Διαβούλευση περί Συνοδικότητας

 

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ περί ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

«Προς μια Εκκλησία συνοδική:

κοινωνία, συμμετοχή και αποστολή»

 

1)Κατά το έτος 2023 θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη η Σύνοδος των Επισκόπων. Είναιένας θεσμός που ιδρύθηκε το 1965, και συγκεντρώνει κάθε 3 περίπου χρόνια τους Επισκόπους-προέδρους της Καθολικής Ιεραρχίας όλων των χωρών του κόσμου.Αυτή η Σύνοδος θα έχει ως θέμα: «Προς μια Εκκλησία συνοδική: κοινωνία, συμμετοχή και αποστολή».

ΣΥΝΟΔΟΣ σημαίνει ότι «βαδίζουμε μαζί στην οδό», στον δρόμο. Η Σύνοδος όμως αναφέρεται στους Επισκόπους. Εμάς εδώ τι μας αφορά; Από φέτος αφορά και εμάς, κάθε Επισκοπή, κάθε ενορία, κάθε βαφτισμένο/η. Μας λέει ο Πάπας Φραγκίσκος: «Η πορεία της συνοδικότητας είναι η πορεία που περιμένει ο Θεός από την Εκκλησία κατά την τρίτη χιλιετία».Η Εκκλησία δεν είναι μόνο οι Επίσκοποι και οι ιερείς, αλλά όλοι οι βαπτισμένοι.

Γι’ αυτό, τη φορά αυτή ο Πάπας Φραγκίσκος θέλησε να κινητοποιήσει όλη την Εκκλησία σε όλο τον κόσμο, απότη βάση. Θα αρχίσομε τη Σύνοδο από τον Οκτώβριο 2021 σε όλες τις Επισκοπές του κόσμου, σε κάθε ενορία και σε κάθε οργάνωση, ομάδα, κοινότητα που ζουν και δραστηριοποιούνται σε κάθε τοπική Εκκλησία. Ο καθένας μπορεί και καλείται να πει τη σκέψη του.

Η έναρξη αυτής της διαβούλευσης του Λαού του Θεού θα αρχίσει με μια τελετή προσευχής στη Ρώμη στις 9-10 Οκτωβρίου 2021, και στις υπόλοιπες Επισκοπές του κόσμου στις 17 Οκτωβρίου 2021.

2) Η Γραμματεία της Συνόδου των Επισκόπων μάς έχει ετοιμάσει βοηθήματα, για να καταλάβομε το πνεύμα και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η διαβούλευση σε κάθε τόπο, και τον τρόπο με τον οποίο οι καρποί της διαβούλευσης θα φθάσουν από τις Επισκοπές στη Σύνοδο των Επισκόπων του 2023.

Η Γραμματεία έχει ετοιμάσει δύο κείμενα:

α)το Προπαρασκευαστικό κείμενο, με το οποίο μας εισάγει στο πνεύμα της συνοδικότηταςκαι μας υποδεικνύει 10 θεμελιώδη θέματαστα οποία μπορεί να εκφράσει τη γνώμη τουπου πρέπει να μας απασχολήσουν. Το έχομε μεταφράσει ελληνικά.

β) το Εγχειρίδιο με προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαβούλευση σε κάθε τοπική Εκκλησία, σε κάθε Επισκοπή.Μεταφράζεται.

3)Κάθε Επίσκοπος έχει ορίσει έναν υπεύθυνο και μια ομάδα, που θα φροντίσει τη διαβούλευση σε κάθε Επισκοπή. Όχι μόνο οι Επίσκοποι και οι ιερείς θα πουν τη γνώμη τους, αλλά και οι πιστοί στις ενορίες, Μονές, Οργανώσεις, ιδιαίτερες Κοινότητες κλπ.). Ο υπεύθυνος της Επισκοπής θα συγκεντρώσει τις απαντήσεις, θα ετοιμάσει μια περίληψη, και θα τη στείλει στον υπεύθυνο της Ιεραρχίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος έχει ορίσει έναν υπεύθυνο,που θα συγκεντρώσει την περίληψη των απαντήσεων που θα φθάσουν από κάθε εκκλησιαστική Επαρχία (Επισκοπή), θα συντάξει μια περίληψη των απαντήσεων όλης της Ελλάδος και θα τη στείλει στη Γραμματεία της Συνόδου τωνΕπισκόπων στη Ρώμη. Το ίδιο θα γίνει σε όλες τις Χώρες του κόσμου.

Από τις περιλήψεις που θα φθάσουν από όλο τον κόσμο, η Γραμματεία της Συνόδου (Ρώμη) θα ετοιμάσει ένα πρώτο κείμενο εργασίας, θα το στείλει σε όλους τους Επισκόπους για τις παρατηρήσεις τους, και μετά από αυτές θα ετοιμάσει το οριστικό Κείμενο Εργασίας της Συνόδου το οποίο θα μελετήσει η Σύνοδος των Επισκόπων το 2023. Έτσι οι Επίσκοποι θα γνωρίσουν ποιες είναι οι σκέψεις και οι προτάσεις των καθολικών πιστών όλου του κόσμου.

4) Ποιοι μπορούν και καλούνται να λάβουν μέρος στη διαβούλευση και να πουν τη γνώμη τους;

ΟΛΟΙ οι ΒΑΠΤΙΣΜΕΝΟΙ που ανήκουν στην Καθολική Εκκλησία: νέοι καιμεσήλικοι και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, εκκλησιαζόμενοι και μη εκκλησιαζόμενοι, ιερείς και μοναχοί και λαϊκοί, όλοι.

5) Γιατί η Εκκλησία καλεί όλουςνα μιλήσουν, και μάλιστα τους λαϊκούς που δεν έχουν σπουδάσει θεολογία; Διότι η Καθολική Εκκλησία πιστεύει ότι ο Λαός του Θεού ως σώμα, πάντα μαζί με τους ποιμένες που του κηρύττουν τον Λόγο του Θεού, κατέχει το αλάθητο, κατέχει δηλαδή εκείνο «το αισθητήριο πίστεως» που τον οδηγεί στην αλήθεια του Ιησού Χριστού.

6) Ας επιστρέψουμε όμως στον τίτλο: «Προς μια Εκκλησία συνοδική: κοινωνία, συμμετοχή και αποστολή». Ο τίτλος μας δηλώνει ότι η συνοδικότητα της Εκκλησίας βιώνεται ΟΤΑΝ οι βαπτισμένοι ζουν σε κοινωνία μεταξύ τους, ΟΤΑΝ συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και στην εφαρμογή των αποφάσεων, ΚΑΙ αυτά τα δύο τους κατευθύνουν προς την αποστολή που αναθέτει ο Χριστός στην Εκκλησία, δηλαδή σε κάθε βαπτισμένο: τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ.

Η αλήθεια βρίσκεται σε ΟΛΑ ΜΑΖΙ, όχι μόνο σε ένα. Δεν βιώνεται η συνοδικότητα όταν κάποιοι περιορίζονται να μιλούν, αλλά δεν πορεύονται με τους άλλους, αν δεν ζουν σε κοινωνία με τους άλλους, αν δεν συμμετέχουν στη ζωή της Εκκλησίας, και δεν αποδέχονται την αποστολή που τους αναθέτει ο Χριστός με το Βάπτισμα: να ευαγγελίζονται τους ανθρώπους γύρω τους, να δίνουν δηλαδή μαρτυρία για το Ευαγγέλιο της Σωτηρίας!!!

Θα εκφράσομε λοιπόν τη σκέψη μας για τη συνοδικότητα, με προϋποθέσεις την κοινωνία και τη συμμετοχή, αλλά με ΣΤΟΧΟ την αποστολή μας για ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, δηλαδή την ανάγκη και τη δέσμευση να εργαζόμαστε και να αναζητούμε τους τρόπους με τους οποίους η αλήθεια του Ευαγγελίου της Σωτηρίας, θα φθάσει στους απομακρυσμένους και στους μη χριστιανούς. Αν δεν έχομε τον προσανατολισμό του Ευαγγελισμού, θα συζητάμε σαν ένα πλοίο ακυβέρνητο, χωρίς στόχο.

Με αυτό το πνεύμα καλούμαστε να συμβάλουμε όλοι στην προσεχή «Σύνοδο των Επισκόπων του 2023».

+ Σεβαστιανός Ροσσολάτος

Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου