Δώρο άγιο… σφυροδρέπανο από τον Μοράλες στον Πάπα

Δώρο άγιο… σφυροδρέπανο
από τον Μοράλες στον Πάπα

 

Μία επίσκεψη… διαφορετικές απ' τις άλλες πραγματοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος στη Βολιβία, δεύτερο σταθμό της επταήμερης περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, καθώς ήπιε ρόφημα από φύλλα κόκας, χαμομήλι και σπόρους γλυκάνισου, έτυχε θερμής υποδοχής από τον πρόεδρο της χώρας, Εβο Μοράλες, που επτά χρόνια πριν είχε χαρακτηρίσει την Εκκλησία «εργαλείο κυριαρχίας», και που του δώρισε ένα ξύλινο σφυροδρέπανο, με μια φιγούρα των Εσταυρωμένου πάνω, ενώ για τη λειτουργία που πραγματοποίησε στη Σάντα Κρουζ, άλλαξε τα άμφιά του μέσα σε ένα… εστιατόριο φαστ φουντ (ήταν κλειστό λόγω της λειτουργίας).

Ο Μοράλες, οι τεταμένες σχέσεις του οποίου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άρχισαν να βελτιώνονται με την εκλογή του Αργεντινού Πάπα, καλωσόρισε τον Φραγκίσκο ως έναν ήρωα που επιστρέφει στην πατρίδα του και του δώρισε το σφυροδρέπανο με τον Εσταυρωμένο, δώρο που μάλλον εξέπληξε τον Πάπα

Μιλώντας στα πλήθη, μετά τη λειτουργία, ο Ποντίφικας κάλεσε τα πλήθη να απορρίψουν τον καταναλωτισμό, ο οποίος, όπως είπε, το μόνο που κάνει είναι να υψώνει τείχη μεταξύ των ανθρώπων. «Μία ζωή αξιομνημόνευτη χρειάζεται και τη συμμετοχή των άλλων», είπε χαρακτηριστικά.
Πριν φτάσει στη Σάντα Κρουζ, έμεινε για μερικές ώρες και στην πρωτεύουσα Λα Παζ, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου από το υψηλό υψόμετρό της (είναι χτισμένη σε υψόμετρο 3.632 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κι είναι η υψηλότερη πρωτεύουσα στον κόσμο), προφανώς λόγω του «θαυματουργού» ροφήματος και με τα φύλλα κόκας που ήπιε στο αεροπλάνο, λίγο πριν προσγειωθεί.
Ο Μοράλες, οι τεταμένες σχέσεις του οποίου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άρχισαν να βελτιώνονται με την εκλογή του Αργεντίνου Πάπα, τον καλωσόρισε ως έναν ήρωα που επιστρέφει στην πατρίδα του και του δώρισε το σφυροδρέπανο με τον Εσταυρωμένο, δώρο που μάλλον εξέπληξε τον Πάπα. «Σε πολλές ιστορικές στιγμές», είπε ο Μοράλες καλωσορίζοντας τον Πάπα, «η Εκκλησία χρησιμοποιήθηκε ως μέσο κυριαρχίας, καταπίεσης και διαχωρισμού». «Τώρα όμως ο βολιβιανός λαός σας υποδέχεται με χαρά κι ελπίδα», κατέληξε την ομιλία του ο πρόεδρος.

Λευκό πόντσο

Αλλά και ο Φραγκίσκος, που φόρεσε ένα λευκό πόντσο πάνω από τα λευκά άμφιά του ώστε να προφυλαχθεί από τον κρύο αέρα των Ανδεων, χαιρέτισε τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στη Βολιβία -την εθνικοποίηση των βιομηχανιών πετρελαίου και του αερίου, ώστε να χρηματοδοτηθούν κοινωνικά προγράμματα- και ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην εκλαμβάνει την ευημερία μόνο ως υλικό πλούτο, που, όπως τόνισε, θρέφει τη διαφθορά και τη σύγκρουση.
Η επίσκεψη του Πάπα στη Βολιβία θεωρείται από τους τοπικούς εκκλησιαστικούς ηγέτες ως ευκαιρία «συμφιλίωσης και ανανέωσης» και λένε πως ο Πάπας θα επιδιώξει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των αυτοχθόνων της χώρας και των απογόνων των Ισπανών αποικιοκρατών που έφεραν τον καθολικισμό στη Βολιβία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στη Βολιβία από το Κίτο του Ισημερινού -πρώτη στάση της περιοδείας του- όπου την ανοιχτή λειτουργία του παρακολούθησαν περίπου 2 εκατομμύρια πιστοί. Μιλώντας τους μετά το τέλος της λειτουργίας, δήλωσε πως αν κι είχε ετοιμάσει ένα κείμενο, δεν θέλει να το διαβάσει και τους ζήτησε να προσευχηθούν γι' αυτόν ώστε να μην ξεχάσει ποτέ από πού έρχεται. «Μην πάθετε πνευματικό Αλτσχάιμερ, μην ξεχάσετε!» πρόσθεσε ο Πάπας σε μία εντελώς αυτοσχέδια ομιλία.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Πηγή: έθνος.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ στη Μυτιλήνη

Ποιμαντική επίσκεψη στην ενορία Μυτιλήνης, το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπός μας Ιωσήφ, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου