«Ελλάδα, το ευρωπαϊκό παράδοξο, ανάμεσα σε οικονομική και προσφυγική κρίση»

«Ελλάδα, το ευρωπαϊκό παράδοξο, ανάμεσα σε οικονομική και προσφυγική κρίση»

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2016

Μόλις πριν λίγες ημέρες, διεξήχθη στην Αθήνα τριήμερο συνέδριο με θέμα «Ελλάδα, το ευρωπαϊκό παράδοξο, ανάμεσα σε οικονομική και προσφυγική κρίση» που διοργανώθηκε από την Κάριτας Ελλάς και την CaritasItaliana, και τη συμμετοχή των οργανώσεων Focsivκαι Missio.

Εκ των συμμετεχόντων από όλη την Ελλάδα και την Ιταλία ήταν ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος Francesco Montenegro, Πρόεδρος της Caritas Italiana, ο Σεβασμιότατος π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, ο Σεβ/τος π. Σεβασμιότατος Ροσσολάτος, Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, ο Πανοσ/τος π. Ιωσήφ Μπαζούζου, Έξαρχος των Αρμενορρύθμων Καθολικών Ελλάδας, ο Πανοσ/τος π. Αντώνιος Βουτσίνος, Πρόεδρος της Κάριτας Ελλάς, και ο π. Francesco Soddu, Διευθυντής της Caritas Italiana. Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο κ. Εφίσιο Μάρας, Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, ο π. Ανδριόπουλος και η κα Λεοντάρη που εκπροσώπησαν την Ορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η κα Παλιού εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής και ο κ. Νικ. Μπάμπαλος, δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής.  Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών ήταν η κα. Πην. Φουντεδάκη, καθ. Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Παν/μιο καθώς, κι ο δημοσιογράφος κ. Γ.Καπόπουλος. 

Σκοπός του συνεδρίου ήταν πέραν της ενδυνάμωσης της Αδελφοποίησης μεταξύ της Κάριτας Ελλάς και της Caritas Italiana και των Εκκλησιαστικών τους Επαρχιών, να γίνει η παρουσίαση της πρώτης Έκθεσης της Φτώχειας που παρήγε η Κάριτας Ελλάς, έχοντας συλλέξει δεδομένα 2 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω της βάσης δεδομένων OsΡo Web–δικαιώματα χρήσης της οποίας παρείχε δωρεάν η Caritas Italiana- οι κοινωνικές υπηρεσίες της Κάριτας Ελλάς  και πιστοποιημένοι εθελοντές των Κάριτας των Καθολικών Εκκλησιαστικών Επαρχιών της Ελλάδας, συλλέξανε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα βιοτικά και βιοποριστικά προβλήματα όλων όσοι μένουν στην Ελλάδα και ωφελούνται των υπηρεσιών της Κάριτας στη χώρα μας.

Η συλλογή δεδομένων που οδηγεί στη συγκεκριμένη Έκθεση Φτώχειας, πέραν της  στατιστικής αξίας, αναδεικνύει τα αίτια των προβλημάτων όλων όσοι ζήτησαν τη βοήθεια της Κάριτας, ώστε η Κάριτας αναλύοντάς τα, να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις εκάστοτε ανάγκες. 

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν ορισμένα από τα προγράμματα της Κάριτας Ελλάς, της Κάριτας Αθήνας και της Κάριτας Αρμενορρύθμων στο συνέδριο αυτό.

Ειδικότερα, επισκέφτηκαν το Κέντρο Ημέρας της Κάριτας Αθήνας  (όπου καθημερινά πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο, να ταΐσουν τα παιδιά τους, να πάρουν καθαρά ρούχα καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής, να χρησιμοποιήσουν υπολογιστή για την επικοινωνία με τους δικούς τους, να πιούν και να φάνε κάτι, να συμβουλευτούν την κοινωνική λειτουργό), το Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης της Κάριτας Ελλάς κι ένα από τα δύο ξενοδοχεία, που έχει νοικιάσει η Κάριτας Ελλάς για την λειτουργία του προγράμματος «Ασφαλής Διαμονή Προσφύγων». Επίσης, έγιναν τα εγκαίνια του Κέντρου Ακρόασης στο Νέο Κόσμο (όπου όποιος επιθυμεί, μπορεί να απευθύνεται για κοινωνική υποστήριξη). 

Την τρίτη ημέρα μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν ομάδες εργασίας με θέμα «μικρο-προγράμματα» και «αδελφοποιήσεις αλληλεγγύης». Οι ομάδες αυτές είχαν ως στόχο να τροφοδοτηθούν οι δύο Εθνικές Κάριτας με νέες ιδέες για τρόπους δράσεις και τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων που προβληματίζουν αμφότερες τις χώρες και τα πεδία δράσης των δύο Κάριτας.

Η Κάριτας Ελλάς, ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν στο συνέδριο αυτό και υπόσχεται τόσο να οργανώσει άλλα παρόμοια, όσο και να καταβάλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια στη στήριξη όλων όσοι έχουν ανάγκη από βοήθειας.  

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

9η Κυριακή του Έτους

  9η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 25[24], 16.18                          Κοίταξέ με και ελέησέ με, Κύριε, επειδή είμαι μόνος και δυστυχισμένος.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου