ΕΚΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

ΕΚΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Το να αγαπά κανείς όπως ο Χριστός δίδαξε δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, ούτε στην εποχή του Ιησού. Εξ άλλου μόνο εκεί που δεν υπάρχει αγάπη είναι ανάγκη να μιλά κανείς για αγάπη. Και ο Χριστός, όχι μόνο μιλούσε πολλές φορές για την αγάπη αλλά και έδωσε τη νέα εντολή της αγάπης που δεν έχει όρια, σύνορα, φραγμούς και εμπόδια και γι’ αυτό πρέπει να φθάνει σε κάθε άνθρωπο ακόμη και μέχρι τους εχθρούς του.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ειρήνη. 

Ποτέ ο κόσμος δεν μίλησε πιο πολύ για την ειρήνη από ό,τι μιλάει σήμερα, και όμως συνεχίζονται οι πόλεμοι  σε τόσα σημεία της γης.

Το Ευαγγέλιο όμως κάνει μια διάκριση ανάμεσα στον τρόπο που αγαπά ο Χριστός και τον τρόπο που αγαπά ο κόσμος. Ο κόσμος αγαπά τους δικούς του, ο Χριστός αγαπά όλους.  «λέει ο Κύριος. «Επειδή όμως δεν είστε από τον κόσμο, αλλά εγώ σας διάλεξα από τον κόσμο, για το λόγο αυτό ο κόσμος σας μισεί».

Υπάρχει διαφορά  ανάμεσα στην ειρήνη που δίνει ο Ιησούς και στην ειρήνη που δίνει ο κόσμος. « σας δίνω τη δική μου ειρήνη, δεν σας την δίνω όπως τη δίνει ο κόσμος»

Υπάρξει μια στενή σχέση ανάμεσα στην αγάπη για το Χριστό και στην τήρηση των λόγων του. Η αληθινή αγάπη δεν είναι ένα απλό συναίσθημα που έρχεται και φεύγει αλλά μια εκλογή να δεθούμε αχώριστα με το πρόσωπο που είναι σημαντικό για μας. Αγαπά κάποιος τον Ιησού, αν προσπαθεί  να ζει τηρώντας τον λόγο του και μιμούμενος τη ζωή του. Τα λόγια του είναι δώρο ανεκτίμητο και όποιος τα τηρεί μπορεί να ευτυχήσει. Η εντολή που μας δίνει αφορά την ευτυχία τη δική μας και των άλλων.

Ο Ιησούς μας βάζει σε επικοινωνία με τον Πατέρα που είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ζωής του ανθρώπου. Πράγματι ο λόγος που ο Ιησούς   παρουσιάζει δεν είναι δικός του αλλά αυτός που άκουσε από τον Πατέρα. Εάν τηρούμε το λόγο του Χριστού απαντούμε στο θέλημα του Θεού.

Ο Πνεύμα το Άγιο είναι ο τρίτος πρωταγωνιστής  αυτής της ιστορίας αγάπης  μεταξύ του Θεού και ανθρώπων. Η παρουσία του στη ζωή μας υπενθυμίζει και ζωντανεύει  το λόγο Ιησού που έλαβε από  τον Πατέρα. Έτσι ο Πατέρας του Ιησού γίνεται και δικός μας Πατέρας.

Ο Ιησούς με το λόγο του σήμερα μας ενημερώνει τους μαθητές του για την προβλεπόμενη αναχώρησή του η οποία πλησιάζει. Μετά το Πάσχα εμφανίζεται στους μαθητές για ένα χρονικό διάστημα σαράντα ημερών και τους στηρίζει την πίστη τους. Όμως για λίγο γίνεται φαινομενικά απών, δεν τον βλέπουν πια στο υπερώο, στη λίμνη, κοντά στο άδειο μνήμα. Ξέρουν όμως πως παρ’ όλα αυτά είναι πάντα κοντά τους. Ο ίδιος τους το είχε βεβαιώσει.

Ο Κύριος υπόσχεται το Πνεύμα το Άγιο σε όσους πιστεύουν εις αυτόν. Ο Παράκλητος, το Πνεύμα της αληθείας θα τους φέρει και πάλι τη  χαρά  και θα τους βοηθήσει να ζήσουν το λόγο που ο Ιησούς τους δίδαξε. Δεν υπάρχει χρόνος για φόβο  και νοσταλγία. Ο Αναστημένος Χριστός δεν εγκαταλείπει τους φίλους του. «φεύγω και πάλι θα έλθω κοντά σας».

Και έρχεται κοντά τους με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος το οποίο θα τους δώσει τη σοφία για να καταλάβουν το λόγο του, τη φρόνηση για να επιλέγουν το λόγο του, τη βουλή για να τον τηρούν, την ανδρεία για να τον υπερασπίζονται, τη γνώση για να γνωρίσουν τον Πατέρα και τον φόβο του Θεού για να τον αγαπήσουν.

Ενώ πλησιάζουμε στη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής και εν όψει της επιστροφής του Αναστημένου Χριστού κοντά στον Πατέρα του μέσα τη δόξα την οποία κατείχε πριν από τη δημιουργία του κόσμου, ας του ζητήσουμε να μας δώσει το Πνεύμα το Άγιο, ώστε να ακούμε το λόγο του Κυρίου, σωστά να τον καταλαβαίνουμε για να μπορούμε στη συνέχεια και να τον ζούμε. Μόνο με την παρουσία στη ζωή του Αγίου Πνεύματος θα μπορέσουμε να καταλάβουμε το λόγο του Ιησού  και  να γνωρίσουμε  και να αγαπήσουμε τον Πατέρα του που είναι και δικός μας Πατέρας. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ στη Μυτιλήνη

Ποιμαντική επίσκεψη στην ενορία Μυτιλήνης, το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπός μας Ιωσήφ, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου