«Είμαστε όλοι Χριστόφοροι»

"Χριστόφορος". Όλοι οι Χριστιανοί έχουν αυτό το όνομα. Ένα νέο όνομα που λαμβάνουν την ημέρα του Βαπτίσματος, εκτός από εκείνο που έχει επιλεγεί από τη μαμά και τον μπαμπά. Ένα όνομα που υποδηλώνει μια «στάση» και μια «αποστολή», δηλαδή να είναι «φορείς του Χριστού», της «χαράς» του, της «ευσπλαχνίας» του. Ευσπλαχνία που μας δίνεται όχι σαν «ιδιωτική παρηγοριά», αλλά για να καταστεί «μέσο, έτσι ώστε να μπορέσουν και άλλοι να λάβουν το ίδιο δώρο».

Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η καρδιά της κατήχησης όπως διατυπώθηκε σήμερα το πρωί από τον Πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια της γενικής Ακρόασης στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, η πρώτη ακρόαση του Ιωβηλαίου που ο Ποντίφικας θα διεξάγει ένα Σάββατο κάθε μήνα κατά τη διάρκεια αυτού του Άγιου Έτους.

 «Με τη χάρη του – ξεκινά να λέει ο Φραγκίσκος – ο Κύριος καθοδηγεί τα βήματά μας καθώς περνάμε από την Αγία Πόρτα και έρχεται να μας συναντήσει για να παραμείνει για πάντα με μας, παρά τις αδυναμίες μας και τις αντιφάσεις μας. Δεν κουραζόμαστε ποτέ να αισθανόμαστε την ανάγκη της συγχώρεσης του, γιατί όταν είμαστε αδύναμοι η προσέγγισή του μας καθιστά ισχυρούς και μας δίνει τη δυνατότητα να ζούμε με μεγαλύτερη χαρά την πίστη μας ».

Η Κατήχηση τότε καταλήγει σε δύο διαδρομές: Της ευσπλαχνίας και της αποστολής, των οποίων οι στενοί δεσμοί είχαν ήδη επισημανθεί από τον Ιωάννη Παύλο ΙΙ στην Εγκύκλιο Dives in misericordia, στην οποία δήλωνε: «Η Εκκλησία ζει μια αυθεντική ζωή όταν πρεσβεύει και διακηρύττει την ευσπλαχνία και όταν φέρνει τους ανθρώπους κοντά στις πηγές της ευσπλαχνίας ».

 «Ως Χριστιανοί έχουμε καθήκον να είμαστε ιεραπόστολοι του Ευαγγελίου», υπογραμμίζει ο Πάπας. «Όταν λαβαίνουμε μια καλή είδηση, ή όταν βιώνουμε μια ευχάριστη εμπειρία, είναι φυσικό να αισθανόμαστε την ανάγκη να τη μοιραστούμε με τους άλλους», αισθανόμαστε να μην είμαστε σε θέση να «συγκρατήσουμε τη χαρά που μας δόθηκε» και θέλουμε να την παρατείνουμε, με το να την κάνουμε γνωστή.

Αυτό, το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί όταν συναντάμε τον Κύριο, εξηγεί  ο Πάπας, «η χαρά αυτής της συνάντησης, της ευσπλαχνίας του: το να κάνουμε γνωστή την ευσπλαχνία του Κυρίου …». Πράγματι, αυτή ακριβώς «η χαρά που αισθανόμαστε όταν το κοινοποιούμε και στους άλλους» είναι «η απτή απόδειξη ότι πραγματικά έχουμε συναντήσει τον Ιησού».

Και αυτό δεν είναι «προσηλυτισμός», εξηγεί ο Άγιος Πατέρας. μάλλον πρόκειται για «ένα δώρο: Αλλά, εγώ σου δίνω εκείνο που δίνει χαρά σε μένα … ». Όπως συνέβη στους πρώτους μαθητές: «Μετά την πρώτη συνάντηση με τον Ιησού, ο Ανδρέας πήγε αμέσως να το πει στον αδελφό του Πέτρο, και ο Φίλιππος έκανε το ίδιο πράγμα με τον Ναθαναήλ».

 «Το να συναντήσουμε τον Ιησού ισοδυναμεί με το να συναντηθούμε με την αγάπη του», παρατηρεί ο Ποντίφικας. Και υπάρχει μεγαλύτερη χαρά, από αυτή μιας αγάπης που «μας μεταμορφώνει και μας κάνει να είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε στους άλλους τη δύναμη που μας δίνει;» Όλοι λοιπόν, με αυτή την έννοια, είμαστε «Χριστόφορου», «φορείς της χαράς του Χριστού». «Κάθε Χριστιανός είναι ένας «Χριστόφορος», δηλαδή ένας φορέας του Χριστού», τονίζει ο Πάπας. 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ωράριο Λειτουργιών

   Οικισμός Ενορία 9–10 Ιουλίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

Εννεαήμερο Ιεράς Καρδίας (5η Ημέρα)

  ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ –Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. –Αμήν. 1.Πράξη συντριβής: Αμάρτησα, Θεέ μου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου