ΔΥΟ ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΥΝ ΜΙΑ

ΔΥΟ ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΥΝ ΜΙΑ

Τη Δευτέρα το απόγευμα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στην πρώην Ιερά Μονή και Σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου, από τον Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο και τον π Αντώνιο Φόνσο.

Μέσα στον ανακαινισμένο και ελκυστικό για την προσευχή  και περισυλλογή Ναό, μία ομάδα ευλαβών της Ιεράς Καρδίας, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της ουρσουλίνας μοναχής αδ. Θηρεσίας, έσπευσε να συμμετάσχει στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στους παρόντες να  συμπροσευχηθούν σ'  ένα χώρο που φιλοξένησε δεκάδες μοναχές. Εκεί έπαιρναν δύναμη  με την προσευχή και προπάντων με τη συμμετοχή τους στο Μυστήριο τη Ευχαριστίας, για να επιτελούν το σημαντικό πνευματικό, εκπαιδευτικό και μορφωτικό έργο που σήμερα αναζητούμε και αναπολούμε. Χαιρόμαστε για το χθες αναζητώντας νέους τρόπους να το συνεχίσουμε σήμερα.

Μετά την Ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τρεις καρδιές, την Ιερά Καρδία του Ιησού, την αμίαντη  καρδία της Παναγίας και την ευαίσθητη καρδία της Αδελφή Θηρεσίας.

Για την Ιερά Καρδία είπε:

Η καρδιά είναι το όργανο του ανθρωπίνου σώματος, το οποίο σύμφωνα  με τις  αντιλήψεις των αρχαίων είναι η έδρα των αισθημάτων και των συγκινήσεων. Είναι η πηγή, της σκεπτόμενης  και της ελεύθερης προσωπικότητάς του ανθρώπου.

Στην καρδιά μας γεννιούνται τα κίνητρα με τα οποία ενεργούμε και δημιουργούμε την οικειότητα, τη φιλία, την αφοσίωση και όλα τα ενδιαφέροντά μας.

Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο και με αυτή την έννοια που η Αγία Γραφή αναφέρει πως «ο Θεός έχει μια καρδιά». Όχι βέβαια με την έννοια ότι ο Θεός έχει μια φυσική καρδιά αλλά ότι τρέφει άπειρη αγάπη για την ανθρωπότητα και εξ αιτίας αυτής της αγάπης είναι εύσπλαχνος και πολυέλεος γι’ αυτό και χορηγεί τη συγνώμη του.

Με λίγα λόγια η καρδιά του Θεού είναι ο ίδιος ο Θεός που αγαπά. Ο Θεός δεν αγαπά απλώς, γιατί όποιος αγαπά μπορεί και να μην αγαπά. Ο Θεός είναι η Αγάπη, δηλαδή δεν μπορεί να μην αγαπά.

Ο Θεός, πήρε και χρησιμοποίησε και μια ανθρώπινη καρδιά  αφού από αγάπη για τον άνθρωπο, ενσαρκώθηκε και «έγινε κατά πάντα όμοιος με αυτόν , εκτός της αμαρτίας». Αν είναι αλήθεια πως από την καρδιά του ανθρώπου πηγάζουν τα αισθήματα, τότε ο Ιησούς αισθάνθηκε αγάπη και συμπόνια για τον ανθρώπινο πόνο και κάθε λόγος του ή πράξη του, διδασκαλία ή θαύμα προερχόταν από αυτή την καρδιά που  σπλαχνίστηκε  τα πεινασμένα  πλήθη που τον ακολουθούσαν μέσα στην έρημο και τον οδήγησε  στον πολλαπλασιασμό των άρτων.

Η καρδιά του Ιησού αγαπά όπως οι άνθρωποι αλλά όχι μόνο όσο οι άνθρωποι.

Τώρα είναι δικό μας χρέος να αφήσουμε το Χριστό να κάνει την καρδιά μας όμοια με την καρδιά του Χριστού, για να αγαπούμε όπως Εκείνος μας αγάπησε: « όπως εγώ σας αγάπησα έτσι και εσείς να αγαπάτεο ένας τον άλλο. Από αυτό θα σας γνωρίσουν ότι είστε μαθητές μου αν αγαπάτε ο ένας τον άλλο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αμίαντη καρδία της Παναγίας και είπε:

«η καρδιά της Παναγίας μιμήθηκε τέλεια την Καρδία του Ιησού διότι πλημμυρισμένη από τη χάρη του Θεού μπόρεσε να αγαπήσει τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο όπως ο Θεάνθρωπος Χριστός και να γίνει η ίδια πρότυπο μίμησης ης αγάπης του ανθρώπου προς τον Θεό και τον πλησίον.

Η καρδία της Παναγίας δεν έπαψε να αγαπά από την ώρα που είπε το ναι στο κάλεσμα Θεού μέχρι τη στιγμή που άκουσε από τα ίδια τα τρεμάμενα χείλη του Ιησού να την καθιστά Μητέρα  όλων των ανθρώπων. Το χαρακτηριστικό μιας καλής μητέρας είναι η αγάπη που τρέφει για τα παιδιά της.

Στο τέλος αναφέρθηκε και για μια τρίτη καρδιά την ανθρώπινη  και ευαίσθητη καρδιά της Αδελφής Θηρεσίας η οποία, όπως είπε:

«καθημερινά με λόγια και έργα ζωντανεύει το κτηριακό συγκρότημα της πρώην  Μονής και Σχολής του Μοναχικού της Τάγματος στα Λουτρά. Μόνη της με ελάχιστη συμπαράσταση αγωνίζεται και εξασφαλίζει τη στήριξη αυτού του έργου που όσο και αν φαίνεται πως εγκαταλείπεται από άλλους θεσμούς και φορείς εκείνη, εκείνη προσφέρει πολλές από τις δυνάμεις ψυχής και σώματος για να το βλέπει ζωντανό και ενεργό.

Η καρδιά της κτυπά για όλη την Εκκλησία μας αλλά οι κτύποι της για τα Λουτρά είναι πιο δυνατοί  και ακούγονται από πολλούς που σπεύδουν να ανταποκριθούν κάθε φορά που φθάνει ένα από τα πολλά σημειώματά της, ή προσκλήσεις της για προσευχή , για περισυλλογή στο παρεκκλήσιο ης στο Πασακρωτήρι, στο ναό της Αγίας Άγγελας στο Κουμάρο, στο Ναό της Παναγίας της Λούρδης στην Κολυμπήθρα, στο μεγάλο ναό της Ιεράς Καρδίας αλλά και τους μικρούς πανέμορφους  δορυφόρους του που βρίσκονται μέσα στον κήπο που στολίζει και σήμερα την πρώην Μονή και τη Σχολή στα Λουτρά Τήνου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία με λιτάνευση και ψέλνοντας ύμνους προς την Παναγία πήγαμε στο Ναό της Αμιάντου καρδίας της Παναγίας μέσα στο περιβόλι της Μονής. Εκεί απευθύναμε ειδική  δέηση προς την Παναγία για την Εκκλησία και τον κόσμο όλο  και αφού λάβαμε τις ευχές και την ευλογία από τον Αρχιεπίσκοπο, επιστρέψαμε στο προαύλιο του μεγάλου Ναού για ένα αναψυκτικό κέρασμα και όχι μόνο.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους δύο φύλακες του κτηριακού συγκροτήματος κ Μάνθο Δελατόλα και κ. Γιάννη Κορίνθιο, που αγρυπνούν και φυλάσσουν, σαν το  σπίτι τους, αυτόν τον επίγειο παράδεισο που τον διατηρούν πάντοτε ελκυστικό και επισκέψιμο.

Φωτογραφιες: tiniaki.com

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου