Διαθρησκειακή συνάντηση κορυφής στη Σαουδική Αραβία!

 

Δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, αλλά πριν ένα μήνα (11-12/5/22), για πρώτη φορά στην ιστορία, η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε «συνάντηση κορυφής» 100 θρησκευτικών ηγετών: Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Βουδιστές, Ινδουιστές και εκπρόσωποι χριστιανικών εκκλησιών (Καθολικοί, Ορθόδοξοι, Ευαγγελικοί και Προτεστάντες) είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη χώρα που ως τώρα συμβόλιζε την καθαρότητα της πίστης στο Ισλάμ. Αυτή η χώρα πλέον «προωθεί την πλουραλιστική πραγματικότητα και αυτό είναι εκπληκτικό» σημείωσε ο Ραβίνος από τις ΗΠΑ David Rosen.

 

Τη συνάντηση οργάνωσε η Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα (MWL) μια ΜΚΟ με 60χρονη ιστορία που χρηματοδοτείται από την Κυβέρνηση της χώρας, η οποία προωθεί το μετριοπαθές Ισλάμ, το διαθρησκειακό διάλογο, τη θρησκευτική ανοχή και την ειρηνική συνύπαρξη. Ο Γ.Γ. της Λίγκας, ο Mohammad Al- Issa έχει σημαντικό έργο στη προσέγγιση του Ισλάμ με Χριστιανούς και Εβραίους, έχει καταγγείλει την άρνηση του Ολοκαυτώματος και έχει ηγηθεί επίσκεψης μουσουλμάνων ηγετών στο Αουσβιτς το 2020.

 

Στη συνάντηση παρέστησαν και μίλησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Thomas Paul Schummacher, επικεφαλής της Παγκόσμιας Ευαγγελικής Συμμαχίας, άλλοι εκπρόσωποι ορθοδόξων εκκλησιών (Ρωσικής, Ουκρανικής και Κοπτικής), Ραβίνοι από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ισραήλ, ο ινδουιστής θρησκευτικός ηγέτης Swami Siri, o βουδιστής ηγέτης της Σρι Λάνκα Baragale Upatissa Theme (που σημείωσε ότι Βουδισμός και Ισλάμ έχουν συγγενή προσέγγιση στα θέμα της ειρήνης), ενώ ο Καρδινάλιος P, Parolin, Αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας, έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Φυσικά ήταν παρόντες και ομιλητές μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες από Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο κ.α.

 

Ο νέος τρόπος προσέγγισης προς τις άλλες θρησκείες ήταν εμφανής και στο σεβασμό των διατροφικών συνηθειών των καλεσμένων. Οι ορθόδοξοι ραβίνοι τρέφονταν από μια κουζίνα kosher, υπό την ευθύνη της MWL! Αυτό θα ήταν αδιανόητο πριν μερικά χρόνια…

Η Λίγκα και η πολιτική ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχουν θετική άποψη για τον νυν Πάπα Φραγκίσκο, την επίσκεψη του οποίου στα ΗΑΕ είχαν στηρίξει, απέναντι σε αντίθετες φωνές που είχαν ακουσθεί στο μουσουλμανικό κόσμο.

Ο Φραγκίσκος έχει τονίσει ότι «δεν είναι σωστό να ταυτίζεται το Ισλάμ με τη βία. Αν μιλήσω για ισλαμική βία θα πρέπει να μιλήσω και για καθολική βία» !

Ίσως δεν πρέπει να θεωρείται πλέον αδύνατη μια επίσκεψη του Ποντίφικα στη Σαουδική Αραβία!

 

Πληροφορίες από τις αγγλόφωνες εκδόσεις Jewish News (Μ. Βρετανία), The Island (Σρι Λάνκα ), Times od India ( Ινδία) και Salon.com

 

Φωτογραφίες από Vatican News και Jewish News

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου