ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

(Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον κόσμο…) 

Οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών συχνά κατηγορούνται ότι εκφράζουν “πολιτικές απόψεις”. Αν αυτό κάποτε συμβαίνει (πχ. ΗΠΑ) είναι εξίσου σωστό ότι εκφράζουν κυρίως την αγωνία των λαών τους για τα καθημερινά τους προβλήματα.
Παρουσιάζουμε τρείς πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις

1. ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ΒΟ, ΜΙΑΜΝΑΡ (Αμερικανικό περιοδικό των Ιησουιτών, AMERICA)

Ο λαός μας έχει ανάγκη δημοκρατίας, αλλά έχει επίσης ανάγκη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ! Οι συγκρούσεις (από την 1η Φεβρουαρίου, που ο στρατός κατέστειλε τη δημοκρατία) έχουν οδηγήσει εκατομμύρια πολίτες σε καθημερινό πρόβλημα επιβίωσης, γι` αυτό είναι επείγουσα ανάγκη η εξεύρεση ειρηνικών λύσεων. Ανεξάρτητος οργανισμός έχει υπολογίσει 800 νεκρούς, 3.000 συλληφθέντες και πολλές χιλιάδες εκτοπισμένους, από την αρχή της στρατιωτικής επέμβασης. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναφέρει ότι 2 εκατομμύρια Βιρμανοί θα δυσκολευθούν να εξασφαλίσουν τροφή. Το τραπεζικό σύστημα υπολειτουργεί, ξένες επενδύσεις έχουν παγώσει… Είμαστε ευγνώμονες στον Πάπα Φραγκίσκο και στις Καθολικές Εκκλησίες για τη συμπαράστασή τους.
Θυμίζουμε ότι την Κυριακή 16-5-21 ο ίδιος ο Πάπας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Άγιο Πέτρο προς τιμή και ως συμπαράσταση στους πολίτες της Μιανμάρ που ζουν στη Ρώμη.

2. ΛΑΤΙΝΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ P. PIZZABALLA (Tg 2000 )

Πρέπει “να ρίξουμε γέφυρες αντί να υπερασπιζόμαστε τα τείχη” μεταξύ των κατοίκων. Η υποτίμηση είναι παιδί του ρατσισμού. Αν κάποιος λέει και γράφει στους τοίχους “Θάνατος στους Εβραίους” ή “Θάνατος στους Παλαιστίνιους”, αργά ή γρήγορα, κάποιος θα το επιχειρήσει! Υπάρχουν παρατάξεις που το σκέπτονται και το διακηρύττουν δημόσια. Είναι η απόλυτα λάθος προσέγγιση. Ξέρουμε ήδη το “αποτέλεσμα” της έξαρσης βίας στη Γάζα: καμία λύση, μόνο περισσότεροι νεκροί και φρικαλεότητες!
Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε συνθήκες διαλόγου μεταξύ των 2 πλευρών. Ακούγεται ρητορικό, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος

3. ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΣΟΥΝΣΙΟΝ EDMUNDO VELENZUELA (Πρακτορείο Fides)

Η Παραγουάη γιόρτασε τη 210η επέτειο της Ανεξαρτησίας της και ο Επίσκοπος της πρωτεύουσας, τελώντας ευχαριστήρια Θεία Λειτουργία, στις 14-5-21, στον Καθεδρικό Ναό, παρουσία του ηγέτη της χώρας Mario Abdo Benitez είπε… αυτά που αισθάνθηκε:
Αντιμετωπίζουμε δύο πολέμους, την πανδημία και τη διαφθορά και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ! Έχουμε ανάγκη εμβολίων αλλά έχουμε επίσης ανάγκη την ηθική στην καθημερινή μας ζωή, ώστε να επικρατήσει δικαιοσύνη και ειρήνη. Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανισότητες απειλούν το μέλλον του λαού μας. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική, για να βρεθούν αποτελεσματικές και διαρκείς λύσεις στα κοινωνικά μας προβλήματα.
Αν καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και δώσουμε αξιοπρέπεια στους εργαζόμενους θα υπάρξει πρόοδος του λαού μας. Η χώρα έχει ανάγκη φαρμάκων, σε ποσότητα αλλά και ποιότητα καλύτερης λειτουργίας του δημοσίου συστήματος υγείας και γενναίων μεταρρυθμίσεων που θα μειώσουν τα κρατικά έξοδα.

(Φωτογραφίες Ιεραρχών και Καθεδρικού Ναού από τους αντίστοιχους ισοτόπους.)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου