Δυο μοναχές θύματα ανδρικής βίας

ΔΥΟ ΜΟΝΑΧΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η θέση της γυναίκας στην Ασία ποτέ δεν είναι ισότιμη του. Πολύ δε περισσότερο “υπό” ήταν και είναι η θέση της γυναίκας όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με φανατικούς άνδρες διαφορετικής θρησκείας. Τότε, αν επιζήσει, οι σωματικές και ψυχολογικές πληγές, είναι μόνιμες… Δύο παραδείγματα ακολουθούν:

1. ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕ ΜΟΝΑΧΗ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

Η αδελφή Scolastica Gomes ανήκει στις “Αδελφές Κατηχήτριες της Ασπίλου Καρδιάς της Μαρίας” και διδάσκει χρόνια σε Κολλέγιο της περιοχής. Πριν λίγες μέρες έπεσε θύμα μουσουλμάνου κλέφτη στην πόλη Natone. Σε μικρή απόσταση από τη Μονή δέχθηκε επίθεση και τόλμησε να αντισταθεί. Ο κακοποιός με γροθιές την τραυμάτισε σοβαρά στο μάτι και διέφυγε με το κινητό, το ρολόι και τα λίγα χρήματα της. Μεταφέρθηκε για καλύτερη ιατρική φροντίδα στην πρωτεύουσα Ντάκα.
Ο Επίσκοπος του Rajshahi, Σεβασμιότατος Gervius Rozario εξέφρασε τη θλίψη του και ζήτησε τη σύλληψη του μουσουλμάνου δράστη, για να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό συμβάν στη σύγχρονη ιστορία της χώρας:

— Το 1999, στην παλαιά πόλη της Ντάκα, υπήρξε επίθεση φανατικών σε σχολείο διεκδικώντας με τη βία την ιδιοκτησία της γης από την Καθολική Εκκλησία.
— Το 2001 από έκρηξη σε εκκλησία της Goplagonj υπήρξαν 10 νεκροί και 50 τραυματίες.
– Το 2015 μέλη του Ισλαμικού Κράτους είχαν πυροβολήσει τον ιταλό γιατρό και ιεραπόστολο π. Pierro Parolari. Ευτυχώς επέζησε.
— Το 2018 βρέθηκε νεκρή από μαχαιριές μια Μοναχή της Μητέρας Τερέζας που είχε επισκεφθεί νωρίτερα τράπεζα…

2. ΜΟΝΑΧΗ ΘΥΜΑ ΒΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Το δεύτερο “έγκλημα” συνέβη κατά τη διάρκεια αντιχριστιανικής επίθεσης τον Αύγουστο 2008 στην περιοχή του Kandhamal στην Orissa. Ένοπλοι φανατικοί ινδουιστές έσπειραν τον τρόμο για μέρες, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 91 νεκρούς 300 κατεστραμμένους ναούς, 56.000 εκτοπισμένους και τεράστιες καταστροφές. “Παράπλευρες απώλειες” όπως οι ομαδικοί βιασμοί εκατοντάδων γυναικών, ανάμεσά τους της αδελφής Meena Barwn, δύσκολο να καταγραφούν. Όμως η μοναχή, με μεγαλείο ψυχής, 13 χρόνια αργότερα καταγράφει τις σκέψεις της: “Έχω μια ήρεμη και χαρούμενη ζωή γιατί έχω ισχυρό δεσμό με τον Κύριο Ιησού. Έχω συγχωρήσει, χωρίς όρους, όσους με έβλαψαν και θέλω να μεταδίδω αγάπη. Πέρασαν 13 χρόνια αγώνα για ειρήνη, δικαιοσύνη και ισότητα. Ζητάμε μια ζωή με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Ευχαριστώ τους ανθρώπους που ρίσκαραν τότε για να μας βοηθήσουν και όσους βοήθησαν από τότε για να βελτιωθεί η ζωή μας. Η χριστιανική κοινότητα υπέφερε πολύ αλλά δεν είναι αρνητική, έχει βαθειά πίστη. Η τραγωδία μάς έκανε πιο δυνατούς. Οι προκλήσεις είναι για να καταλαβαίνουμε τις δυνατότητές μας…” Τρεις από τους βιαστές της μοναχής είναι στη φυλακή, οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Η αδελφή Barwn σπούδασε νομικά, εξασκεί πλέον (και) τη δικηγορία και είναι μέλος του Δ.Σ. των Δικηγόρων της Orissa! Είναι οπαδός της ρήσης του Πάπα Παύλου Στ ‘ “ Αν θέλεις Ειρήνη στον Κόσμο να εργάζεσαι για τη Δικαιοσύνη”.

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από AsiaNews.it
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου