ΕΙΚΟΣΤΗ ΕΚΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Β ΚΥΚΛΟΣ

ΕΙΚΟΣΤΗ ΕΚΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Β ΚΥΚΛΟΣ

Κάποιος σοφός έλεγε πως ο φανατικός άνθρωπος παραδέχεται πως σε κάθε υπόθεση υπάρχουν δύο απόψεις: «η δική του και η λανθασμένη των άλλων». Ειδικά στην εποχή μας και προπάντων στις μέρες μας παρατηρούμε που οδηγεί ο φανατισμός. Οδηγεί την έλλειψη ανέχειας, διαλόγου και σεβασμού του άλλου.
Στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, στις καθημερινές σχέσεις μας με τους άλλους διαπιστώνουμε μια σύγκρουση στα λόγια, προσβλητικές επιθέσεις με μόνο σκοπό ο ένας να επιβάλει στον άλλο τη δική του ιδεολογία, την προσωπική του θρησκεία, τις δικές του πεποιθήσεις.
Όλα αντίθετα από εκείνα που μας υπενθυμίζει ο λόγος του Θεού. Σίγουρα ακούσατε με προσοχή το πρώτο ανάγνωσμα και το ευαγγέλιο: Πρέπει να ξαναβρούμε ένα σωστό τρόπο συμπεριφοράς, την ευγένεια, το σεβασμό της γνώμης του άλλου, το διάλογο, την ειρηνική αντιμετώπιση μιας διαφορετικής άποψης, την λεπτότητα των εκφράσεων, την ανοχή.

Ανοχή των γονέων προς τα παιδιά, προς τους ηλικιωμένους, προς εκείνους που σκέπτονται διαφορετικά από μας, ανοχή προς εκείνους που πιστεύουν σε διαφορετικές αξίες από μας.
Ας μη θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι κατέχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας. Ας μάθουμε να αναγνωρίζουμε την αλήθεια και των άλλων. Και ας χαιρόμαστε για την αλήθεια. Ο Θεός είναι αλήθεια.
Ας μην επαναπαυόμαστε στις δικές μας αλήθειες, γιατί μπορούν να μας δημιουργήσουν περίεργες εκπλήξεις. Μας είπε η Σύνοδος του Βατικανού: « ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που κατέχοντας την αλήθεια , την αναζητούν ακόμα για να την ανανεώσουν, να την εμβαθύνουν και να την προσφέρουν στους άλλους».
Είναι φανερό πως τα λάθη και τα σκάνδαλα είναι επικίνδυνα και βλαβερά. Τόσο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β όσο και ο σημερινός Πάπας Φραγκίσκος μας έχουν συνηθίσει στο να ζητούμε συγνώμη από τους άλλους για τα λάθη και τα σκάνδαλα της Εκκλησίας και των ανθρώπων της Εκκλησίας.
‘Όμως η Παράδοση και η διδασκαλία της Εκκλησίας μας διδάσκουν να ξεχωρίζουμε το λάθος από εκείνον που κάνει το λάθος. Δεν πρέπει να αγαπούμε το λάθος αλλά να αγαπούμε τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι από το θεό ενώ το λάθος από τον άνθρωπο. Να αγαπάς αυτό που έκανε ο Θεός και όχι αυτό που έκανε ο άνθρωπος.

Τι καλό που θα ήταν για την ανθρωπότητα αν σεβόμαστε τα λάθη του άλλου όπως σεβόμαστε τα δικά μας λάθη. Τότε αληθινά η ζωή θα ήταν πολύ πιο όμορφη.
Γνωρίζουμε και βλέπουμε που οδηγεί ο φανατισμός, οι πολιτικές ιδεολογίες και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός . «Ας ανακαλύψουμε την ανοχή και ας επαναλάβουμε το γνωστό: δεν εγκρίνω αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα που έχεις να το λες».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου