθούν  και θα εκφραστούν προσωπικά  στην Αγιότητά Σας  από την Πατριαρχική  Αντιπροσωπεία μας της οποίας ηγείται ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  Βοστώνης κ. Μεθόδιος και τον συνοδεύουν  ο Σεβασμιότατος Τελμησσού κ. Ιώβ και ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Νήφων. 

Ολοκληρώσαντες, με τη ευλογία του Πανάγαθου Θεού, την Αγία  και Μεγάλη Σύνοδο  της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ζητούμε από την Αγιότητά  Σας,  να προσεύχεστε, ώστε οι αποφάσεις της  να δώσουν  μία άφθονη συγκομιδή  «εν Πνεύματι Αγίω»  προς δόξαν της Μίας, Τριαδικής και Αδιαιρέτου Θεότητος, παραμένοντες  με πολλή αγάπη  και ιδιαίτερη εκτίμηση εν Κυρίω.

29 Ιουνίου 2016 
Ο αγαπητός Αδελφός εν Χριστώ της σεβασμίας  Αγιότητάς Σας.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 2–3.12.2023

  Οικισμός Ενορία  2-3 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

1 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Καστρικιανού

Ήταν ο τρίτος επίσκοπος του Μιλάνου και χρονικά τοποθετείται στις πρώτες δεκαετίες του 3ου αιώνα. Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές η εκλογή του στην, από

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου