ΕΙΔΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΠΑ – ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ

ΕΙΔΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΠΑ – ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ


Στον «αέρα» του διαδικτύου βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ειδική ιστοσελίδα (http://popefrancisholyland2014.lpj.org/)  της Επιτροπής Ενημέρωσης της Γενικής Συνέλευσης των Καθολικών Κοινοτήτων των Αγίων Τόπων που προετοιμάζουν την επίσημη προσκυνηματική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στους Αγίους Τόπους στις 24-26 Μαΐου.

Φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την πρώτη συνάντηση του Πάπα Παύλου Στ' και του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα στα Ιεροσόλυμα, με την οποία εγκαινιάσθηκε μια νέα περίοδος επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα στην Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι διάδοχοί τους, Πάπας Φραγκίσκος και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ανάμνηση της ιστορικής εκείνης συνάντησης προγραμματίζουν να συναντηθούν στους Αγίους Τόπους στα τέλη Μαΐου.

Στην αρχική σελίδα του ειδικού διαδικτυακού τόπου για τη συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη και Πάπα κυριαρχούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ιστορική συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλος Στ' το 1964, αλλά και από την συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη το 2013.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε επίπεδο συμβολισμού υπάρχει και στο λογότυπο που επελέγη. Σε αυτό παρουσιάζονται σε εικονογραφική σύνθεση ο Άγιος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων να ασπάζεται τον αδελφό του Σίμωνα-Πέτρο τον δεύτερο κατά την κλήση από τους Μαθητές του Ιησού. Και οι δυο τους επιβαίνουν σε μια βάρκα που φέρει ιστίο σε σχήμα σταυρού. Τη σύνθεση στέφει η φράση Ut unum sint/ ίνα ώσιν έν, (ἵνα πάντες ἓν ὦσι, καθὼς σύ, πάτερ, ἐν ἐμοὶ κἀγὼ ἐν σοί, ἵνα καὶ αὐτοὶ ἐν ἡμῖν ἓν ὦσιν, ἵνα ὁ κόσμος πιστεύσῃ ὅτι σύ με ἀπέστειλας-Ιών.17-21) χωρίο από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, όπου περιγράφεται η Αρχιερατική προσευχή Του Ιησού Στον Ουράνιο Πατέρα για την ενότητα των μαθητών Του.

Το λογότυπο εκφράζει τη διάθεση ενότητας της Εκκλησίας, παρουσιάζοντας τους δυο πρώτους μαθητές του Ιησού, τους ιδρυτές των Εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης και της Ρώμης να εναγκαλίζονται μέσα στη νοητή ολκάδα της Εκκλησίας που φέρει ιστίο σε σχήμα σταυρού. Το πανί της βάρκας είναι φουσκωμένο συμβολίζοντας την πνοή του αγίου Πνεύματος που κατευθύνει τη ζωή της Εκκλησίας.

Κείμενο:του Αντώνη Τριανταφύλλου
Πηγή: Amen
Φωτογραφίες: ΚΑΝΤΑΜ


 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου