Δύο νέοι άγιοι της εκκλησίας

ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

 

 

Την Πέμπτη 25-11-21 ο Πάπας Φραγκίσκος υπέγραψε τα διατάγματα αγιοκατάταξης δύο νέων καθολικών αγίων. Ας τους γνωρίσουμε:

1. Ο Tito Brandsma (1881–1942) υπήρξε Ολλανδός Καρμελίτης Μοναχός. Γεννήθηκε στην πόλη Bolsward και σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στη Ρώμη. Επιστρέφοντας στη χώρα του δίδαξε σε δοκίμια του Τάγματος και όταν ιδρύθηκε το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Nimega, κλήθηκε να διδάξει φιλοσοφία, αναδειχθείς μέχρι το αξίωμα του Πρύτανη. Επίσης υπήρξε πρωτοπόρος καθολικός δημοσιογράφος, γι αυτό και ορίσθηκε εκκλησιαστικός παραστάτης των καθολικών δημοσιογράφων και θερμός υποστηρικτής του Οικουμενικού Διαλόγου των Χριστιανικών Εκκλησιών. Μετά την κατάληψη της χώρας, από τη Γερμανία, κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως ακαδημαϊκός και δημοσιογράφος, υπερασπιζόμενος την ελευθερία της Εκκλησίας απέναντι στις ναζιστικές ιδέες, ήρθε σε σύγκρουση με τους κατακτητές. Συνελήφθη, φυλακίσθηκε και τελικά στάλθηκε στο Νταχάου όπου βρήκε τραγικό θάνατο σε ηλικία 61 ετών. Πέθανε προσευχόμενος για τη σωτηρία ψυχής των δημίων του! Η μακαριωνυμία του πραγματοποιήθηκε το 1985.

2. Η Μαρία του Ιησού, κατά κόσμον Carolina Santacanale (1853 – 1923) γεννήθηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας. Αντιμετώπισε προβλήματα υγείας από νεαρή ηλικία και δεν μπόρεσε να ενδυθεί το μοναχικό σχήμα. Αργότερα, το 1887 κι αφού γνώρισε την φραγκισκανική πνευματικότητα, έγινε δεκτή ως μέλος του Τρίτου Τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου. Το 1910, μαζί με άλλες γυναίκες που είχε δίπλα της, αναγνωρίσθηκαν ως ανεξάρτητο τάγμα υπό την καθοδήγηση των Πατέρων Καππουκίνων.  

Εν τω μεταξύ, από το 1891, είχε μετακομίσει στο Cinisi, σε σπίτι που κληρονόμησε από την οικογένειά της. Εκεί οργάνωσε βοήθεια για φτωχούς και αναγκεμένους και περιέθαλψε πολλά ορφανά, σε σημείο να ανοίξει ξεχωριστό Ορφανοτροφείο και αργότερα Σχολείο.

Ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε φτώχεια και ο Επίσκοπος του Monreale έκλεισε προσωρινά το δοκίμιο νέων μοναζουσών. Η αδελφή Μαρία του Ιησού στενοχωρήθηκε τόσο πολύ που αρρώστησε. Τα αδέλφια της την μετέφεραν στο Παλέρμο για ανάρρωση. Τελικά ανάρρωσε, επέστρεψε στο Cinisi και διεκδίκησε την επαναλειτουργία του δοκιμίου της Μονής. Η έγκριση ήρθε στις 24-1-1923 και η μοναχή “έφυγε” ικανοποιημένη στις 27-1-1923. Έγινε Μακαρία το 2016.

(πηγή: L` Avvenire)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου