Διεθνή Καθολικά νέα με Κυπριακές προεκτάσεις

1. Έχουμε ήδη αναφερθεί προ διμήνου στο διορισμό του Ελληνοκύπριου Χρήστου Στυλιανίδη, πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου (2014-19), ως συμβούλου του Αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά και Ειδικού Απεσταλμένου της Ε.Ε. στην προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας έκφρασης εκτός Ευρώπης.
Ο πρόεδρος της Συνόδου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) Καρδινάλιος και Αρχιεπίσκοπος Λουξεμβούργου J. C. Holerich του είχε ευχηθεί καλή επιτυχία στο σημαντικό αντικείμενο που αναλάμβανε και είχε δηλώσει διάθεση στενής συνεργασίας μαζί.
Ως απόδειξη της σημασίας που δίνει η COMECE στη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, ο Καρδινάλιος απέστειλε στις 3-6-21 επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von de Leyer, ζητώντας να δοθούν οι κατάλληλοι πόροι στον Ειδικό Απεσταλμένο, για να μπορέσει να ασκήσει με ευχέρεια τα καθήκοντα που ανέλαβε.

2. Στις 3-6-21 ανακοινώθηκε ο νέος Νούντσιος της Αγίας Έδρας για την Κύπρο και το Ισραήλ και Αποστολικός Απεσταλμένος για τα Ιεροσόλυμα και την Παλαιστίνη. Είναι ο παλαίμαχος Φιλιππινέζος διπλωμάτης, Αρχιεπίσκοπος Adolfo Tito Yllana, ετών 73. Θα αντικαταστήσει τον Σεβασμιότατο Leopoldo Girelli που ορίσθηκε νέος Νούντσιος στην Ινδία.
Ο Ιεράρχης στην τελευταία προφανώς θέση πριν τη συνταξιοδότησή του, έρχεται με διπλωματική πείρα 37 ετών και προέλευση από “ουδέτερη” χώρα να συμβάλλει, κατά το δυνατόν, στη βελτίωση της κατάστασης στον πολύπαθο χώρο της Μέσης Ανατολής και να οργανώσει προσεχές ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
Ο Νούντσιος γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά.
Έχει υπηρετήσει, κυριολεκτικά, σε όλο τον κόσμο: Γκάνα, Σρι Λάνκα, Τουρκία, Λίβανο, Ουγγαρία, Ταϊβάν, Παπούα Νέα Γουινέα – Νησιά Σολομώντα, Πακιστάν, Κονγκό (R.D) και Αυστραλία.

Υ.Γ. Έχει “εκκλησιαστική εξήγηση” γιατί ο Νούντσιος αναλαμβάνει ταυτόχρονα Κύπρο και Ισραήλ: η Λατινική κοινότητα της Κύπρου υπάγεται εκκλησιαστικά στο Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπως η Μαρωνίτικη κοινότητα υπάγεται στο Πατριαρχείο Μαρωνιτών της Βυρητού. Προφανώς η Αγία Έδρα επιζητά δικαίως ένα “ειδικό καθεστώς” για μια τόσο σημαντική πόλη, όπως η Ιερουσαλήμ. Όμως η Κυπριακή Καθολική κοινότητα είναι ελληνόφωνη και τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για πολιτικούς και πρακτικούς θα άξιζε να αποκτήσει μεγαλύτερους δεσμούς με τη Καθολική κοινότητα της Ελλάδας…

Πληροφόρηση και φωτογραφία του καρδιναλίου Hollerich με την Πρόεδρο της Ε.Ε. de Leyer από τo γραφείο τύπου COMECE

Πληροφόρηση για νέο Νούντσιο Αγίας Έδρας σε Κύπρο και Ισραήλ από Vatican News και ZENIT – Φωτογραφία Πάπα με Νούντσιο από ZENIT

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου