Εγκαίνια του ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου Αββά (Φραγκαντώνη) στη Σίφνο

Εγκαίνια του ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου Αββά (Φραγκαντώνη) στη Σίφνο

 

Με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά, σας γνωρίζουμε την επαναλειτουργία του ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου στη Σίφνο, μετά από περίπου 130 χρόνια.

Όπως θα σας είναι γνωστό, ο Ναός κατά τις τελευταίες δεκαετίες, χρησιμοποιούνταν από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ως αποθηκευτικός χώρος αρχαίων ευρημάτων.

Η επιστροφή του Ναού στην Επισκοπή Σύρου έγινε μετά από πολυετείς προσπάθειες της Επισκοπής και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών.

Την Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015, πολυπληθής ομάδα πιστών από τη Σύρο, με επικεφαλής τον Εφημέριο του Ναού πατέρα Αντώνιο Βουτσίνο, Γενικό Βικάριο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και μαζί τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου Σεβασμιότατο πατέρα Πέτρο Στεφάνου, ξεκινήσαμε για τη Σίφνο, για να τελέσουμε την πρώτη, μετά από τόσα χρόνια, Θεία Λειτουργία.

Την Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015, στις 7 μ.μ. τελέστηκε Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου π. Πέτρου Στεφάνου, με συλλειτουργούς τον Βικάριο πατέρα Αντώνιο Βουτσίνο και τον πατέρα Ιωάννη Πάτση, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου – Πειραιά.

Τόσο ο Ναός, όσο και ο χώρος που τον περιβάλλει, ήταν ασφυκτικά γεμάτοι από πιστούς, από τη Σύρο, από μόνιμους κατοίκους της Σίφνου και από τουρίστες.

Πριν από την έναρξη της Θείας Λειτουργίας στον προαύλιο χώρο του Ναού, ο Σεβασμιότατος παρουσίασε το ιστορικό του Ναού. Ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στην επαναλειτουργία του Ιερού Ναού και συγκεκριμένα τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο, πρώην Σύρου, πατέρα Φραγκίσκο Παπαμανώλη, την Β” Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τον Δήμαρχο Σίφνου κύριο Ανδρέα Μπαμπούνη, την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών, την κυρία Μαρία Δεναξά, η οποία φιλοτέχνησε την αγιογραφία, η οποία πλαισιώνει το κεντρικό τμήμα του Ναού, καθώς και όλους όσοι φρόντισαν για τον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό του Ναού.

Μετά την ανάγνωση του αγίου Ευαγγελίου, ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Αγίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε ένα μικρό κέρασμα στους παρευρισκόμενους, για το οποίο είχε φροντίσει ο πατέρας Αντώνης.

Ο Ναός είναι ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής γοτθικού ρυθμού, με χαρακτηριστικά οξυκόρυφα τόξα, μονόκλιτος, με δυο τρούλους. Το κύριο Βήμα είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο τον Αββά ή τον Μεγάλο και το δεύτερο και μεταγενέστερο, βρίσκεται στα αριστερά και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο της Παδούης.

Χτίστηκε τον 14ον αιώνα, από τον ηγεμόνα του νησιού Γιαννούλη Δακορώνια. Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες και εκθέσεις επισκόπων και εφημερίων, ήταν πλήρως εξοπλισμένος, διέθετε κτίσμα το οποίο χρησιμοποιούνταν ως οικία του εκάστοτε Εφημέριου και επικοινωνούσε με το Ναό με είσοδο.

Επίσης υπήρχε ξύλινο άγαλμα του Αγίου Αντωνίου, το οποίο, όπως αναφέρεται, βρίσκεται σε χέρια άγνωστου ιδιώτη. Ο Ναός διέθετε και κτηματική περιουσία, η οποία απέφερε έσοδα. Το καμπαναριό του είναι κατεστραμμένο και σώζεται μόνο η βάση του.

Δυστυχώς οι περίοικοι με διάφορες κτηριακές επεμβάσεις, έχουν αλλοιώσει και παραποιήσει, τόσο το μέρος της πρόσοψης του Ναού, όσο και του περιβάλλοντα χώρου.

Η επαναλειτουργία του ικανοποιεί βαθύτατα την Επισκοπή Σύρου γιατί έτσι, οι χριστιανοί Καθολικού δόγματος που ζουν στη Σίφνο έχουν πλέον ένα Ναό όπου θα μπορούν να τελούν της λατρευτικές τους συνάξεις.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου