ΔΥΟ “ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ” ΕΙΔΗΣΕΙΣ… ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

1) ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΝΕΦΡΟΥ ΑΠΟ ΙΕΡΕΑ ΣΕ ΙΕΡΕΑ 

Ο π. Jean Michel Moukouba Bamana, με καταγωγή από το Κογκό-Κινσάσα (R.D.C), ασκεί τα ποιμαντικά του καθήκοντα στο Λιβόρνο της Ιταλίας. Τον τελευταίο καιρό αισθανόταν πολύ κουρασμένος. Δεν ήταν θύμα κορωνοϊού, διαγνώσθηκε με κατεστραμμένο νεφρό. Έπρεπε να βρεθεί δότης.
Ο π. Eustache Ntambwe Manayo είναι ιερέας από το Κογκό–Μπραζαβίλ (R.D) και βρίσκεται στο Λιβόρνο για μεταπτυχιακές σπουδές. Έμαθε για το πρόβλημα υγείας του συνάδελφου και “συντοπίτη” π. Jean Michel και ζήτησε να τον βοηθήσει. Εκείνος αρνήθηκε να δεχθεί την μεγάλη προσφορά, αλλά ο π. Eustache επέμεινε! “Από τη στιγμή που το έμαθα το θεώρησα καθήκον μου” δήλωσε απλά.
Η επέμβαση έγινε με ρομποτικά μέσα στη Μόντενα, σε ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα, που έχει δυνατότητα να ρυθμίζει την ασυμβατότητα αίματος μεταξύ δότη και λήπτη, με μια εξειδικευμένη τεχνική που “καθαρίζει” το αίμα του λήπτη του νεφρού.
Έχουν ήδη περάσει κάποιες εβδομάδες και οι δύο Ιερείς έχουν επιστρέψει στα καθήκοντα τους (στη ΦΩΤΟ, ο π. Eustache είναι στα δεξιά).
Μετά την επέμβαση ο Επίσκοπος του Λιβόρνο S. Giusti δήλωσε ότι η πράξη αυτή ήταν ένα σημάδι αλληλεγγύης και αδελφοσύνης μεταξύ δύο Ιερέων που κατάγονται από περιοχές με προβλήματα, ενώ ο συνάδελφός του, Επίσκοπος της Μόντενα, Erio Castellucci παρατήρησε ότι χρειάστηκε η συνάντηση διαφορετικών “δώρων” για να γίνει η επιτυχής επέμβαση: επαγγελματισμός γιατρών, σύγχρονος ρομποτικός εξοπλισμός αλλά και η γενναιοδωρία του δότη, που έχει πλέον δεσμούς αίματος και πίστης με τον λήπτη Ιερέα (στη ΦΩΤΟ οι 2 ιερείς, οι 2 Επίσκοποι και το ιατρικό προσωπικό της επέμβασης).

2) ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

Ομολογώ ότι θα ήθελα να δω κάποια στιγμή… τα ελληνικά συνδικάτα να συνεργάζονται και το ΠΑΜΕ να συζητά θέματα κοινού ενδιαφέροντος με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Ως τότε μεταφέρω την είδηση της συνάντησης, στις 11-5-21, στην έδρα της CEI, του Προέδρου της Ιταλικής Ιεραρχίας Καρδινάλιου Gualtiero Bassetti με τους Maurizio Landini (Γενικού Γραμματέα του αριστερού συνδικάτου CGIL), Luigi Sbara (Γενικού Γραμματέα του κεντροδεξιού συνδικάτου CISL) και Emanuele Ronzoni (Οργανωτικού Γραμματέα του σοσιαλιστικού συνδικάτου UIL ).
Η συνάντηση, σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα, αφορούσε την επανεκκίνηση της Ιταλικής οικονομίας, υπόθεση εθνική όπως συμφώνησαν, που αφορά κυβέρνηση, θεσμούς και πολίτες.
Επειδή αυτή πρέπει να γίνει χωρίς μπαράζ απολύσεων, αλλά με σχεδιασμό και με εξασφάλιση της εργασίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους!
Κατά τα συνδικάτα πρέπει να υπάρξει ποιότητα και σταθερότητα της εργασίας, κοινωνική δικαιοσύνη και αναγνώριση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων και όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να προστατευθούν και οι επόμενες γενεές ώστε να μη βρεθούν σε σύστημα που δε θα παρέχει συντάξεις…
Συνακόλουθα, όλους απασχόλησε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας: οι θάνατοι υπερβαίνουν τις γεννήσεις, και ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται.

Συγγνώμη, ξέχασα ότι αυτά δεν είναι “σοβαρά θέματα” για τη χώρα μας.
Η Εκκλησία δεν είναι “του κόσμου τούτου”, “έχει ο Θεός”, με το μέλλον των παιδιών μας θα ασχολούμαστε…

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από Avvenire

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου