Διεθνής Κάριτας: 70 χρόνια δράσης

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ: 70 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ 

 

 

Ήταν 12 Δεκεμβρίου 1951 όταν ξεκίνησε το ιδρυτικό 3ήμερο (12-14/12/1951) συνέδριο της Διεθνούς Κάριτας στη Ρώμη, επί Πάπα Πίου 12ου. Με πρωτοβουλία του υπογραμματέα της Αγίας Έδρας Σεβασμιότατου Μοντίνι, μετέπειτα Πάπα Παύλου Στ, η Καθολική Εκκλησία θέλησε να συντονίσει το φιλανθρωπικό της έργο για να συμβάλλει στην ανοικοδόμηση των κοινωνιών, μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεκατρείς οι ιδρυτικές εν λειτουργία τότε Κάριτας από αντίστοιχες χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Γαλλία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελβετία.

Πρωτεργάτης του καθολικού κοινωνικού έργου θεωρείται ο γερμανός ιερέας και κοινωνικός λειτουργός π. Lorenz Werthmann, ιδρυτής της γερμανικής Κάριτας στο Φριβούργο το 1897. Ακολούθησε η Ελβετία, το 1901 και οι ΗΠΑ του 1910. Το 1924, στο Αμστερνταμ, κατά τη διάρκεια του Ευχαριστιακού Συνεδρίου, αποφασίσθηκε η ανά διετία συνάντηση εκπροσώπων των καθολικών κοινωνικών οργανώσεων. Το 1950, στο τέλος του Ιωβηλαίου Έτους, ο Πάπας Πίος 12ος ανέθεσε στο Σεβασμιότατο Μοντίνι να συντονίσει την καθολική κοινωνική δράση και αυτός, μέσα σε ένα χρόνο, τα κατάφερε. Η ιστορία έκτοτε είναι γνωστή.

Το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της Κάριτας από 162 εθνικές επιτροπές εκτείνεται σε 200 τουλάχιστον κράτη. Πρόεδρος της Διεθνούς Κάριτας είναι ο φιλιππινέζος Καρδινάλιος και Επικεφαλής της Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των Λαών Luis Antonio Tagle και γενικός γραμματέας ο Aloysius John. Η οργάνωση έχει 7 ηπειρωτικές ομοσπονδίες σε Ευρώπη, υποσαχάρια Αφρική, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Ασία, Βόρεια και Κεντρική Αμερική, Νότια Αμερική και Ωκεανία και οι βασικοί τομείς δράσης είναι εμπόλεμες καταστάσεις ή φυσικές καταστροφές / έλλειψη τροφίμων / ανάγκη αναπτυξιακών προγραμμάτων / προβλήματα υγείας, AIDS και επιδημίες / μεταναστευτικοί πληθυσμοί και θύματα trafficking.

 

 

Αντίστοιχα στη χώρα μας η Κάριτας Ελλας, που ιδρύθηκε από την ΙΣΚΙΕ το 1976, έχει ήδη 45χρονη δράση και δραστηριοποιείται, σε Εθνικό επίπεδο αλλά και μέσω των τοπικών παραρτημάτων της, στη βοήθεια μεταναστών και προσφύγων, στη συμπαράσταση σε οικογένειες με προβλήματα επιβίωσης και υγείας, στη στήριξη περιοχών με φυσικές καταστροφές, στον τομέα των φυλακών, στην αιμοδοσία κ.α. Στην Κάριτας Ελλάς συμμετέχουν 4 Κάριτας οργανωμένες σε σωματεία (των εκκλ. Επαρχιών Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Σύρου και Νάξου–Τήνου) και Επιτροπές από τις άλλες Εκκλ. Επαρχίες. Πρόεδρος της ο π. Αντώνιος Βουτσίνος και Γραμματέας η κα Στέλλα Φωσκόλου. 

Λογότυπα Κάριτας και φωτογραφία απo ιστοσελίδες οργάνωσης

Ιστορικά στοιχεία και φωτογραφία π. Werthmann από Wikipedia

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου