ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ

Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016 τελέστηκε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου για την έναρξη του νέου έτους.
Στην Δοξολογία παρέστη ο Δήμαρχος με το Δημοτικό Συμβούλιο, εκπρόσωποι θεσμών του Δήμου και μικρός αριθμός δημοτών λόγω της καταρρακτώδους βροχής που έπεφτε στο νησί και συνεχίζει να πέφτει μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφουμε αυτές τις γραμμές. Μεγάλο δώρο για το νησί και ευχόμαστε το ίδιο δώρο να έχει δοθεί και σε όλα τα Κυκλαδονήσια που τόσο το είχαν ανάγκη.
Η Δοξολογία πήρε και διαστάσεις Ευχαριστίας για το πολύτιμο δώρο της βροχή που έστειλε ο Κύριος στο νησί την ημέρα αυτή και θεωρήθηκε από όλους ευλογία και προάγγελος νέων δώρων που ο Κύριος θα δώσει στα παιδιά του μέσα στη νέα αυτή χρονιά.
Στην Δοξολογία προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος και συμπροσευχήθηκαν μαζί του εφημέριοι της Τήνου.
Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στην Εκκλησία και είπε:

Σεβαστοί Πατέρες
Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Η Καθολική Εκκλησία υποδέχεται κάθε νέο χρόνο προσευχόμενη για την ειρήνη του κόσμου. Ο Άγιος Πατέρας στέλλει στην Εκκλησία ένα Μήνυμα ειρήνης με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο. Το φετινό θέμα είναι: «Νίκησε την αδιαφορία και κατάκτησε την ειρήνη»
Στην αρχή αυτού του νέου έτους, θα ήθελα και εγώ να συνυπογράψω αυτό το μήνυμα προσθέτοντας και τις δικές μου ευχές για άφθονες ευλογίες και ειρήνη, ως σημείο ελπίδας, για το μέλλον της τοπικής μας Εκκλησίας, της τοπικής μας κοινωνίας και τους έχοντας στα χέρια τους την ευθύνη γι’ αυτόν τον τόπο υπηρετώντας το λαό μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, τις άλλες αρχές του τόπου και τους πολυάριθμους συλλόγους που εργάζονται για την ανάπτυξη και πρόοδο αυτού του ευλογημένου τόπου.
Οι πόλεμοι και οι τρομοκρατικές ενέργειες, με τις τραγικές συνέπειες, οι ομηρίες των προσώπων, οι διώξεις για λόγους εθνικούς και θρησκευτικούς, οι καταχρήσεις, έχουν σημαδέψει, από την αρχή μέχρι το τέλος, το παρελθόν έτος.
Ο άνθρωπος της εποχής μας κλείνει την καρδιά για να μη λαβαίνει υπόψη του τους άλλους, κλείνει τα μάτια για να μη βλέπει αυτόν που είναι δίπλα του, απομακρύνεται από τον πλησίον του για να μην έλθει σε επαφή με τα προβλήματα του άλλου. Ωστόσο, στις μέρες μας, αυτή η στάση έχει ξεπεράσει την ατομική σφαίρα και έχει λάβει μια παγκόσμια διάσταση με αποτέλεσμα να δημιουργεί το φαινόμενο της «παγκοσμιοποιημένης αδιαφορίας».
Η πρώτη μορφή αδιαφορίας στην ανθρώπινη κοινωνία είναι η αδιαφορία για τον Θεό. Ο άνθρωπος πιστεύει ότι είναι ο δημιουργός του εαυτού του, της ζωής του, και της κοινωνίας: αισθάνεται αυτάρκης και σκοπεύει όχι μόνο να υποκαταστήσει τον Θεό, αλλά να ζήσει πλήρως χωρίς Αυτόν.
Η αδιαφορία για τον πλησίον ακολουθεί και είναι η συνέπεια της πρώτης. Η αδιαφορία του ανθρώπου για τον συνάνθρωπο είναι η θυγατέρα της αδιαφορίας του ανθρώπου για το Θεό.
Και σ’ αυτή όμως την παράξενη ανθρώπινη συμπεριφορά η καρδιά του Θεού δεν σταματά να αγαπά. Αυτήν την καρδιά οφείλει να μιμηθεί και κάθε ανθρώπινη καρδιά, όλων αυτών που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως μέλη της μοναδικής μεγάλης οικογένειας των παιδιών του Ενός Θεού.
Ο Ιησούς μας προειδοποιεί: η αγάπη για τους άλλους –τους ξένους, τους αρρώστους, τους φυλακισμένους, τους άστεγους, ακόμη και τους εχθρούς– είναι η μονάδα μέτρησης του Θεού για να κρίνει τις πράξεις μας. Από αυτό εξαρτάται το αιώνιο πεπρωμένο μας.
Έτσι, καλούμαστε και εμείς να φροντίσουμε ώστε η αγάπη, η συμπόνια, η ευσπλαχνία και η αλληλεγγύη, να γίνουν για μας ένα αληθινό πρόγραμμα ζωής, ένα στυλ συμπεριφοράς στις σχέσεις μας με τους άλλους [21].
Στο πνεύμα του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας, ο καθένας καλείται να αναγνωρίσει με ποιούς τρόπους η αδιαφορία εκδηλώνεται στην προσωπική του ζωή και να προβεί σε συγκεκριμένη στράτευση για να συμβάλει στη βελτίωση της πραγματικότητας στην οποία ζει, ξεκινώντας από την οικογένειά του, από τη γειτονιά του, το χώρο εργασίας του, όπου βρεθεί και σταθεί.
Εμπιστεύομαι αυτές τις σκέψεις, μαζί με τις καλύτερες ευχές για το νέο Έτος, στη μεσιτεία της Αειπαρθένου Μαρίας, Μητέρας στοργικής για τις ανάγκες της ανθρωπότητας, ώστε ο Υιός της Ιησούς, Άρχοντας της Ειρήνης, να εισακούσει τις ικεσίες μας και να ευλογήσει την καθημερινή μας στράτευση για έναν κόσμο αδελφικό και αλληλέγγυο. Αμήν

Μετά τη Δοξολογία έγινε η κοπή της πίτας του Δήμου Τήνου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Αρχιεπισκοπής μας « Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β’» 

την αρχή της εκδήλωσης ο π. Νικόλαος Ψάλτης, όπως κάθε χρόνο, έψαλε κάλαντα αυτοσχεδιασμένα για την περίπτωση και απέσπασε τα
χειροκροτήματα των παρόντων.

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος Σίμος Ορφανός μίλησε στους παρόντες και παρουσίασε εν συντομία το έργο του Δήμου της περασμένης χρονιάς και τις προοπτικές για τη νέα χρονιά. 

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος και ευχαρίστησε το Δήμο για το δώρο που έκανε στον Καθεδρικό μας Ναό στην Ξινάρα καλύπτοντας τη δαπάνη για τα μηχανήματα θέρμανσης – ψύξης τα οποία και εγκαινιάστηκαν με την ευκαιρία της Δοξολογίας.

Foto: tinostoday
 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου