Δυο ενδιαφέρουσες ειδήσεις από τη Γερμανία

Α. ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ “ΝΟΜΟ” ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Ή ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ…

Το ζήτημα της “επιλογής” να μην τηρήσεις το νόμο όταν έρχεται σε αντίθεση με όσα πρεσβεύεις, τίθεται όλο και πιο συχνά, ακόμα και στην Ευρώπη, κοιτίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αφορμή οι πολιτικές μετανάστευσης κάθε χώρας και η άρνηση εκκλησιαστικών προσώπων να αδιαφορήσουν για άτομα που χρειάζονται βοήθεια!
Και τα 3 παραδείγματα που ακολουθούν αφορούν τη Βαυαρία.

Πριν ένα χρόνο είχαμε παρουσιάσει την περίπτωση της μητέρας Mechthied Thurmer, υπεύθυνης του Καθολικού Αβαείου των Βενεδικτίνων Μοναζουσών στην Βαυαρική πόλη Kirchschletten. Η δίκη της αναβλήθηκε τον Ιούλιο 2020 και εκκρεμεί ακόμα. Στο Αβαείο τα τελευταία χρόνια πάνω από 30 φορές φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και άλλα άτομα σε ανάγκη, “χωρίς νόμιμα έγγραφα“. Η Μοναχή υποστηρίζει ότι δεν είναι ένοχη διότι ενήργησε “με χριστιανικό πνεύμα. Το να δώσεις βοήθεια σε άνθρωπο που έχει ανάγκη δεν είναι έγκλημα”. Επομένως, μέσω του δικηγόρου της, αρνείται να παραδεχθεί ότι παρανόμησε.

Το φετινό Απρίλιο ο Βενεδικτίνος π. Abraham Sauer, από το Αβαείο του Munsterschwarzuch, παραπέμφθηκε σε δίκη γιατί έδωσε στέγη σε 25χρονο από τη Γάζα. Ο δικαστής τον αθώωσε, αποδεχόμενος ότι “ο Μοναχός ενήργησε με βάση τα πιστεύω του“

Στις 2/6 παραπέμπεται σε δίκη η Φραγκισκανή Αδελφή Juliane Seelmann από το Oberzeller, γιατί φιλοξένησε, μεταξύ 2019-20, δύο γυναίκες από τη Νιγηρία, που έπρεπε να επιστρέψουν στην Ιταλία, με βάση τη συνθήκη του Δουβλίνου.

Η όλη συζήτηση ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το ερώτημα αν παραμένει σε ισχύ η συμφωνία του 2015 σχετικά με το άσυλο, μεταξύ Κυβέρνησης και Εκκλησιών στη Γερμανία. Είχε συμφωνηθεί ότι οι κρατικές υπηρεσίες θα ανέχονταν την παραμονή στη χώρα των ατόμων που εξετάζεται η αίτησή τους, εφόσον αυτά δεν κρύβονται. Η παραμονή τους σε χώρους της Εκκλησίας είναι φυσικά φανερή!

Ερμηνεύοντας τη συμφωνία οι δικαστικές αρχές αλλά και ο Υπουργός Εσωτερικών της τοπικής Κυβέρνησης της Βαυαρίας, έχουν αποφανθεί ότι, εφόσον το Κρατίδιο δεν αναγκάζει τον αιτούντα να εγκαταλείψει τη χώρα όσο εξετάζεται η αίτησή του για άσυλο, δεν είναι δυνατόν να διώκονται οι Εκκλησίες που τους δίνουν “άσυλο” περιμένοντας την κρατική απόφαση! Κάποιοι δικαστές δεν έχουν την ίδια άποψη.

Όμως όσοι / ες “παραβαίνουν το νόμο” επιμένουν στη δικαίωσή τους ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ! Να αναγνωριστεί ότι δεν παρανόμησαν. Αλλά, ακόμα και αν αυτό συνέβη, έγινε διότι εφάρμοσαν το θεϊκό νόμο της αγάπης προς το πλησίον.
Και αυτόν θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν !

Β. “ ΚΟΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΟΘΕ’Ι’ΣΤΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Φέρει την ονομασία “House of One” και θα είναι έτοιμος σε τρία χρόνια.
Θα έχει γραφεία για κάθε θρησκεία (Χριστιανισμό, Ιουδαϊσμό, Ισλάμ) και χώρους άσκησης λατρείας. Κατά τους εμπνευστές θα προάγει το διαθρησκειακό διάλογο και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των κατοίκων της Γερμανικής πρωτεύουσας.
Μακάρι !

Πληροφορίες και φωτογραφίες για τη Βαυαρία από, Γερμανικό και Ιταλικό, Καθολικά Πρακτορεία Ειδήσεων
Πληροφορία και φωτογραφία από Βερολίνο από γαλλική Liberation

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου