ΕΙΚΟΣΤΗ ΟΓΔΟΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Β

ΕΙΚΟΣΤΗ ΟΓΔΟΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
ΚΥΚΛΟΣ Β

Και η Αγία Γραφή θεωρεί τον πλούτο ως δώρο του Θεού, όμως όταν αυτός δεν χρησιμοποιείται σωστά μπορεί να γίνει αιτία θλίψης, όπως και στην περίπτωση του ανθρώπου που ακούσαμε στο Ευαγγέλιο: «εκείνος όμως έφυγε σκυθρωπός ….. και αναχώρησε λυπημένος. Είχε πράγματι μεγάλη περιουσία».
Ακούσαμε πως κάποιος άνθρωπος πάει να συναντήσει τον Ιησού. Ο ευαγγελιστής δεν αναφέρει το όνομά του. Ήταν τόσο πλούσιος που το όνομά του καλύφθηκε από το χρήμα του. Διότι το χρήμα δημιουργεί ανθρώπους χωρίς όνομα και χωρίς καρδιά.
Αυτός ο άνθρωπος που πλησιάζει τον Ιησού έχει τα πάντα και όμως του λείπει κάτι, που λείπει η ευτυχία, είναι λυπημένος. Έχει πολλά χρήματα αλλά δεν έχει ειρήνη, δεν έχει αγάπη. Ξέρει μόνο να θησαυρίζει. Σκέπτεται μόνο τον εαυτό του και καθόλου τον συνάνθρωπό του. Δεν είναι διατεθειμένος να δίνει. Ο Ιησούς όμως του προτείνει: "πούλησέ τα όλα, δώστα στους φτωχούς και θα έχεις θησαυρό στους ουρανούς και ακολούθησέ με». Οι θησαυροί αυτού του κόσμου δεν μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Οι θησαυροί αυτού του κόσμου είναι προσωρινοί, φθαρτοί, ενώ οι θησαυροί του ουρανού άφθαρτοι, αιώνιοι. Η συμβουλή του Ιησού προς τον άνθρωπο αυτό, να μοιραστεί τον πλούτο του με τους φτωχούς δεν γίνεται αποδεκτή. Αυτή η συμβουλή του Ιησού προξενεί στον πλούσιο περισσότερη λύπη.
Για τον πλούσιο άνθρωπο του ευαγγελίου οι φτωχοί δεν αξίζουν τίποτε. Δεν ξέρει τι σημαίνει να είναι κανείς συμπαραστάτης του άλλου και μάλιστα όταν αυτός ο άλλος είναι φτωχός.
«Διδάσκαλε καλέ τι πρέπει να κάνω για να μπω στην αιώνια ζωή;»
Σ’ αυτή την ερώτηση ο Ιησούς απαντά παρουσιάζοντας τον κατάλογο των εντολών, αλλά ο άνθρωπος αυτός δηλώνει πως όλες τις έχει τηρήσει. Όμως η απλή τήρηση των εντολών δεν φθάνει. Απόδειξη πως δεν είχε αλλάξει την καρδιά αυτού του ανθρώπου, διότι γι’ αυτόν ο πλούτος είναι το παν. Πόσες φορές κι εμείς λέμε δεν έχω αμαρτίες: Δεν σκοτώνω, δεν κλέβω, δεν μοιχεύω. Είμαι καθόλα εντάξει.  

Ο Ιησούς όμως δεν μας ζητά μόνο μια τυπική τήρηση των εντολών. Δεν φθάνει αυτό. Χρειάζεται μια έμπρακτη αγάπη προς το Θεό και τον πλησίον. Γι’ αυτό ο Κύριος μας ζητά να έχουμε μια καρδιά που να ξέρει να αγαπά ακόμη, να αγαπά και τους φτωχούς, ζητά τα δύο χέρια που έχουμε να τα διαθέτουμε για να υπηρετούμε τους άλλους.
Τα υλικά αγαθά μπορούν να γεμίσουν τα σπίτια μας, τα χρήματα μπορούν να γεμίσουν τις τσέπες μας, όχι όμως την καρδιά μας, ο μόνος θησαυρός της καρδιάς μας είναι ο ίδιος ο Θεός. Μόνο ο Θεός μπορεί να μας εξασφαλίζει την ειρήνη, τη γαλήνη, την ευτυχία.
Γι ’αυτό ο Κύριος μας προτείνει: Δώστε ότι σας περισσεύει, δώστε και από το υστέρημά σας. Δώστε στους ανθρώπους στους κάθε λογής φτωχούς αδελφούς σας ότι τους είναι απαραίτητο: χρήμα, τροφή, χρόνο, περισσότερη προσοχή, δώστε τους αγάπη, διότι σ’ αυτή τη ζωή: «οι πλούσιοι πτώχευσαν, μόνο όσοι αναζητούν τον Κύριο δεν θα στερηθούν κανένα αγαθό».
Η αληθινή ευτυχία είναι δώρο του Θεού.  

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου