Εγκύκλιος της Ιεραρχίας για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα

 

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αριθ. Πρωτ. 5428/21

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα

της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα

         Αγαπητοί μας,

Το Σάββατο 4, την Κυριακή 5 και τη Δευτέρα 6 προσεχούς Δεκεμβρίου, με τη χάρη του Θεού, ο Επίσκοπος και Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος θα έλθει στην Αθήνα, προσκεκλημένος της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Αυτό το ταξίδι του Διαδόχου του Αποστόλου Πέτρου στην πόλη και χώρα όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε «το της Αναστάσεως κήρυγμα», μας πλημμυρίζει από πνευματική αγαλλίαση γι’ αυτό σας κάνουμε κοινωνούς αυτής της χαράς μας.

Είναι γνωστό σε όλους πως ο Άγιος Πατέρας Φραγκίσκος, από τη στιγμή που ο Κύριος τον έθεσε Πρώτο Επίσκοπο στην Εκκλησία Του, θέλησε να γίνει ο σύγχρονος Απόστολος των Εθνών, γι’ αυτό δεν σταμάτησε να καλεί εμάς τους πιστούς να κινηθούμε «προς τις περιφέρειες» προς συνάντηση των αδελφών μας.

Με την αγγελία αυτού του ταξιδιού του Αγίου Πατέρα στην Πατρίδα μας, και με την παρούσα Επιστολή μας, σας ζητούμε να προσευχηθείτε μαζί μας στον Ένα και Τριαδικό Θεό και να ζητήσουμε όλοι, με τις ικεσίες της Υπερευλογημένης Μητέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αυτό το ταξίδι να είναι μια αληθινή μαρτυρία ειρήνης και αγάπης. Να είναι μια πειστική και δυνατή απόδειξη πως και σήμερα η Εκκλησία του Χριστού συνεχίζει να ευαγγελίζεται το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας, να αναγγέλλει το θάνατο του Κυρίου και να ομολογεί την Αγία Του Ανάσταση, έως ότου έλθει.

Είμαστε βέβαιοι πως οι πολίτες της Αθήνας, όπως και όσοι από άλλες περιοχές βρεθούν τις ημέρες εκείνες στην Αθήνα, υποδεχόμενοι τον Πάπα Φραγκίσκο, θα δουν στο πρόσωπο του υψηλού Επισκέπτη μας τον άνθρωπο που επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ των εθνών, τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών, την ενότητα μεταξύ των χριστιανών· τον άνθρωπο που με τον λόγο και τα έργα του ζητεί την επιστροφή στις ρίζες του Ευαγγελίου, στηρίζει όλους εκείνους που είδαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής ως εμπερίστατοι, ως ασθενείς, ως πρόσφυγες, στα βήματα του Χριστού, τον οποίο υπέδειξαν και ακολούθησαν οι ίδιοι οι Άγιοι Απόστολοι.

Υποδεχόμενοι τον Άγιο Πατέρα στην Αθήνα, το λίκνο ενός μεγάλου πολιτισμού, εκεί όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε το Μήνυμα της ενότητας του ανθρωπίνου γένους, της αγάπης του Θεού και της εν Χριστώ σωτηρίας διά της Αναστάσεως, επιθυμούμε να σας παρακαλέσουμε να ακολουθήσετε με εσωτερική γαλήνη και ήρεμη χαρά τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τους υπευθύνους για την τήρηση του προγράμματος, ώστε να διατηρηθεί το πνεύμα της επίσκεψης, όπως ο ίδιος ο Πάπας το επιθυμεί.

Σας καλούμε αδελφοί, να εκδηλώσετε, ως πιστοί της Καθολικής Εκκλησίας, την αγάπη σας και τον σεβασμό σας προς τον πρώτο Επίσκοπο της Εκκλησίας με χριστιανική χαρά κατά την περίοδο του Ερχομού κατά την οποία επέλεξε να μας επισκεφθεί, και να προσευχηθείτε στον Κύριο όπως το ταξίδι αυτό αποβεί προς πνευματικό όφελος της Εκκλησίας του Χριστού.

Το πρόγραμμα προβλέπει:

4/12/2021 Σάββατο, άφιξη του Πάπα στο αεροδρόμιο Αθηνών.

Επισκέψεις στις πολιτικές Αρχές και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Στις 17:15 στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγ. Διονυσίου Αθηνών: συνάντηση του Πάπα με τους Επισκόπους, Ιερείς, Μοναχούς, Κατηχητές.

5/12/2021 Κυριακή πρωί επίσκεψη του Πάπα Λέσβο, συνάντηση με τους πρόσφυγες.

Στις 16:15 Συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον Πάπα στο Μουσικό Μέγαρο Αθηνών.

6/12/2021 Δευτέρα, συνάντηση του Πάπα με Νέους, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ουρσουλινών (Μαρούσι). Αναχώρηση για Ρώμη.

Βέβαιοι πως ο ερχομός του Αγίου Πατέρα στην Ελλάδα θα αποτελέσει νέο βήμα ενότητας μεταξύ μας, τον ευχαριστούμε και σας ευλογούμε στο όνομα του Αναστάντος Κυρίου, ευχόμενοι η χάρη και η ειρήνη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού Πατέρα και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος να είναι μαζί σας.

                                                                                                                                                                                                 Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2021

Οι Επίσκοποί σας

+ Θεόδωρος Κοντίδης, Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου.

+ Ιωσήφ Πρίντεζης, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου- Άνδρου- Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου.

+ Γεώργιος Αλτουβάς, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας-Ζακύνθου-Κεφαλληνίας και Αποστολικός Τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης.

+ Πέτρος Στεφάνου,  Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης.

+ Εμμανουήλ Νιν, Τιτουλάριος Επίσκοπος Καρκαβίας, Αποστολικός Έξαρχος-Επίσκοπος της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας.

+ Ιωσήφ Μπαζούζου, Αποστολικός Τοποτηρητής των Αρμενίων Καθολικών Ελλάδος.

Για την Ιερά Σύνοδο

+ Σεβαστιανός Ροσσολάτος             + Νικόλαος Πρίντεζης

         Πρόεδρος Ι. Συνόδου                Γραμματέας Ι. Συνόδου

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου