Εγκαίνια αποκατάστασης Καθεδρικού Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο και του Εκκλησιαστικού συγκροτήματος που περιβάλλει το Ναό

Εγκαίνια αποκατάστασης Καθεδρικού Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο και του Εκκλησιαστικού συγκροτήματος που περιβάλλει το Ναό

 

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα, την Τετάρτη – 9 Σεπτεμβρίου 2015, τελέστηκαν στον Καθεδρικό Καθολικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην κορυφή του Μεσαιωνικού Οικισμού της Άνω Σύρου, τα εγκαίνια αποκατάστασης του Ναού αυτού και του Εκκλησιαστικού συγκροτήματος που τον περιβάλλει. Μια σημαντική και ιστορική ημέρα, όπου ύστερα από επισκευές που διήρκεσαν τρία χρόνια και τρεις μήνες (Απρίλιος 2012-Ιούλιος 2015), ο Ναός, ανακαινισμένος πλέον, επαναλειτούργησε.

Στις 6 μμ. τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, με προεξάρχοντα τον Σεβασμιότατο πατέρα Πέτρο Στεφάνου-Καθολικό Επίσκοπο Σύρου και Συλλειτουργούς τούς Σεβασμιότατους πατέρες Φραγκίσκο Παπαμανώλη, Επίσκοπο, πρώην Σύρου, σήμερα Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, Νικόλαο Πρίντεζη, Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου- Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Σεβαστιανό Ροσσολάτο, Αρχιεπίσκοπο των Καθολικών της Αθήνας και Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου και Νικόλαο Φώσκολο, Αρχιεπίσκοπο, πρώην των Καθολικών της Αθήνας και πρώην Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου. Συλλειτούργησαν και όλοι οι Ιερείς και οι Ιερομόναχοι της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας και οι Ιερείς π.π. Ιωάννης Πάτσης και Φραγκίσκος Ρόμπλες, των Εκκλησιαστικών Διοικήσεων Αθήνας και Θήρας, αντίστοιχα.

Την Ιεροτελεστία τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος Β΄, ο οποίος συνοδευότασν από δυο Ιερείς της Μητροπόλεώς του

Παρευρέθηκαν Μοναχοί και Μοναχές των Καθολικών Μοναχικών Κοινοτήτων της Σύρου, Μοναχές άλλων Μοναχικών Κοινοτήτων της Ελλάδας, εκπρόσωποι των Πολιτικών-Περιφερειακών-Δημοτικών-Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι Θεσμών-Επιτροπών-Σωματείων-Συλλόγων και Αδελφοτήτων της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας. Εκατοντάδες πιστών από όλες τις περιοχές του Νησιού, από νωρίς είχαν κατακλύσει το Ναό και μετέπειτα τους χώρους έξω από αυτόν. Ήρθαν από όλες τις περιοχές της Σύρου, ευλαβείς προσκυνητές, για να ευχαριστήσουν και να δοξολογήσουν το Θεό Πατέρα για το δώρο του ανακαινισμένου Μητροπολιτικού τους Ναού, να προσευχηθούν και να ζητήσουν τη Χάρη Του, με τη μεσιτεία του Προστάτη τους Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, να τους προστατεύει στους δύσβατους δρόμους της καθημερινής τους ζωής.

Κατά την είσοδο των λειτουργών στο Ναό και ενώ ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του νεοκατασκευασμένου τριώροφου μαρμάρινου κωδωνοστασίου, χορωδία και λαός, μέσα σε μια βαθειά κατανυκτική ατμόσφαιρα, έψαλλαν τον παραδοσιακό ύμνο στον Άγιο Γεώργιο.

Αφού οι Επίσκοποι και οι Ιερείς πήραν τις θέσεις τους στο Ιερό γύρω από την Αγία Τράπεζα, η οποία ήταν γυμνή, ο προεξάρχων Επίσκοπος πατέρας Πέτρος, τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού για το ράντισμα του λαού, ως σημείο μετάνοιας και ανάμνησης του Βαπτίσματος, λέγοντας:
«Με χαρά, αδελφοί, αγαπητοί, έχουμε συγκεντρωθεί εδώ, για να ευλογήσουμε αυτόν το χώρο του Ναού και την αγία Τράπεζα, επάνω στην οποία θα τελείται η θεία Ευχαριστία…..».
Ο Επίσκοπος, διασχίζοντας τους τρεις διαδρόμους του Ναού, ράντισε με αγιασμό το λαό και τους τοίχους του Ναού. Επιστρέφοντας στο Ιερό ράντισε και το βωμό.
Στο α” Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Γένεσης (Γεν 28, 10-18), ο Ιακώβ λέει * Αυτός είναι ο οίκος του Θεού, και η πύλη του ουρανού *.
Στο 2ο Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (Α΄Κορ 3, 9β-17), ο Απόστολος γράφει: * Εσείς είστε εκλεκτή γενεά, βασιλικό ιερατείο *.
Στο Ανάγμωσμα από το, κατά Ιωάννη, Άγιο Ευαγγέλιο (Ιω 2,13-22), ο Ευαγγελιστής μεταφέρει τα λόγια του Ιησού: * Γκρεμίστε αυτό το ναό και σε τρεις ημέρες θα τον ξανακτήσω *.
Μετά από την ανάγνωση του Αγίου Ευαγγελίου, ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος πατέρας Πέτρος Στεφάνου κήρυξε το Θειο Λόγο, εξηγώντας παράλληλα, τόσο τις βιβλικές περικοπές όσο και τη σημασία της ιερής Ακολουθίας.

Η Ομιλία του Επισκόπου
Σεβασμιότατοι Αδελφοί στην Αρχιεροσύνη,
Σεβασμιότατε Αδελφέ Μητροπολίτη κ. Δωρόθεε,
Αγαπητοί μου Ιερείς συλλειτουργοί και συνεργάτες μου,
Σεβαστοί Ιερείς της Αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας,
Σεβαστοί Μοναχοί και Μοναχές,
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών,
Αγαπητέ Λαέ του Θεού,

Δοξασμένος να είναι ο Κύριος για αυτή την ημέρα χαράς και συγκίνησης που χάρισε στην Τοπική μας Εκκλησία, ημέρα κατά την οποία τελούμε την ευλογία του Καθεδρικού μας Ναού, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν από το 2012 έως και σήμερα. Θα ήθελα, αρχικά, να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο προκάτοχό μου πατέρα Φραγκίσκο Παπαμανώλη, στον οποίον ανήκει περισσότερο η θέση στην οποία αυτή τη στιγμή βρίσκομαι εγώ, γιατί είναι εκείνος που εργάστηκε άοκνα και κοπίασε για 13 περίπου χρόνια, ώστε να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το αποτέλεσμα. Από τη θέση αυτή θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Ιωσήφ Στεφάνου και στην ομάδα του για τη μελέτη που συνέταξαν. Ευχαριστίες απευθύνω και σε όλους εκείνους που συνέβαλαν, ο καθένας στον τομέα του, για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του τόσο μεγάλου έργου.

Όπως γνωρίζουμε, κατά τη διάρκεια των αιώνων οι προγονοί μας χρειάστηκε να επέμβουν πέντε φορές σε αυτόν εδώ το χώρο, για να ξανακτίσουν ή να επισκευάσουν ή να επεκτείνουν το ναό. Η πέμπτη και τελευταία έγινε από το 1832 έως το 1834, κατά την οποία ο ναός έλαβε τη σημερινή του μορφή. Έτσι, αυτό που βλέπουμε τώρα, προσεγγίζει κατά πολύ την αρχική μορφή του συνόλου των στοιχείων του εκκλησιαστικού συγκροτήματος του Αγίου Γεωργίου. Επίσκοπος ήταν τότε ο Αλοίσιος-Μαρία Μπλάντσις, ο οποίος ανάθεσε την εκτέλεση του έργου στον Τηνιακό εμπειρικό ναοδόμο και μαρμαρογλύπτη Χατζησίμο Νικολάου. Ο εσωτερικός διάκοσμος που βλέπουμε γύρω μας αναδείχθηκε από τις τελευταίες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, που έγιναν το 1851 από τον Ιταλό, στην καταγωγή, λεπτουργό Ιωσήφ Βιανέλο.

Αυτός, λοιπόν, ο ιστορικός Καθεδρικός ναός, επιτέλους, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του ως χώρος προσευχής και λατρείας προς το Θεό. Και λέω «επιτέλους» γιατί μας έλειψε πολύ. Έχουμε ανάγκη από τον Καθεδρικό μας ναό γιατί είναι το ορατό σημείο της ενότητας της εκκλησιαστικής επαρχίας, όπου έχει την έδρα του ο επίσκοπος. Ο Άγιος Γεώργιος, λοιπόν, είναι ο ναός όλων των πιστών της εκκλησιαστικής επαρχίας της Σύρου, είναι ο ναός όπου συγκεντρώνονται οι πιστοί γύρω από τους ιερείς τους και τον επίσκοπο, για να αισθανθούν μια οικογένεια ή με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, ένα Σώμα.
Στους 12 αιώνες λειτουργίας του, υπηρέτησαν αυτόν τον ναό δεκάδες επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί, μοναχές και λαϊκοί. Πολλές φορές οι προγονοί μας πρόστρεξαν εδώ σε δύσκολες στιγμές, για να βρουν παρηγοριά και ελπίδα, εμπιστευόμενοι το πρόβλημά τους στην Παναγία της Ελπίδας και στον Άγιο προστάτη μας Γεώργιο.
Εμείς οι άνθρωποι νιώθουμε, συνήθως, την ανάγκη να βρεθούμε σε ένα χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο στο Θεό για να επικοινωνήσουμε μαζί του, για να ανυψώσουμε το πνεύμα και την καρδιά μας προς Αυτόν. Ένας ναός είναι πάντοτε ο χώρος της παρουσίας του Θεού, ένας χώρος που μας υπενθυμίζει την ύπαρξη του Θεού, που κάνει τη σκέψη μας να στραφεί προς Αυτόν, ένας χώρος που μας κάνει να τον αισθανόμαστε κοντά μας. Για όλους αυτούς που δούλεψαν στο πέρασμα των αιώνων για να διατηρηθεί ακέραιο στο χρόνο αυτό το «σύμβολο» της τοπικής μας εκκλησίας, εμείς σήμερα, συνεχίζουμε τη μακραίωνη ιστορία του, σεβόμενοι τους αγώνες και την προσπάθειά τους για αυτό που μας κληροδότησαν, προσπαθώντας συγχρόνως να το καταστήσουμε σύγχρονο και στην εποχή μας. Παρά τις δυσκολίες, τους κόπους και τις θυσίες που απαιτήθηκαν, τώρα πλέον ο ναός είναι έτοιμος, λαμπερός, ωραίος, πραγματικά αντάξιος των κόπων των δικών μας και των προγόνων μας.

Όμως, αδελφοί μου, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, να σας καλέσω να αναλογιστούμε όλοι μαζί ως Εκκλησία, πώς θα μπορέσουμε να έχουμε λαμπερό και ωραίο, αντάξιο της πίστης των προγόνων μας, έναν άλλο ναό. Και μιλάω για τον πνευματικό ναό, το πνευματικό οικοδόμημα του οποίου εμείς, τα μέλη της τοπικής μας εκκλησίας, είμαστε οι «ζωντανές πέτρες». Και αυτό το έργο είναι πολύ πιο δύσκολο. Δεν χρειάζονται ειδικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες. Χρειάζεται βαθειά, ζωντανή και συνειδητή πίστη.

Ας θυμηθούμε τα αναγνώσματα που ακούσαμε, το καθένα από τα οποία με τον τρόπο του, μας μιλά γι αυτό το πνευματικό οικοδόμημα. Στο ευαγγέλιο ο Ιησούς μιλάει και εκφράζει το θαυμασμό του για τον μεγαλοπρεπή ναό της Ιερουσαλήμ, καύχημα για κάθε εβραίο. Ο Ιησούς απαιτεί, όπως το ακούσαμε στο Ευαγγέλιο, σεβασμό για το ναό διότι είναι ο οίκος του Πατέρα, είναι οίκος προσευχής και δεν επιτρέπεται να μετατρέπεται σε οίκο εμπορίου. Όμως, αμέσως ο Ιησούς αναφέρεται στον πνευματικό ναό που δεν είναι φτιαγμένος από ανθρώπινα χέρια. Με τα λόγια του Ιησού περνάμε, από το πέτρινο οικοδόμημα της Ιερουσαλήμ, στον κατ` εξοχήν πνευματικό ναό, στον οποίο ο Ιησούς Χριστός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος.
Αυτός ο πνευματικός Ναός είμαστε εμείς οι βαπτισμένοι. Εμείς οι βαπτισμένοι, ως λαός του Θεού, αποτελούμε την Εκκλησία, της οποίας θεμέλιο και κεφαλή είναι ο Χριστός.

Ο Απόστολος Παύλος στο β” ανάγνωσμα μας λέει: «Αδελφοί μου είσθε το οικοδόμημα το Θεού. Ο καθένας όμως, ας προσέχει πώς οικοδομεί. Δεν γνωρίζετε ότι είσθε ο ναός του Θεού και ότι το Πνεύμα του Θεού κατοικεί μέσα σας; Αν κάποιος καταστρέφει το ναό του Θεού, ο Θεός θα καταστρέψει εκείνον. Διότι ο ναός του Θεού είναι άγιος, και αυτός ο ναός είσθε εσείς».

Κάθε βαπτισμένος, λοιπόν, ως μέλος του Σώματος του Χριστού είναι ο ίδιος ναός του Θεού και αφού το αναστημένο σώμα του Ιησού είναι ο κατ` εξοχήν ναός του Θεού, τότε εμείς οι χριστιανοί, ως μέλη αυτού του σώματος, αποτελούμε μαζί του τον πνευματικό ναό. Με την πίστη μας, την ενεργή συμμετοχή μας, τη χριστιανική μας ζωή, κρατάμε ζωντανή και δραστήρια την εκκλησία και έτσι το έργο της απλώνεται και φέρνει καρπούς.

Αδέλφια μου, σήμερα εορτάζουμε την ευλογία του ναού και της αγίας τράπεζας, μετά από τις εργασίες αποκατάστασης του εκκλησιαστικού συγκροτήματος. Πέρα, όμως, από τη χαρά αυτής της εορτής, σας καλώ, όλοι μαζί εμείς που αποτελούμε την Εκκλησία του Θεού, ως «ζωντανές πέτρες» αυτού του πνευματικού οικοδομήματος, να συνεχίσουμε με περισσότερο ζήλο να καλλιεργούμε τη χριστιανική μας ζωή. Να είμαστε μέλη ενεργά μέσα στην Εκκλησία, μέσα στις Ενορίες μας, να στηρίζουμε στην πίστη τους αδύναμους και να συντρέχουμε τον κάθε αναγκεμένο, ανάλογα με τις δυνατότητές μας, για να δίνουμε αυθεντική χριστιανική μαρτυρία με τη ζωή και τα έργα μας στην κοινωνία, για τη δόξα του Θεού.
Αμήν.
Μετά από την απαγγελία του Συμβόλου της Πίστεως, και τις Δεήσεις των Πιστών, ο Προεξάρχων Επίσκοπος ευλόγησε την Αγία Τράπεζα, λέγοντας :
«Και τώρα, Αδελφοί αγαπητοί, θα προβούμε στην ευλογία της Αγίας Τράπεζας και θα παρακαλέσουμε τον Παντοδύναμο Θεό να δέχεται την προσφορά της Εκκλησίας που θα τοποθετείται πάνω σ’ αυτήν και να τελειοποιεί συνεχώς το λαό του σε προσφορά ευάρεστη ενώπιων του», και συνέχισε απαγγέλλοντας την ευχή ευλογίας του βωμού:

«+ Ευλογητός είσαι, Κύριε, Θεέ Πατέρα, εσύ που δέχτηκες τη θυσία την οποία σου πρόσφερε ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός σου, επάνω στο θυσιαστήριο του σταυρού για τη λύτρωση του ανθρωπίνου γένους.

Ικετευτικά σε παρακαλούμε, Κύριε, κατάκλυσε με την ουράνια ευλογία σου αυτό το βωμό, που οικοδομήθηκε στον οίκο της Εκκλησίας σου, για να γίνει βωμός, αιώνια αφιερωμένος για την τέλεση της θυσίας του Χριστού, και να παραμείνει Τράπεζα του Κυρίου, όπου ο
λαός σου θα τρέφεται στο θείο σου συμπόσιο………».

Η χορωδία έψαλλε το αντίφωνο: «Ο λίθος που παραπέταξαν οι οικοδόμοι, αυτός έγινε λίθος ακρογωνιαίος» και σκεπάστηκε η Αγία Τράπεζα με τα συνηθισμένα καλύμματα, στολίστηκε με άνθη και τοποθετήθηκαν τα κηροπήγια με τα κεριά που απαιτούνται για την τέλεση της θείας Λειτουργίας. Κατόπιν ο Προεξάρχων Επίσκοπος άναψε τα κεριά επάνω στην Αγία Τράπεζα, λέγοντας :
«Το φως του Χριστού ας φωτίζει την Τράπεζα του βωμού και από αυτό ας ακτινοβολούν οι συνδαιτυμόνες το Δείπνο του Κυρίου».

Στο σημείο αυτό έγινε εορταστική φωταγώγηση του Ιερού: Άναψαν όλα τα κεριά και τα φώτα γύρω από την Αγία Τράπεζα, ως ένδειξη χαράς, ενώ ψαλλόταν το αντίφωνο:

«Η πηγή της ζωής βρίσκεται σ΄εσένα, στο φως το δικό σου, το φως θα δούμε».
Μετά όλα συνεχίστηκαν, ως συνήθως, για την τέλεση της Ευχαριστίας:
Με την προσφορά, τη δέηση επί των δώρων, την αγία Αναφορά-Προοίμιο, το Πάτερ ημών, την ανταλλαγή του ασπασμού ειρήνης. Επίσκοποι, Ιερείς και πιστοί αντάλλαξαν μεταξύ τους τον ασπασμό της ειρήνης, ευχόμενοι ο ένας στον άλλο η ειρήνη του Κυρίου να είναι πάντοτε μαζί τους. Οι Σεβασμιότατοι Επίσκοποι πατέρες Πέτρος και Φραγκίσκος αντάλλαξαν ασπασμό ειρήνης με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεο Β΄.

Δεκάδες πιστών προσήλθαν με τάξη και ευλάβεια και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. Η χορωδία, με το εκκλησίασμα, έψαλλαν με θέρμη άσματα της Κοινωνίας.

Μετά από τη μετακοινωνική δέηση, ο Σεβασμιότατος Πέτρος, κάλεσε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Δωρόθεο Β΄να απευθύνει χαιρετισμό. Ο Σεβασμιότατος, με βαθυστόχαστα λόγια, μίλησε για τη σημασία αυτής της πνευματικής σύναξης στον ανακαινισμένο Ναό «Και δεν είναι μόνο το οικοδόμημα», είπε ο Σεβασμιότατος, «αλλά είναι και η πνευματική οικοδομή, την οποία συναπαρτίζουν οι ψυχές των πιστών». Σε σας Σεβασμιότατε, είπε απευθυνόμενος στον Επίσκοπο Πέτρο, η ιστορική συγκυρία επεφύλαξε να ευλογήσετε τον ανακαινισμένο Ναό, οι εργασίες του οποίου είχαν αρχίσει επί αρχιερατείας του προκατόχου σας Επισκόπου πατέρα Φραγκίσκου Παπαμανώλη.
Κατόπιν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης πρόσφερε στον Επίσκοπο Πέτρο ένα κρυστάλλινο χερνιβόξεστο για τη συμβολική, όπως είπε, νίψη των χεριών του, η οποία υποδηλώνει τη σωματική και ψυχική καθαρότητά του. Στο πάνω μέρος του χερνιβόξεστου (=ιερό σκεύος που αποτελείται από την κανάτα και το δίσκο, το οποίο χρησιμοποιείται για το συμβολικό πλύσιμο των χεριών του Επισκόπου κατά τις Ιεροτελεστίες), ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης είχε χαράξει την υπογραφή του και την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 2015.
Καταλήγοντας ευχήθηκε, όλοι όσοι θα προσέρχονται στο Ναό για να
μεταλάβουν, να είναι καθαροί πνευματικά και σωματικά και ο Ναός αυτός να αποτελεί χώρο μετάνοιας, περισυλλογής, εσωτερικής πνευματικής αναγεννήσεως και καθαρότητας.

Ο Σεβασμιότατος Πέτρος έδωσε μετά το λόγο στον επικεφαλής της Ομάδας που συνέταξε τη μελέτη κατασκευής του έργου, συμπατριώτη μας κ. Ιωσήφ Στεφάνου, Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ο οποίος έκανε μια μικρή αναδρομή στην πορεία των εργασιών της ανακαίνισης του Ναού και του γύρω από αυτόν εκκλησιαστικού συγκροτήματος, σημειώνοντας ότι, τόσον ο ίδιος όσον και η Ομάδα του, έδωσαν έμφαση στην αποκατάσταση της αρχικής μορφής του Ναού. Το Σάββατο – 19 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 10.30 π.μ. ο κ. Ιωσήφ Στεφάνου, θα κάνει μια ξενάγηση στο
Ναό, ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους για το έργο που εκτελέστηκε.

Τέλος ο Σεβασμιότατος Πέτρος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου και του εκκλησιαστικού συγκροτήματος που τον περιβάλλει: Υπουργείο Πολιτισμού, Β΄Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Διαχειριστική Αρχή, τέως Δήμους Άνω Σύρου και Ερμουπόλεως, κ.ά. αναφέροντας ονομαστικά και αρκετούς από τους επικεφαλής των Υπηρεσιών αυτών. Επίσης ευχαρίστησε όσες και όσους από τις ενορίτισσες και τους ενορίτες, εργάστηκαν επί πολλές ώρες κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα για τον καθαρισμό του Ναού και των εξωτερικών του χώρων, όπως επίσης και για τον ευπρεπισμό και το στολισμό του.
Ο Επίσκοπος π. Πέτρος έδωσε στο εκκλησίασμα την τελευταία ευλογία.
Και όλοι αποχώρησαν στην Ειρήνη και την Αγάπη του Κυρίου.

Στο τέλος στο προαύλιο του Ναού προσφέρθηκαν στο εκκλησίασμα διάφορα είδη γλυκισμάτων που έφτιαξαν κυρίες της Ενορίας, καθώς και αναψυκτικά και νερά που τα πρόσφεραν πάλι κυρίες της Ενορίας. Επίσης, από την Επιχείρηση Ζορμπάνου (Μέγαρο), προσφέρθηκε κέρασμα από είδος ποτού και αναψυκτικού.
Όλα ήταν άριστα οργανωμένα και παντού επικρατούσε τάξη και κατάνυξη. Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των τελεταρχών-Ιερέων και Λαϊκών-και των λειτουργοϋπηρετών μέσα και έξω από το Ιερό, όπως επίσης και της εξαίρετης μικτής πολυφωνικής χορωδίας του Καθεδρικού μας Ναού, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Ιωάννη Ρούσσου, που τη συνόδευε με το αρμόνιο.

Ιδιαιτέρως, επαινούμε και ευχαριστούμε τον ακούραστο Εφημέριο της Ενορίας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, Πανοσ/τατο πατέρα Νικόλαο Ρούσσο (σημειωτέον ότι είναι Εφημέριος και της άλλης ενορίας της Άνω Σύρου, αυτής του Αγίου Σεβαστιανού), ευχόμενοι όπως ο Θεός του χορηγεί άφθονη τη Χάρη Του και να τον κρατά δυνατό και υγιή. Επίσης τα μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου και όλους εκείνους τους ενορίτες και τις ενορίτισσες και άλλα άτομα, όπου όλοι μαζί έδωσαν το παρών με την προσφορά της προσωπικής τους εργασίας, συμβάλλοντας με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικότερο τρόπο, στη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών και εργασιών, για την πραγματοποίηση της μεγάλης αυτής Γιορτής για την τοπική Καθολική Εκκλησία, τους πιστούς της και για ολόκληρο το νησί μας, τη Σύρο, την Αρχόντισσα του Αιγαίου.

Πηγή:www.episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου