ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑ

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΡΟΔΟΥ

 

Προς τους ποιμένες και το ποίμνιο
της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών

 

Αγαπητοί συλλειτουργοί,
Αγαπητό ποίμνιο του Ιησού Χριστού,
 

1) Σήμερα, 24 Ιουνίου 2015, πανήγυρη της γεννήσεως του Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή, υπέγραψα τον διορισμό ορισμένων εφημερίων και υπεφημερίων σε 5 από τις ενορίες της εκκλησιαστικής μας επαρχίας των Αθηνών, ως εξής:

α) Στον καθεδρικό ενοριακό ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη: εφημέριος ο π. Γεώργιος Αλτουβάς και υπεφημέριος ο καπουκίνος ιερομόναχος π. Τζέσμοντ Μικάλεφ. Όταν χειροτονηθεί διάκονος ο θεολόγος Αλφόνσος Σπαντάρο , στις 12 Σεπτεμβρίου 2015, θα τον διορίσω και εκείνον υπεφημέριο.

β) Στον ενοριακό ναό Χριστού Βασιλέως στο Παγκράτι: εφημέριος ο π. Απόστολος Βαρθαλίτης.

γ) Στον ενοριακό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Καλλιθέα: εφημέριος ο π. Ιωάννης Βαρθαλίτης.

δ) Στον ενοριακό ναό Αγ. Λουκά, στο Ηράκλειο Αττικής: εφημέριος ο π. Ανδρέας Βουτσίνος.

ε) Στον ενοριακό ναό Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή, στο Ψυχικό: εφημέριος ο π. Αλμπέρτο Πετρόφ και υπεφημέριος ο π. Φερνάντο Μπράβο, και οι δύο ιερομόναχοι της Κοινότητας του Ενσαρκωμένου Λόγου.

Μέσα στην Εκκλησία, όλοι μαζί αποτελούμε ένα σώμα, όπως μας λέει ο απ. Παύλος. Δεν μπορεί το μάτι να λέει στο χέρι: δεν σε έχω ανάγκη. Γι’ αυτό καλούμαστε όλοι, ποιμένες και ποίμνιο, σε κάθε ενοριακή κοινότητα και επαρχία, να είμαστε ανοιχτοί ο ένας προς τον άλλο και να συνεργαζόμαστε για τον νέο ευαγγελισμό, στον οποίο μας καλεί σήμερα η Εκκλησία.

Ας προσευχόμαστε λοιπόν οι μεν για τους δε και ας συνεργαζόμαστε στενά, ώστε να είμαστε ζωντανή μαρτυρία του Χριστού, που ήρθε να ενώσει μια ανθρωπότητα διχασμένη.

2) Σας ανακοινώνω επίσης ότι σε λίγες ημέρες θα βρίσκομαι στη Ρώμη, μαζί με όλους τους καινούργιους Μητροπολίτες Αρχιεπισκόπους, για να λάβομε το πάλιο από τον Επίσκοπο της Ρώμης Φραγκίσκο. Αυτό θα γίνει κατά την πανήγυρη των κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στις 29 Ιουνίου, στον ναό του Αγ. Πέτρου.

Το πάλιο, που φέρει ο Αρχιεπίσκοπος στους ώμους του κατά τις επίσημες ιεροτελεστίες της εκκλησιαστικής του επαρχίας, είναι «σημείο μητροπολιτικής εξουσίας» και «σύμβολο ενότητας και κοινωνίας με την Αποστολική έδρα της Ρώμης».

Ο Πάπας Φραγκίσκος θέλησε να χορηγήσει το πάλιο ιδιωτικά στον κάθε Αρχιεπίσκοπο, στη Ρώμη. Έπειτα, ο εκπρόσωπος του Πάπα θα το επιθέσει επίσημα στον Αρχιεπίσκοπο, στην έδρα του.

Ο Αποστολικός Νούντσιος Σεβασμ. EdwardJosephAdamsθα μου επιθέσει το πάλιο στον καθεδρικό ναό Αγ. Διονυσίου Αθηνών, κατά την πανήγυρη του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015.

Αδελφοί μου, αυτό το πάλιο, σύμβολο κοινωνίας του Αρχιεπισκόπου και του Λαού της τοπικής μας Εκκλησίας με τον Επίσκοπο της Ρώμης, που προΐσταται της ανά τον κόσμο Καθολικής Εκκλησίας, αποτελεί δέσμευση για όλους μας. Για να είμαστε πραγματικά σε κοινωνία πίστεως και αγάπης με τον Άγιο Πατέρα Φραγκίσκο, καλούμαστε ο καθένας και όλοι μαζί να καλλιεργούμε και να εμβαθύνομε την κοινή μας πίστη.

Αυτός είναι ο νέος ευαγγελισμός, στον οποίο μας καλεί κατεπειγόντως η Εκκλησία στις ημέρες μας. Κανείς από μας δεν θα πρέπει να επαναπαύεται, νομίζοντας ότι του αρκεί να διατηρεί μια πίστη από συνήθεια ή παράδοση. Ο Ιησούς Χριστός μας καθιστά προσεκτικούς όταν λέει: «όταν έλθει ο Υιός του ανθρώπου, θα βρει άραγε πίστη πάνω στη γη;» (Λκ.18,8). Η πίστη δεν είναι μόνο εσωτερική υπόθεση, αλλά πρέπει να μαρτυρείται και προς τα έξω.

Είθε το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει και να ενδυναμώνει ποιμένες και ποίμνιο, ώστε να ζούμε μεταξύ μας σε κοινωνία πίστεως και αγάπης.

Σεβαστιανός
Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών
Αποστολικός Τοποτηρητής Ρόδου

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου