Ελπίδα για μια επίσκεψη του Πάπα στο Κίεβο

 

«Ελπίζω ο Πάπας να επισκεφθεί το Κίεβο το συντομότερο δυνατό» ήταν η αντίδραση του Ουκρανού Ελληνόρρυθμου Αρχιεπισκόπου Sviatoslav Shevchuk στα όσα είπε ο Πάπας Φράγκικος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πτήση στο τέλος του ταξιδιού του στη Μάλτα.

Ο Πάπας είχε δηλώσει σε δημοσιογράφο κατά την έναρξη της επίσκεψής του στη Μάλτα στις 2 Απριλίου ότι ένα ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα ήταν «στο τραπέζι». Επιβεβαίωσε μάλιστα την προθυμία του να επισκεφθεί την κατατρεγμένη από τον πόλεμο Χώρα στη συνέντευξη Τύπου στις 3 Απριλίου, αλλά είπε ότι δεν ήξερε «αν θα ήταν χρήσιμο και έπρεπε να το κάνει».

Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Γραμματεία του Αρχιεπισκόπου στις 4 Απριλίου, ο Shevchuk είπε ότι η τοπική Καθολική Εκκλησία και κυβερνητικοί αξιωματούχοι «εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Αγίου Πατέρα στην Ουκρανία».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Visvaldas Kulbokas, εκπρόσωπος του Βατικανού στην Ουκρανία, τόνισε στο δίκτυο EWTN ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «αξιολογούσε» το ταξίδι. Ωστόσο, είπε ότι ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη διοργάνωση δημόσιων συγκεντρώσεων στην Ουκρανία μετά την πλήρη ρωσική εισβολή καθιστά την επίσκεψη απίθανη.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας στις 22 Μαρτίου, κάλεσε προσωπικά τον Πάπα να επισκεφθεί την ταλαίπωρη Χώρα του: «τον προσκάλεσα να επισκεφτεί τη χώρα μας αυτή την πιο κρίσιμη στιγμή. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να οργανώσουμε αυτή τη σημαντική επίσκεψη, η οποία σίγουρα θα στηρίξει τον καθένα μας, κάθε Ουκρανό».

Η Ουκρανία, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη σε έκταση μετά τη Ρωσία, είναι κατά κύριο λόγο Ορθόδοξη. Αλλά έχει μια Καθολική μειονότητα που αποτελείται από μέλη της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς και μικρότερους αριθμούς Καθολικών Λατίνων, Ρουθηνίων Καθολικών και Αρμενίων Καθολικών.

(πηγή: catholicnewsagency.com)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου