ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ
 

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η εγκατάσταση του νέου εφημερίου της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής, την οποία αποτελούν οι ενορίες Στενής, Μυρσίνης, Κέχρου και ποταμιάς.
 Η εγκατάσταση του νέου εφημερίου έγινε στην αρχή της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και βάση το ειδικό τυπικό το οποίο χρησιμοποιείται όταν ένας νέος; Ιερέας ορίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα εφημερίου για πρώτη φορά. Το τυπικό προβλέπει:
Ενώ εισέρχεται η πομπή μέσα στο ναό ψέλνεται ο ύμνος της εισόδου

Επίσκοπος: Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Λαός: Αμήν.

Επίσκοπος: Ο Θεός Πατέρας, πηγή κάθε αγαθού και διακονίας, ο Χριστός Διδάσκαλος και ποιμένας των ψυχών μας, το Άγιο Πνεύμα ποιητής της ενότητας με την αγάπη, να είναι μαζί σας.

Λαός: Και με το πνεύμα σου.

Επίσκοπος: Αγαπητοί, η εδώ ενοριακή μας κοινότητα ζει μία ιδιαίτερη στιγμή χαράς και επισημότητας, διότι υποδέχεται σήμερα ένα νέο εφημέριο, στο πρόσωπο του π. Λέοντα Ιωάννη Σκλάβου. Προηγήθηκαν ιερείς οι οποίοι κατά καιρούς πρόσφεραν εδώ την ποιμαντική τους διακονία με πολλή αγάπη και θυσία και έτσι διατηρήθηκε η διαδοχή η οποία επιβεβαίωσε την αγάπη μας και γι’ αυτήν εδώ την Ποιμαντική Ενότητα. Μέσω αυτής ο Χριστός ζει και πραγματοποιεί το έργο της σωτηρίας, διαμέσου αυτών που αποστείλαμε στα είκοσι δύο χρόνια της ποιμαντορίας μας αναθέτοντάς τους την ποιμαντική φροντίδα.

Παρακαλώ να διαβαστεί το σχετικό Επισκοπικό Διάταγμα (Διαβάζεται το Επισκοπικό Διάταγμα)
———————-

Επίσκοπος: Τώρα ενώπιον της ενοριακής κοινότητας καλούμε το νέο εφημέριο να εκφράσει τη θέληση να συνεργαστεί μαζί μου και με τους διαδόχους μου στην άσκηση των ιερατικών του καθηκόντων, για να οικοδομεί την Αγία του Θεού Εκκλησία, η οποία ευρίσκεται παρούσα και εδώ στην Ποιμαντική Ενότητας Στενής, την οποία αποτελούν οι ενορίες Στενής, Μυρσίνης, Ποταμιάς και Κέχρου.
Αγαπητέ μου πατέρα Ιωάννη, ενώπιον του λαού που ανατίθεται στην ποιμαντική σου φροντίδα, ανανέωσε τώρα τις υποσχέσεις που έδωσες τη στιγμή της ιερατικής σου χειροτονίας.

Θέλεις να ασκήσεις με προσκαρτερία τα καθήκοντα του εφημερίου ως πιστός συνεργάτης του επισκόπου στην υπηρεσία του λαού του Θεού κάτω από τις συμβουλές και εμπνεύσεις του Αγίου Πνεύματος;

Εφημέριος: Ναι θέλω.

Επίσκοπος: Θέλεις να εκπληρώσεις άξια και συνετά τη διακονία του λόγου με το κήρυγμα του Ευαγγελίου και τη διδασκαλία της Εκκλησίας;

Εφημέριος: Ναι θέλω.

Επίσκοπος: Θέλεις να τελείς με ευλάβεια και πιστότητα τα άγια Μυστήρια του Χριστού σύμφωνα με την Παράδοση της Εκκλησίας, ιδιαιτέρως το Μυστήριο της Ευχαριστίας και στο Μυστήριο της Μετανοίας προς δόξαν του Θεού και για τον εξαγιασμό του χριστιανικού λαού.

Εφημέριος: Ναι θέλω.

Επίσκοπος: Θέλεις να επικαλείσαι τη θεϊκή ευσπλαχνία πάνω στο χριστιανικό λαό του, τον οποίο σου αναθέτω, αφιερώνοντας τον εαυτό σου στη συνεχή προσευχή όπως μας διέταξε ο Κύριος;

Εφημέριος: Ναι θέλω.

Επίσκοπος: Θέλεις να είσαι πάντοτε πιο στενά ενωμένος με τον Χριστό, Αρχιερέα, ο οποίος πρόσφερε τον εαυτό του ως άγιο θύμα εις το Θεό Πατέρα για μας, καθαγιάζοντας και εσύ τον εαυτό σου μαζί με Εκείνον για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων;

Εφημέριος: Ναι με τη βοήθεια του Θεού το θέλω.

Επίσκοπος: Υπόσχεσαι σε μένα και στους διαδόχους μου υικό σεβασμό και υπακοή;

Εφημέριος: Ναι υπόσχομαι

Επίσκοπος: Ο Θεός ο οποίος άρχισε σε σένα το θαυμαστό έργο του, ας το ολοκληρώσει.

Παράδοση του ΙΕΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ:
Ο Επίσκοπος παραδίδει το Ευαγγέλιο στον εφημέριο λέγοντας):

– Λάβε το Ευαγγέλιο, ώστε συνεπής στην αναγγελία του Ευαγγελίου, να οικοδομείς την κοινότητα των πιστών, που είναι η Εκκλησία.

Ο Εφημέριος παραλαμβάνει το Ευαγγέλιο, το ασπάζεται και το τοποθετεί πάνω στην Αγία Τράπεζα.

Ο Επίσκοπος παραδίδει τα άγια έλαια στον Εφημέριο λέγοντας:

Φύλαξε αυτά τα ιερά έλαια τα οποία δηλώνουν τη συμμετοχή στην προφητική και βασιλική ιεροσύνη του Κυρίου μας Ιησού, μέσω του Βαπτίσματος και τα οποία επιφέρουν ανακούφιση στην ψυχή και το σώμα των ασθενών πιστών.

Ο Εφημέριος τοποθετεί τα άγια έλαια πάνω στην Αγία Τράπεζα.

Ο Λειτουργοϋπηρέτης φέρνει σε ένα δοχείο αγιασμένο νερό ενώπιον του εφημερίου.

Ο Επίσκοπος: Σ’ αυτό το νερό με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, οι αδελφοί μας τάφηκαν με τον Χριστό στο δικό του θάνατο και μαζί με τον Χριστό αναστήθηκαν στην αθάνατη ζωή. Με αυτό το νερό ο λαός του Θεού ραντίζεται σε ανάμνηση του Βαπτίσματός του.

ψέλνεται ένας ύμνος για τη χριστιανική ζωή.

Μετά από αυτό ο Επίσκοπος οδηγεί τον Εφημέριο στο Αρτοφόριο που το ανοίγει ο ιερέας, στο Βαπτιστήριο, στο Εξομολογητήριο και τέλος στη θέση της έδρας του Λειτουργού λέγοντας στο λαό:

Ιδού ο εφημέριός σας. 
 

Ο νέος εφημέριος ανανεώνει τις υποσχέσεις της ιεροσύνης του 

Ο Επίσκοπος του παραδίδει το Ιερό Ευαγγέλιο και εκείνος το τοποθετεί πάνω στην Αγία Τράπεζα από όπου θα το παραλαμβάνει για να το αναγγέλλει στο λαό του Θεού

Του παραδίδονται για τα άγια έλαια τα οποία δηλώνουν τη συμμετοχή στην προφητική και βασιλική ιεροσύνη.

Ο Επίσκοπος του παραδίδει το αγιασμένο νερό με το οποίο στη συνέχεια ο νέος εφημέριος ραντίζει το λαό σε ανάμνηση του Βαπτίσματός του

Ο Επίσκοπος οδηγεί τον νέο εφημέριο στο Αρτοφόριο που θα πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς όλης της ζωής του μέσω του Μυστηρίου της Ευχαριστίας.

Οδηγείται στο Βαπτιστήριο, όπου ο εφημέριος θα αναγενμνά στη νέα ζωή τα παιδιά της ενορίας του.

Οδηγείται στο εξομολογητήριο όπου θα στο όνομα του Κυρίου θα συγχωρεί τις αμαρτίες και θα προσφέρει το έλεος και την ευσπλαχνία.
Ο ίδιος ο Επίσκοπος γονάτισε και εξομολογήθηκε στο νέο εφημέριο. 

 

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στην Εκκλησία και είπε:

Αυτή την περίοδο σχεδόν καθημερινά δημοσιεύονται γκάλοπ για τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Τι είναι όμως ένα γκάλοπ; Είναι μια επιστημονική έρευνα που κάνουν μερικές ειδικές εταιρίες ανάμεσα στο λαό για να έχουν την άποψη της κοινής γνώμης πάνω σε ένα θεσμό, όπως είναι τα πολιτικά κόμματα ή πάνω σε μία προσωπικότητα.
Ο Ιησούς φαίνεται πως ήταν ο εμπνευστής των γκάλοπ αφού σήμερα στην ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε από τον Ευαγγελιστή Μάρκο αναφέρεται σε ένα διπλό γκάλοπ, ένα που αφορά γενικά τους ανθρώπους: «ποιος λένε οι άνθρωποι ότι είμαι» και ένα δεύτερο που αφορά τους μαθητές και αποστόλους του Ιησού.

Η απάντηση που δίνεται από το λαό φαίνεται πολύ όμορφη, αλλά ελλιπής: «Λένε ότι είναι ένας Προφήτης! Μία ύπαρξη δηλαδή γεμάτη φωτιά και δυναμικότητα, όπως ο Ηλίας, όπως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ένας απεσταλμένος του Θεού.». Ο Ιησούς δεν σταματά πάνω σ’ αυτή την απάντηση για να την κρίνει ως σωστή ή λανθασμένη, ξέρει ότι η αλήθεια δεν προέρχεται από ένα γκάλοπ της κοινής γνώμης. Γι’ αυτό την κάνει πιο συγκεκριμένη: αλλά εσείς ποιος λέτε ότι είμαι; αυτή η ερώτηση είναι πιο δεσμευτική και απευθύνεται σε επώνυμους ανθρώπους, στους ίδιους τους μαθητές και αποστόλους του.
Για να είναι κανείς μαθητής του Ιησού πρέπει να έχει μια προσωπική σωστή απάντηση στην ερώτηση που καθημερινά του απευθύνει: «εσύ ποιος λες ότι είμαι»; Η Κύριος θέλει την απάντηση της καθεμιάς και του καθενός μας. Μια απάντηση όχι δοσμένη από τα χείλη μας αλλά από την καρδιά μας και με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, με την εμπειρία της ζωής μας. Αν η απάντηση μας είναι ειλικρινής και βασισμένη στην πίστη μας στην καθημερινή ζωή μας, τότε θα ακολουθήσει και ο μακαρισμός που απευθύνθηκε στον Πέτρο: «μακάριος είσαι.
Η ζωή δεν είναι αυτό που λέμε, αλλά αυτό που βιώνουμε. Δεν θα μπει στη Βασιλεία του Θεού αυτός που μου λέει Κύριε, Κύριε,…, αλλά αυτός που κάνει το θέλημα του Πατέρα μου που είναι στους ουρανούς(Ματθαίος 7,21).
Ο Χριστιανισμός δεν είναι μια διδασκαλία, ούτε μία ηθική, αλλά είναι η προσωπική μου σχέση με τον Χριστό, ο Κύριος μου και ο Θεός μου που προσπαθώ να αγαπώ όπως με αγαπά. Ακόμα και αν δεν ξέρω αν σε όλη μου τη ζωή θα τα καταφέρω, εγώ όμως θα συνεχίζω να προσπαθώ.

Αδελφοί μου και αδελφές μου σήμερα για την ποιμαντική ενότητα της Στενής είναι μια ιστορική ημέρα, ορίζεται ως εφημέριός σας ο πιο νέος ιερέας μας, ο π. Ιωάννης Σκλάβος. Θα είναι ο πνευματικός σας Πατέρας στην πίστη και ο αδελφός σας στην κοινωνική ζωή. Είναι πρόθυμος να θυσιαστεί για σας και να είναι εκείνος που μέσα από την απλότητα, την ταπεινότητα και την λεπτότητα που χρησιμοποιεί στην επικοινωνία του με τους ανθρώπους θα δώσει για σας όλα τα πνευματικά του χαρίσματα για να σας βοηθήσει να δώστε στον Κύριο τη σωστή απάντηση με τη ζωή σας στην ερώτηση που σήμερα μας απεύθυνε ο ίδιος: «Εσείς ποιος λέτε ότι εγώ είμαι»;

Η ποιμαντική ενότητα την οποία αποτελούν οι ενορίες Στενής, Μυρσίνης Κέχρου και Ποταμιάς πρέπει να πρωτοστατεί στην ενότητα και όλοι μαζί να με τη βοήθεια του νέου εφημερίου σας να αναζητείτε τρόπους να βιώνετε το λόγο του Θεού.

Σας ζητώ να σταθείτε κοντά του και να τον βοηθήσετε στο ποιμαντικό του έργο. Ένα έργο που θα έχει ως σκοπό μοναδικό τη σωτηρία τη δική του και τη δική σας. Να τον ακούτε. Να τον σέβεστε και να τον αγαπάτε όπως αγαπήσατε και όλους τους άλλους εφημερίους που πέρασαν από τις τέσσερεις αυτές ενορίες σας. Μην τον στενοχωρείτε. Να μην αισθανθεί ποτέ μόνος τους. Εσείς είστε η νέα του οικογένεια.
Ο π. Ιωάννης γνωρίζει καλά ότι χωρίς τη βοήθειά σας δεν θα είναι εύκολο να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο του. Ζητώ από τα παιδιά, τους έφηβους, τις νέες και τους νέους να είναι κοντά του. Εκείνος ξέρει να σας βοηθήσει στην πορεία σας μέσα στην Εκκλησία και μέσα στην κοινωνία.

Ο Εφημέριος ενώ είναι ο πρώτο υπεύθυνος της ενορίας , στηρίζεται στο ενοριακό συμβούλιο που είναι οι άμεσοι συνεργάτες του, στη νεολαία που είναι το πιο δυναμικό τμήμα της ενορίας. Πρώτο μέλημα δικό του και δικό σας να είναι το κατηχητικό έργο στην ενορία που είναι το φυτώριο της πίστης. Όλοι να εργάζεστε και να για το πνευματικό και υλικό καλό αυτής της περιοχής που αποτελεί την ποιμαντική ενότητα Στενής και ταυτίζεται με τα πάνω μέρη.

Εύχομαι η Παναγία της Μυρσίνης, της Ποταμιάς, του Κέχρου, και ο Άγιος Νικόλαος να ικετεύουν τον Κύριο ώστε η ποιμαντική αυτή ενότητα με καθέδρα τη Στενή να προοδεύει συνεχώς και να πρωτοστατεί σε κάθε καλό έργο, χωρίς να απομονώνεται από τις άλλες ποιμαντικές ενότητες οι οποίες μπορούν να παραδειγματιστούν από τη ζωή της δικής σας ποιμαντικής ενότητας αλλά και εσείς μπορείτε να ωφεληθείτε από τη ζωή και τη δράση των άλλων ποιμαντικών ενοτήτων της τοπικής μας Εκκλησίας. Αμήν.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο νέος εφημέριος π. Ιωάννης Σκλάβος ευχαρίστησε όλους λέγοντας:

Σεβασμιότατε,
Aγαπητέ π. Πέτρο,
Σεβαστέ π. Νικόλαε,

Πριν από περίπου 40 ημέρες το Πανάγιο Πνεύμα, μέσω της προσευχής και της επίθεσης των χεριών του και Αρχιεπισκόπου μας π. Νικολάου, με κατέταξε στην τάξη των ιερέων Του. Σήμερα, κατά τη διάρκεια αυτής της Θείας Λειτουργίας, αναλαμβάνω επίσημα την ποιμαντική φροντίδα αυτής της ποιμαντικής ενότητας, ξεκινώντας την αποστολή για την οποία καλέστηκα, μορφώθηκα αλλά και χειροτονήθηκα.
Εν πρώτοις ευχαριστώ Εσάς Σεβασμιότατε για την εμπιστοσύνη που δείξατε προς το εμένα, διορίζοντας με ήδη εφημέριο από τόσο νωρίς, μπορώ να ομολογήσω πως ξαφνιάστηκα αλλά και εντυπωσιάστηκα από αυτή σας την απόφαση, δεν μπορώ να σας κρύψω πως μου άρεσε πολύ αυτός ο πρώτος μου διορισμός, άλλωστε αυτή την ποιμαντική ενότητα την αγάπησα αλλά και την υπηρέτησα ως διάκονος για 2 χρόνια… ήδη από τις 2 Αυγούστου προσεύχομαι πιο έντονα για τις ανάγκες των ενοριών και των ενοριτών αλλά και των κλήσεων.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω τους εφημερίους και λειτουργούς οι οποίοι πέρασαν από αυτό εδώ τον τόπο οδηγώντας εσάς, λαέ του Θεού, προς Εκείνον, προς τον Θείο Διδάσκαλο. Ιδιαιτέρα θέλω να ευχαριστήσω τον π. Φραγκίσκο, τον π. Μάρκο και τον π. Πέτρο, ιερείς και εφημέριοι που μπορώ να ομολογήσω συνεργαστήκαμε πολύ καλά μαζί και με βοήθησαν να σας γνωρίσω και να σας αγαπήσω.
Αγαπητά μέλη των ενοριακών συμβουλίων αυτής της ποιμαντικής ενότητας, αγαπητοί ενορίτες, σας ευχαριστώ για την εγκάρδια υποδοχή σας. Στο ξεκίνημα αυτής της νέας πορείας, πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί. Αυτή η πορεία μας θα έχει ως βάση την  αμοιβαία αγάπη, τον αμοιβαίο διάλογο και σεβασμό, και μαζί ως μία μεγάλη οικογένεια θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε και να απαντήσουμε στο ερώτημα που έθεσε στο σημερινό ευαγγέλιο ο Ιησούς «Εσείς Ποιος λέτε ότι είμαι;»

Τελειώνοντας σας ζητώ τη βοήθεια, τη στήριξη και τη συνεργασία σας ώστε να ξαναανακαλύψουμε νέες πηγές, καινούργιους ορίζοντες ποιμαντικής δράσης σε αυτούς εδώ τους τόπους: στην κατήχηση, στην αγαθοεργία, στην ποιμαντική της οικογένειας, ιδιαίτερα των παιδιών, των εφήβων και των νέων μας για να καταστήσουμε τις τέσσερεις ενορίες μας ως μία δεύτερη οικογένεια. Να ξέρετε πως από σήμερα οι πόρτες του γραφείου μου είναι ανοιχτές για όλους σας και μακάρι και οι πόρτες των σπιτιών σας να είναι επίσης ανοικτές για μένα!
Ανανεώνω λοιπόν τα ευχαριστώ μου για την υποδοχή σας και σας ζητώ να προσεύχεστε για εμένα και ιδιαίτερα για αυτή τη καινούργια ευθύνη μέσα σε κάθε οικογένεια σας, την οποία από σήμερα επιτρέψτε μου να θεωρώ και δική μου οικογένεια. Σας ευχαριστώ.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της εγκατάστασης του νέου εφημερίου της Ποιμαντικής Ενότητας π. Ιωάννη Σκλάβος συλλειτούργησε και ο π. Πέτρος Σοκολόφσκυ.
Παρέστη ο Εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου Καμαρίου Στενής ο οποίος συνοδευόταν από μέλη του ενοριακού συμβουλίου, ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Παντελής Αρμάος και οι δύο κατηχητές του Κατηχητικού Κέντρου Στενής αδ. Θηρεσία Φόνσου και κ. Ανδρέας Παλαμάρης. 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου