Διάφοροι τύποι ψωμιού
Απέναντι από το σπίτι μου από χρόνια λειτουργεί ένας φούρνος. Πάνω από την είσοδο υπάρχει μια μεγάλη πινακίδα: “Άρτος επιούσιος”. Δίπλα στο χερούλι της κεντρικής πόρτας, σε θέση που δεν μπορεί κανείς να μην το προσέξει, υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος που μου κίνησε την περιέργεια και πλησίασα να τον διαβάσω: «χωριάτικο, σπιτίσιο, καρβέλι, κρίθινο, σιταρένιο, ντόπιο κλπ… …”.
Δεν είχα ακόμη διαβάσει όλο τον κατάλογο, και ο φούρναρης βλέποντάς με πίσω από το τζάμι, ότι ενδιαφέρομαι για τον κατάλογο, ξεμυτίζει και μου λέει χαμογελώντας : “ Είναι ο κατάλογος διαφόρων τύπων ψωμιού, αλλά με τη ίδια ουσία, ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις που έχουν όμως τα ίδια βασικά υλικά: νερό, αλεύρι, αλάτι και προζύμι
Από πολλά χρόνια εξυπηρετώ μια μεγάλη πελατεία με διαφορετικές απαιτήσεις και γούστα, που προσπαθώ να ικανοποιήσω. Εξ άλλου και κάθε καλή μητέρα επινοεί χίλιους τρόπους σε γεύσεις για να βοηθήσει το παιδί της θα φάει.
Αυτός ο κατάλογος τύπων και διαφορετικού ψησίματος αντιπροσωπεύει θα έλεγα διαφορετικούς τύπους του ίδιου ψωμιού.
Αυτή ακριβώς η ενδιαφέρουσα έκφραση – διαφορετική έκδοση του ίδιου ψωμιού – μου θύμισε τον επίλογο μιας ομιλίας που μας έκανε ένα φίλος Θεολόγος: “Από το Ευαγγέλιο συμπεραίνουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ουσιαστικά ο Ιησούς , η δική μου, η δική σου προσωπικότητα είναι Εκείνος.
Το φανερώνουμε, δείχνοντας το με διαφορετικές μορφές, τόσο που να μπορούμε να συμπεράνουμε ξεκάθαρα ότι ο καθένας μας είναι «Ο Ιησούς σε διαφορετική έκδοση”: εσύ είσαι η έκδοση Νικόλαος, εσύ η έκδοση Γεώργιος, εσύ η έκδοση Μαρία, εσύ η έκδοση Αναστασία, εσύ η έκδοση Ιωάννης κλπ. και κλπ.